szerző:
Népszava
Tetszett a cikk?

Egy "állampolgári bejelentés" szerint kegyeletsértő hozzászólás jelent meg a Népszava internetes oldalán a Mádl Ferenc volt államfő temetéséről írott cikk mellett. Az eljárást a kommunikációs államtitkár kezdeményezte.

Vizsgálatot indított a Népszava internetes portálja ellen a média-és hírközlési biztos. Bodonovich Jenő Kovács Zoltán kezdeményezésére folytat eljárást; a kommunikációs államtitkárnak egy állampolgár arra hívta fel a figyelmét, hogy a "Népszava Online 2011. június 8-ai cikkében (Schmitt Pál: erős jellem volt Mádl Ferenc) található kommentek felháborító és kegyeletsértő hangnemet ütnek meg".

A médiabiztosnak és a médiahatóság elnökének írt levelében Kovács úgy fogalmazott: a levélíró arra kérte őt, hogy lépjen fel a "szerinte kegyeletsértő" megnyilvánulások ellen. Idézte a panaszost is, aki a Népszava ügyeletesének azt írta, törölje a bejegyezéseket és tegye lehetetlenné a cikkel kapcsolatos megjegyezéseket. Kovács a panaszt a médiahatóság elnökéhez, Szalai Annamáriához irányította, aki viszont a média- és hírközlési biztoshoz továbbította a levelet. Ő viszont már nem a kegyeletsértést kifogásolta, hanem "Mádl Ferenc és Schmitt Pál köztársasági elnök személyét érintő megjegyezések kivizsgálására" indított eljárást.

Először ott sem tudtak választ adni arra, miért indult a Népszava ellen eljárás. Később a biztos telefonon a lapnak elmondta, túllépi az ingerküszöbét, ha valaki örülne egy ember halálának.

Az egyik komment valóban erről szól. (Csakhogy a megjegyzés nem az államfőkre, hanem Orbán Viktorra vonatkozik, a miniszterelnök viszont sem a biztos, sem a kommunikációs államtitkár levelében nem szerepel).
Bodonovich a lap főszerkesztőjétől azt kérte, a "valószínűsíthető érdeksérelem miatt" tizenöt napon belül a "cikkhez kapcsolódó kommentek tartalmával kapcsolatos álláspontjáról, valamint a portálon található kommentek moderálási gyakorlatáról" adjon tájékoztatást. Ha ezt a megjelölt határidőig nem teszi meg, Bodonovich a Szalai által irányított Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Hivatalához fordul.

"Szerettünk volna segítséget kérni Kovács Zoltánéktól, hogy pontosan melyik volt kegyeletsértő, de irodájában nem tudták megmondani, mit kifogásolt a levélíró, vagyis hogy melyik mondat, komment miatt fordultak a biztoshoz. Ezt követően Bodonovich irodáját kerestük fel" - írja a Népszava.

A szövevényes ügy további részleteiről itt olvashat!

A médiatörvény mai napon hatályba lépő rendelkezése miatt több internetes portál - köztük például a Velvet.hu, a delmagyar.hu, a Hírszerző - is előzetesen ellenőrzi, ideiglenesen vagy véglegesen korlátozza, illetve megszünteti a hozzászólás lehetőségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feltalálhat-e a mesterséges intelligencia, és ha igen, miért nem?

Feltalálhat-e a mesterséges intelligencia, és ha igen, miért nem?

Egyszerű trükkel szüntetné meg az IKEA a boltjai előtt a sorban állást

Egyszerű trükkel szüntetné meg az IKEA a boltjai előtt a sorban állást

Az átoltottságtól függetlenül alakulhatnak a német korlátozások

Az átoltottságtól függetlenül alakulhatnak a német korlátozások