szerző:
Index

A magyar kormány visszatartja a holokauszt túlélőinek idén járó kárpótlást. Valószínűleg a nem Magyarországon élő túlélők pénzének New York-i elszámolásával van gond, de erről az érintett kinti szervezet állítása szerint nem tud – írja az Index.

Tavaly és tavalyelőtt is harminc-harmincezer forintot kapott minden Magyarországon élő zsidó, aki túlélte a holokausztot, idén azonban hiába várták a pénzt az érintettek. Összesen 9200 idős emberről van szó - írja az Index.

A kárpótlási pénzt egy 2007-es kormányhatározat alapján fizeti a magyar állam, akkor összesen huszonegymillió dollárt különítettek el a célra. Ezt öt év alatt kell kiosztani, a pénz háromötödét 2008-ban egy összegben átutalta az állam, az elosztásért felelős Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványnak (Mazsök. A maradéknak legalább a felét idén kellett volna utalni, a Közigazgatási és Igazság ügyi Minisztérium (KIM) azonban visszatartja a pénzt.

A gond állítólag az elszámolással van. A kárpótlási pénz eddig kifizetett részének a kétharmada ugyanis New York-ba került, ott tovább osztották, ám az ezzel kapcsolatos elszámolást a minisztérium nem fogadja el. A pénz azért került külföldre, mert a huszonegymillió dollár elosztására jogosult Mazsök szerződést kötött a Claims Conference nevű New York-i szervezettel arról, hogy a nem Magyarországon élő jogosultaknak ők osszák ki a pénzt.

A Claims Conference részéről Hillary Kessler-Godin kommunikációs igazgató azt írta a lapnak, hogy a Claims semmilyen vitáról nem tud a szervezet és a magyar kormány között: „Őszintén meglepett állítása, miszerint a magyar kormánynak bármilyen problémája lenne a Claims Conference elszámolásával. A Claims Conference-t semmi ilyesmiről nem tájékoztatta a magyar kormány.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Magyar zenészek játszottak Károly herceg születésnapján

Magyar zenészek játszottak Károly herceg születésnapján

Kásler: A magyar felsőoktatás jó, de még jobbá kell tenni

Kásler: A magyar felsőoktatás jó, de még jobbá kell tenni

Megvannak az év leginkább szülőbarát pedagógusai

Megvannak az év leginkább szülőbarát pedagógusai

Sok a távozó, héttagú lett az Ocho Macho

Sok a távozó, héttagú lett az Ocho Macho

Tóta W.: A hörcsög és a rókatündér

Tóta W.: A hörcsög és a rókatündér

Gruevszki-ügy: A BM szerint nem hazudott a bevándorlási hivatal elnöke

Gruevszki-ügy: A BM szerint nem hazudott a bevándorlási hivatal elnöke