szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Európa a NATO-n és az Európai Unión keresztül meg tudta teremteni a jólét, az emberi jogok, a demokratikus, nyitott, pluralista társadalmak alapját; ezek az amerikaiak és a magyarok közös értékei - mondta a budapesti amerikai nagykövet a pénteki függetlenség napi fogadáson.

A nagykövetség több száz meghívott vendég jelenlétében ünnepelte az amerikai függetlenség 235. évfordulóját, a július 4-i nemzeti ünnepet; a budai Várban, az egykori Táncsics-börtön kertjében rendezett eseményt megtisztelte jelenlétével Schmitt Pál államfő, továbbá Pintér Sándor belügyminiszter, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. A nagykövet köszöntötte a Budapestre érkezett washingtoni kongresszusi delegáció tagjait, valamint európai parlamenti képviselőket is.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet arról beszélt, hogy rendkívüli hét ért véget a magyar-amerikai kapcsolatokban: két kongresszusi delegáció járt a magyar fővárosban, leleplezték a 40. amerikai elnök, Ronald Reagan szobrát, megnyitották a Tom Lantos Intézetet, ezenkívül látogatást tett Budapesten Hillary Clinton jelenlegi és Condoleezza Rice korábbi külügyminiszter, megrendezték a transzatlanti törvényhozók párbeszéde nevű fórum találkozóját.

©

A nagykövet a transzatlanti hét eseményeivel összefüggésben méltatta a magyar-amerikai kapcsolatok erősségét, és Orbán Viktor miniszterelnököt idézve hangsúlyozta: az Egyesült Államok és Magyarország között értékalapú szövetség létezik. Ez a legerősebb típusú szövetség - tette hozzá. Úgy fogalmazott, magyarok és amerikaiak is küzdöttek, harcoltak és meghaltak a szabadságért, majd azt mondta, Tom Lantos néhai magyar származású amerikai képviselő teljes szívvel hitt abban, hogy a szabad és demokratikus Európának az erős transzatlanti kapcsolat az alapja.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis azt is megjegyezte, hogy ez a hét egyben a "nagyon sikeres, történelmi" első magyar EU-elnökség végét is jelenti. "Ünnepeljük együtt országaink rendkívüli eredményeit, kapcsolatunk erősségét és a bennünket összekötő értékeket" - mondta, és beszéde végén poharát emelte az Egyesült Államok és Magyarország közötti szoros szövetségre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Továbbjutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon

Továbbjutott a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon

Meghalt a gyilkosságért elítélt zeneipari nagyágyú, Phil Spector

Meghalt a gyilkosságért elítélt zeneipari nagyágyú, Phil Spector

Ingyen megnézhető egy Oscar-jelölésre esélyes magyar kisfilm

Ingyen megnézhető egy Oscar-jelölésre esélyes magyar kisfilm