szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A civil társadalom erősítése demokratikus alapérték, nincs olyan párt, politikai erő, amely minden választ képes megadni a társadalom problémáira - mondta Tomicah Tillemann, a Tom Lantos Intézet megnyitása alkalmából a héten Budapestre érkező amerikai külügyminiszter tanácsadója egy keddi budapesti konferencián.

A demokratikus társadalmak valódi erejét azok sokszínűsége, a pluralizmus, a civil társadalom fejlettsége adja - hangsúlyozta Tomicah Tillemann a demokráciáról és az emberi jogokról a Néprajzi Múzeumban rendezett tanácskozáson.

A modern technológia fejlődése megkönnyíti, hogy az egyének együtt lépjenek fel a közös érdekek alapján, és a közjó érdekében cselekedjenek - mondta Tomicah Tillemann, aki jelenleg a civil társadalommal és a feltörekvő demokráciákkal kapcsolatos kérdésekben Hillary Clinton amerikai külügyminiszter tanácsadója, korábban a beszédírója volt. Tom Lantos néhai magyar származású amerikai kongresszusi képviselő unokája felszólalásában arra biztatta a magyar embereket: csatlakozzanak minél nagyobb számban civil szerveződésekhez, és ezáltal váljanak az életüket befolyásoló folyamatok részeseivé.

Tomicah Tillemann
©

Tillemann előadásában azt mondta, hogy az észak-afrikai nagyszabású átalakulás, az arab tavasz drámai változásaiban a közös szálat a civil társadalom jelenti. Mint fogalmazott, "az átlagembereknek átlagon felüli képességeik vannak", a civil társadalom olyan dolgokra képes, amilyenekre intézmények nem.

Utalt arra, hogy Egyiptomban a civil társadalomból kiindult változások átrajzolták a 80 milliós ország politikai térképét, Tunéziában pedig egy 23 éve hatalmon levő önkényuralmi rendszer omlott össze, ezekre a változásokra senki sem számított. Azt is jelezte, hogy hazájában, az Egyesült Államokban civil kezdeményezés indította útjára a függetlenségi mozgalmat, a rabszolgaság eltörlését, civilek harcoltak a nők jogaiért, a környezetvédelemért és egy sor más ügyért. Elmondta, hogy 1990-ben még csak 6 ezer nemzetközi civil szervezet működött, számuk mára megtízszereződött, elérte a 60 ezret.

Gyarmati István, a Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatója elmondta, hagyományt szeretnének teremteni egy olyan konferenciasorozat megrendezésével, amely a demokráciával és az emberi jogokkal foglalkozik, s a keddi tanácskozás ennek az első rendezvénye. A korábbi EBESZ-nagykövet, volt külügyminiszteri tanácsadó azt mondta, korunk egyik legfontosabb kérdése a demokrácia terjedése, illetve nem terjedése a világban. Hangsúlyozta: az emberi jogok tiszteletben tartása a demokrácia része, "nem beszélhetünk demokráciáról az emberi jogok biztosítása nélkül".

Külön megtiszteltetésnek nevezte, hogy a konferenciasorozatot azzal egy időben indíthatják, hogy a magyar kormány kezdeményezésére Budapesten megnyílik a Tom Lantos Intézet, amelyet - mint mondta - a demokrácia és az emberi jogok egyik legjelentősebb harcosáról neveztek el.

El Hasszan bin Talal jordán királyi herceg a konferencia elején lejátszott videoüzenetében arról szólt, hogy az arab tavasz a régió népeinek örömteli változásokat hoz, mindenekelőtt lehetővé teszi a társadalmi párbeszédet. II. Abdalláh jordán király közeli tanácsadója hangsúlyozta, hogy erősíteni kell a térség országaiban a kormány, a civil társadalom és a magánszféra közötti kommunikációt, egyúttal rámutatott, a modernizáció nem feltétlenül jelent társadalmi reformot.

A jelenlegi és volt budapesti amerikai, valamint más nagykövetek továbbá kutatók, szakértők részvételével rendezett konferencia célja a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartásával kapcsolatos teendők áttekintése. A tanácskozáson különböző munkacsoportokban neves amerikai, egyiptomi, jordán, moldovai, grúz, fehérorosz és magyar kutatók, szakértők és politikusok tartanak előadásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mészáros szállodája a Dancing With The Starsra hajt

Mészáros szállodája a Dancing With The Starsra hajt

Beperelték az Apple-t, ezúttal a Telegram miatt

Beperelték az Apple-t, ezúttal a Telegram miatt

A cseh parlamentben kitört a balhé, amikor a szükségállapot hosszabbításáról tárgyaltak

A cseh parlamentben kitört a balhé, amikor a szükségállapot hosszabbításáról tárgyaltak