szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke szerint Ronald Reagan személyisége, történelmi nagysága meghatározó volt abban, hogy az emberiség megszabadult a bolsevizmustól, és Kelet-Közép-Európa megszabadult a szovjet megszállástól.

A szabadságunkat Ronald Reagannek köszönhetjük - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az egykori amerikai elnök születésének centenáriuma alkalmából rendezett magyar-amerikai konferencián kedden a Parlamentben.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke úgy fogalmazott: Ronald Reagan személyisége, történelmi nagysága meghatározó volt abban, hogy az emberiség megszabadult a bolsevizmustól, és Kelet-Közép-Európa megszabadult a szovjet megszállástól.

Semjén Zsolt szerint történelmileg nem vitatható, hogy a bekövetkezett változások alapvetően három embernek köszönhetőek: spirituálisan II. János Pál pápának, politikai és gazdasági szempontból Ronald Reagannek, és szükség volt Mihail Gorbacsovra is. Az egykori szovjet vezető "ugyan a rossz oldalon állt", de felismerte, hogy fenntarthatatlan az a rendszer, amelynek a vezetője volt. Hozzájárult annak a rendszernek a békés leépítéséhez, amely sok évtizeden keresztül "emberek millióit gyilkolta, nyomorította meg és százmillióknak vette el a szabadságát" - fejtette ki a Magyarországi Reagan Emlékbizottság elnöke.

Semjén Zsolt kiemelte: a magyaroknak több szempontból is jelentős Ronald Reagan emléke és politikai öröksége, aki 1981 és 1989 között volt az Egyesült Államok 40. elnöke. A "viharos magyar belpolitikában" bár nagyon sok szembenállás tapasztalható, abban "minden normális politikai erő" egyetért, hogy a magyarok a szabadságukat Ronald Reagannek köszönhetik - mondta, hozzátéve: ez egyfajta politikai egységet ad Magyarországnak.

Ahogy ez igaz Magyarországra, úgy igaz ugyanez Közép- és Kelet-Európa népeire is - mutatott rá a kereszténydemokrata politikus, aki szerint sok a súrlódás, de egyben mindannyian, lengyelek, magyarok, csehek, vagy bárki Közép-Európában egyetért: a térség Ronald Reagannek köszönheti a szabadságát.

Kereszténydemokrataként is fontosnak nevezte a korábbi amerikai elnök munkásságát. Felidézte, hogy a KDNP-nek két olyan elnöke is volt Barankovics István és Varga László személyében, akik a nemzeti szocialisták és bolsevikok üldöztetése elől az Egyesült Államokba emigráltak, és az emigrációból próbálták a szabadság szellemét ébren tartani. Utóbbi pártvezető személyesen is találkozott a néhai elnökkel - jegyezte meg. 

Semjén Zsolt rámutatott: Magyarország a szovjet megszállást balsorsként élte meg, de minden hivatalos propaganda ellenére a magyar nemzet pontosan érezte az erőviszonyokat, amelyeket Ronald Reagan is hirdetett: azt, hogy a szabad világ, a kapitalizmus erősebb gazdaságilag és sokkal fejlődőképesebb, mint a fenntarthatatlan és működésképtelen szocializmus.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese hangsúlyozta: a mostani rendezvények nem csupán egy ünnepségsorozat részei, hanem megerősítenek a szabadság melletti elkötelezettségben. Úgy fogalmazott: "Csak akkor lehetünk szabadok, ha másoknak is segítünk a szabadság elérésében". Kereszténydemokrataként különösen fontosnak tartja - tette hozzá -, hogy Reagan világossá tette: az emberi jogokat abból származtatja, hogy minden ember Isten képmására teremtetett, ezért megilleti a szabadság.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bridgerton: nincs megállás, jön a harmadik és a negyedik évad is

Bridgerton: nincs megállás, jön a harmadik és a negyedik évad is

Már a Google Earthben is látható, mit művelt eddig a bolygóval a klímaváltozás

Már a Google Earthben is látható, mit művelt eddig a bolygóval a klímaváltozás

Megjelent a rendelet: este fél 10-ig lehetnek majd nyitva a teraszok, védettségi igazolványt egyelőre nem írtak elő

Megjelent a rendelet: este fél 10-ig lehetnek majd nyitva a teraszok, védettségi igazolványt egyelőre nem írtak elő