szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szabó Máté ombudsman szerint nem korlátozhatják a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. ellenőrei a személyi szabadságot.

Az Országgyűlési Biztos Hivatala hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a jegy nélküli utazások számának csökkentése alkotmányosan elfogadható és méltányolható cél, a blicceléssel szemben fel kell lépni, azonban az eszközök megválasztásakor be kell tartani a szükségesség és az arányosság követelményét.

Nincs olyan törvényi felhatalmazás, amely lehetővé tenné, hogy az MVK ellenőrei a rendőrség kiérkezéséig visszatartsák az azonosságát igazolni nem tudó, vagy nem akaró bliccelőt - olvasható az állampolgári jogok országgyűlési biztosának állásfoglalásában. Szabó Máté hivatalból indított vizsgálatában visszásnak nevezte, hogy az MVK utazási feltételei mégis tartalmazzák a személyi szabadság ilyen korlátozásának lehetőségét.

A biztos álláspontja szerint a jelenleg rendelkezésre álló megoldások (az utas leszállítása, illetve a rendőrséggel kiépített együttműködés) önmagukban hatékonyak és elégségesek a bliccelés visszaszorítására. Nincs akadálya annak sem, hogy a vállalat egyéb eszközökkel, például ellenőrzőkapuk felállításával, vagy a felszálló utasok ellenőrzésével érje el ugyanezt a célt.

A biztos kifejtette: törvényi felhatalmazás hiányában nincs arra lehetőség, hogy az általános szerződési feltételek részeként funkcionáló "Utazási feltételekben" a vállalat személyi szabadságot korlátozó intézkedésre adjon jogot az ellenőreinek. Az ombudsman ezért az MVK vezérigazgatójához fordult, hogy törölje az utazási feltételekből az ellenőrök visszatartási jogát.

A közlekedési vállalat az MTI megkeresésére úgy fogalmazott: az Országgyűlési Biztos Hivatalának tájékoztatását az MVK Zrt. még nem kapta meg. "Kézhezvételt követően részletesen tanulmányozzuk az ombudsman állásfoglalását. A kifogásolt eljárás alkalmazását, a kérdés tisztázásáig társaságunk felfüggeszti" - olvasható a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás Gergely minden eddigit felül- vagy inkább alulmúló kampányra számít

Gulyás Gergely minden eddigit felül- vagy inkább alulmúló kampányra számít

10-20 ezer forintért ellenőrizhető a kínai vakcina hatásossága

10-20 ezer forintért ellenőrizhető a kínai vakcina hatásossága

„A siker titka, hogy partnerként tekintünk az ügyfeleinkre” – interjú a 25. jubileumát ünneplő Mercarius Flottakezelő vezetőivel

„A siker titka, hogy partnerként tekintünk az ügyfeleinkre” – interjú a 25. jubileumát ünneplő Mercarius Flottakezelő vezetőivel