szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Aggodalmát fejezte ki a romániai régiós átalakítási tervek és az ottani magyar kisebbség helyzete miatt az Amerikai Magyar Szövetség abban a közleményében, amelyet kedden juttatott el.

A szövetség rámutatott arra, hogy az EU- és NATO-tag Románia több mint két évtizeddel a kommunizmus bukása után sem teljesítette a magyar kisebbségnek tett ígéreteit és az ország törvényei és gyakorlata nem hogy nem felelnek meg az emberi és kisebbségi jogokra vonatkozó európai és nyugati normáknak, de kiélezik az etnikumközi feszültséget. Az AMSZ egyebek mellett azt kifogásolta, hogy Románia továbbra is megtagadja a magyar közösség autonómiaigényét és hogy javaslat született a megyehatárok politikailag motivált átrajzolására, amely  "csökkentené a magyarok azon képességét, hogy  hatékonyan vehessenek részt a közügyekben, különösen az őket érintő ügyekben", és hogy gyakorolhassák a kultúrájukat. A szövetség példákat felsorakoztatva hangsúlyozta, hogy növekszik a magyarellenes incidensek és politikai lépések száma.

Az Amerikai Magyar Szövetség sürgette, hogy Romániát mind nyilvánosan, mind bizalmasan bátorítsák egy toleráns társadalom felépítésére, arra, hogy tiszteletben tartsa a magyar és más kisebbségek jogait, valamint a jogállamiságot, és hogy váltsa valóra ígéreteit. A több mint 100 éves tengerentúli magyar érdekvédelmi ernyőszervezet szerint az Egyesült Államoknak köteleznie kell Romániát annak biztosítására, hogy az erdélyi kisebbségek kultúráját és identitását ne fenyegesse kényszerasszimiláció.

"Ez előmozdítaná a valódi demokráciát Romániában, hatástalanítaná a diszkrimináció és az intolerancia keltette feszültséget és szolgálná az amerikai érdekeket egy egységes és szabad  Európában" - hangzott a közlemény.

"Hisszük, hogy  a héten Budapesten felavatandó Tom Lantos Intézet határozottan hallatja majd a hangját ebben és más olyan esetekben, amikor megkülönböztetés éri a magyar és más nemzetiségeket a térségben" - hangsúlyozta Koszorús Ferenc, az Amerikai Magyar Szövetség országos elnöke, aki kifejezte meggyőződését, hogy rendszeresen  fel kell hívni a figyelmet a magyar kisebbség elleni intolerancia és hátrányos megkülönböztetés romániai megnyilvánulásaira, s más szervezeteket is felszólított, hogy csatalakozzanak ehhez az erőfeszítéshez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szuperolcsó parányi új villanykabrió

Szuperolcsó parányi új villanykabrió

Az Opel retró villanyautóként támasztotta fel a legendás Mantát

Az Opel retró villanyautóként támasztotta fel a legendás Mantát

Folytatják a Johnson & Johnson vakcináinak szállítását Európába, frissítik a betegtájékoztatót

Folytatják a Johnson & Johnson vakcináinak szállítását Európába, frissítik a betegtájékoztatót