szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Számos tömegközlekedési megálló neve megváltozik Budapesten a közterületek átnevezése miatt, illetve a könnyebb azonosíthatóság érdekében.

A társaság a közterületek átnevezéséről szóló Fővárosi Közgyűlési döntés után ütemezetten elkezdte a végrehajtást, több megálló neve július 1-jével módosul.

A tömegközlekedési vállalat közlése szerint az átnevezés összhangban van azzal a törekvésükkel, hogy az adott csomópontban lévő összes megálló könnyen azonosítható nevet kapjon. Példaként említik, hogy korábban a felszínen lévő villamosmegállók Üllői út, míg az ott közlekedő buszok és a metró megállója a Ferenc körút nevet viselték. A környéken nagyszabású ingatlanfejlesztést végző beruházó megkereste a BKV-t és a fővárosi önkormányzatot a névváltoztatási javaslatával, végül a Corvin-negyedre esett a választás a Corvin köz, a filmszínház, a bevásárlóközpont és a sétány közelsége miatt - derül ki a  közleményből. Megjegyzik, hogy a költségeket az ingatlanfejlesztő állja.

©

Huszonnégy megálló nevét a Fővárosi Közgyűlés áprilisi döntése kapcsán változtatja meg a BKV, ennek végrehajtását már megkezdték. Ezek között szerepel a II. kerületi Moszkva tér átnevezése Széll Kálmán térre, a VIII. kerületi Köztársaság tér nevének II. János Pál pápa térre változtatása, a III. kerületi Nagybátonyi utca megváltoztatása Hidegkuti Nándor utcára. Két megálló nevét azért kellett megváltoztatni, mert a ferihegyi repülőtér hivatalosan Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér lett, a Stadion metrómegálló és a kapcsolódó felszíni megállók neve pedig a főpolgármesteri hivatal kezelői nyilatkozatának rendelkezése alapján Puskás Ferenc Stadionra változott.

A BKV tájékoztatása szerint további hét változtatás vált szükségessé építkezések, megállóáthelyezések és közintézmények nevének megváltoztatása miatt. Így például a korábbi Roosevelt tér megálló Széchenyi István térre módosult, a Násznagy utca József Attila térre, az APEH Adóhivatalra, a Szentmihályi út Zsivora parkra. A közlemény kitér arra is, hogy a közterület-átnevezésekhez kapcsolódó összes menetrendi táblát és az elektronikus adatállományt kicserélték, a metró területén lévő tájékoztatási eszközök cseréje pedig folyamatban van.

További névváltoztatási feladatok szerepeltek a május 1-jétől érvényes paraméterkönyvben; a bevezetési céldátum július 1. A társaság ezek között említi az Árpád híd megállónév Szentlélek térre változtatását, az Üllői út/Ferenc körutat Corvin negyedre, a Baross utca/József körutat Harminckettesek terére, a Fehérvári út/Október huszonharmadika utcát Újbuda-központra, illetve a Budafoki utat Szerémi sorra.

A közlekedési cég arról is beszámol, hogy az első tapasztalatok szerint az utasoknak nem okoz gondot az új megállóhelynevek használata, ilyen jellegű panaszokat nem kaptak. Hozzáteszik: az ellenőröktől is csak néhány esetben kértek felvilágosítást, elsősorban a Széll Kálmán téren.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Chanel bíróságon támadta meg a Huawei logóját, mert az szerintük túlságosan hasonlít az övékre

A Chanel bíróságon támadta meg a Huawei logóját, mert az szerintük túlságosan hasonlít az övékre

Oltóközpont nyílik a párizsi Disneylandben

Oltóközpont nyílik a párizsi Disneylandben

A piramisjáték hazai nagyasszonya – Magyar svindlerek, 7. rész

A piramisjáték hazai nagyasszonya – Magyar svindlerek, 7. rész