szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bodoky Tamást, az atlatszo.hu főszerkesztőjét csütörtök délután előzetes bejelentés nélkül felkereste és hétfőre tanúként beidézte a BRFK szervezett bűnözés elleni osztálya a Brókernet informatikai rendszerének meghackeléséről adott hír miatt.

Az oldal szerkesztői az idézés kapcsán leszögezték, továbbra sem adják ki forrásaikat. A szerkesztők idézik a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény 6. § (1) bekezdését, miszerint a médiatartalom-szolgáltató jogosult a számára információt átadó személy kilétét titokban tartani. "A (3) bekezdés szerint bíróság vagy hatóság - a nemzetbiztonság és a közrend védelme vagy bűncselekmények elkövetésének felderítése vagy megelőzése érdekében - kivételesen indokolt esetben az információforrás felfedésére kötelezheti a médiatartalom-szolgáltatót" - olvasható az atlatszo.hu-n. a nemrégiben indult "magyar WikiLeaks"-en.

"A magunk részéről mindenesetre alkotmányellenesnek tartjuk ezt a (3) bekezdést. Ettől függetlenül sem látjuk, hogy miért lenne “kivételesen indokolt” a jelen eset. Mindenesetre ha a rendőrség rendbírsággal sújtná a lapot vagy a főszerkesztőjét amiatt, hogy nem adja ki az információforrásait, az interneten fogunk gyűjtést rendezni" - írják az oldal szerkesztői, hozzátéve, "most kiderül, a tavaly elfogadott médiaalkotmány mennyire védi és mennyire korlátozza az oknyomozó újságírást".

Az idézés innen letölthető!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megegyezett a nyíregyházi kórház a sebészekkel az új szerződésről

Megegyezett a nyíregyházi kórház a sebészekkel az új szerződésről

Tóta W.: Hajrá, egyik, ne hagyd magad, másik!

Tóta W.: Hajrá, egyik, ne hagyd magad, másik!

Máris kitolnak a meleg örökbefogadókkal a Háttér Társaság szerint

Máris kitolnak a meleg örökbefogadókkal a Háttér Társaság szerint