szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csak az Európai Bizottság (EB) jóváhagyása után lépne hatályba a hamburgeradó néven ismert népegészségügyi termékadó a legújabb fideszes javaslat szerint. Koszorús László (Fidesz) még kedden nyújtotta be a népegészségügyi termékadóról szóló törvényjavaslathoz azt a kapcsolódó módosító indítványát, amelyben javasolja, hogy az eredeti tervekkel ellentétben ne szeptember 1-jén, hanem az EB jóváhagyó határozatát követő 15. napon lépjen hatályba az elfogadását követően a törvény.

Legutóbb a fideszes Nógrádi Zoltán azt indítványozta, hogy 2012. január 1-jén lépjen hatályba a törvény, ám ezt sem előterjesztők - a fideszes Font Sándor és Kovács József -, sem a kormány nem támogatja. Koszorús László további módosításokat is javasol: így például azt, hogy a kormány által célként kitűzött foglalkoztatás-növelésre tekintettel - a helyi iparűzési adóban már ismert foglalkoztatási adóalap-mentesség mintájára - itt is irányozzanak elő adókedvezményt azon adóalanyok számára, akik foglalkoztatotti létszámukat az előző adóévben növelték.

Koszorús László azt is javasolja: pontosítsák és szűkítsék a törvényt. Egyik javaslata pontosítja, hogy a sűrítmények, koncentrátumok, szörpök nem tartoznak az adóköteles termékkörbe, ha gyümölcstartalmuk meghaladja a 25 százalékot. Egy másik indítványa pedig szűkíti a termékkört azzal, hogy az adónak nem célja a már elkészült fogyasztásra kész főételek (tipikusan házhoz szállítás útján értékesített levesek, mártások) sótartalomfüggő adóztatása. Egy harmadik javaslatában pedig definiálja a só jelentését.

Font Sándor és Kovács József az eredeti indítványban azt javasolta, hogy a cukrozott, és 25 százaléknál kevesebb gyümölcsöt tartalmazó üdítőitalok adója literenként 5 forint, a cukrot és koffeint is tartalmazó energiaitalok literenkénti adója viszont 250 forint legyen. A szilárd termékek közül az előrecsomagolt sütemények adója pedig kilogrammonként 100 forint, a sós snackeké 200, míg az ételízesítőké 500 forint, ugyancsak kilogrammonként.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
272 újabb áldozata van a járványnak, 1209-en vannak lélegezgetőgépen

272 újabb áldozata van a járványnak, 1209-en vannak lélegezgetőgépen

Bocsánatot kért Von der Leyentől az Európai Tanács elnöke a kanapébotrány miatt

Bocsánatot kért Von der Leyentől az Európai Tanács elnöke a kanapébotrány miatt

Koronavírus és iskolanyitás: a diákoknak könnyebb, a tanároknak nehezebb lesz otthon maradni

Koronavírus és iskolanyitás: a diákoknak könnyebb, a tanároknak nehezebb lesz otthon maradni