szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A NATO a magyar külpolitika egyik alappillére, az európai integráció és az atlanti kapcsolat egymást erősíti, egyik sem képzelhető el a másik nélkül - mondta Martonyi János külügyminiszter kedden Budapesten.

A Demokratikus Átalakulásért Intézet és a Tom Lantos Intézet által szervezett emberi jogi konferencián a tárcavezető kifejtette: "mindannyian függünk egymástól"; mérettől, súlytól és gazdasági szereptől függetlenül a globális kihívások minden országot egyformán érintenek. A külpolitika fő feladata nem a reagálás, hanem a kezdeményezés - jelentette ki.

A külügyminiszter Magyarország EU-elnökségéről elmondta, a fő cél az erős Európa megteremtése volt, mert ez erős tagállamokat, erős Magyarországot is jelent. Az elnökség első számú feladata a gazdasági kihívások kezelése volt, de Magyarország igyekezett másfajta problémákkal, így a demográfiai helyzettel és a szegénységgel is foglalkozni - mutatott rá.

Martonyi János
©

A külügyminiszter beszédében több szempontból is a befogadás fontosságát hangsúlyozta. Mint kifejtette, a romák befogadását célozza az uniós keretstratégia, amelynek végrehajtása a tagállamok feladata. Összeurópai problémáról van szó, megoldásához elengedhetetlen az intenzív párbeszéd - mondta. Ugyancsak a befogadás jelentőségét emelte ki a schengeni övezet bővítésével kapcsolatban is, mint fogalmazott, Bulgária és Románia csatlakozásával összefüggésben a magyar elnökség komoly előrelépést ért el. 

A Duna-stratégia a régióban lehetőséget nyújt az együttműködésre azokkal az országokkal is, amelyek nem tagjai az uniónak - közölte. Hozzátette: ez is a befogadás koncepciójának kiterjesztése.

Az EU bővítését mindenképpen folytatni kell - hangoztatta a külügyminiszter. A horvát csatlakozási tárgyalások lezárását óriási jelentőségűnek nevezte, mert - mint mondta - azt az üzenetet közvetíti a többi, EU-belépésre váró országnak, hogy "ugyan az EU követel, de ad is".

Az arab tavasszal kapcsolatban hangsúlyozta: az eseménysorozat kihívás, de történelmi lehetőség is egyben. Meg kell vizsgálni, miként lehet támogatni a demokratikus átmenetet - vélekedett, hozzáfűzve: a tapasztalatok megosztása jó módja a segítségnyújtásnak. Martonyi János kitért arra is: az emberi jogi konferenciával kezdődő héten kiemelkedő jelentőségű események várhatók.

A demokrácia és az emberi jogok témájának szentelt konferencia az úgynevezett transzatlanti hét első eseménye. A következő napokban Hillary Clinton jelenlegi és Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszter is Budapestre érkezik; felavatják Ronald Reagan volt amerikai elnök szobrát és hivatalosan megnyitják a Tom Lantos Intézetet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
111 újabb áldozata van a koronavírusnak

111 újabb áldozata van a koronavírusnak

A BMW M sportmodelleket viszik, mint a cukrot

A BMW M sportmodelleket viszik, mint a cukrot

Attól félnek a hatóságok, hogy újrakezdődhet a koronavírus-járvány Kínában

Attól félnek a hatóságok, hogy újrakezdődhet a koronavírus-járvány Kínában