szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, tartozás fedezetének elvonása, továbbá hivatali visszaélés elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tett az elszámoltatási kormánybiztos a bábolnai IKR Zrt. államilag garantált hitelfelvételével kapcsolatban.

 A Központi Nyomozó Főügyészségen ismeretlen tettes, illetve tettesek ellen megtett feljelentésről az ügyben május óta vizsgálódó Budai Gyula kedden tájékoztatta az MTI-t.

Az ügy lényege - mint kifejtette -, hogy az IKR, az egyik legnagyobb hazai agrárpiaci integrátor, amelynek többségi tulajdonosa egy külföldi offshore cég, 2009-ben mintegy hatmilliárd forint hitelt kapott kereskedelmi bankoktól, amelynek megfizetésére a kormány - Gráf József akkori agrár- és Veres János akkori pénzügyminiszter előterjesztésére - készfizető kezességet vállalt ötmilliárd forint erejéig.

Az akkori kabinet határozata azonban az állami érdekek érvényesülését illetően szinte semmilyen többletbiztosítékot nem írt elő - közölte a kormánybiztos, hozzátéve, hogy az IKR a hosszabb távon kedvezőbb kilátásokkal bíró, nyereséges tevékenységeit ki akarja szervezni, és el akarja adni egy cseh gazdasági csoportnak. Ez, vagyis a tartozás fedezetét biztosító vagyon kiszervezése és értékesítése Budai Gyula szerint jelentős agrárgazdasági kockázatokkal járna, az említett kormányzati kezességvállalás pedig - a hitelek bedőlése esetén - súlyos milliárdokkal terhelné a költségvetést. Az elszámoltatási kormánybiztos ezért kérte Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, hogy ne engedélyezze a kiszervezést, valamint azt is, hogy tekintse át a kezességvállalás megszüntetésének jogi lehetőségeit.

Emlékeztetett, hogy a parlament mezőgazdasági bizottságának az elmúlt nyolc év kormányzati visszaéléseit vizsgáló albizottsága is vizsgálódott az ügyében, és - mint írta - a testületi ülésen elhangzottak alapján megállapítható, hogy az állami kezességvállalással biztosított hiteleknek csupán egy részét helyezték ki a termelőkhöz, holott a kezességvállalás célja éppen az integrátori tevékenység támogatása volt. Budai Gyula azzal zárja, hogy az érintett cég gazdasági átvilágítását végző, korábban Oszkó Péter volt pénzügyminiszter által irányított Deloitte Zrt. - az auditban szereplő egyes adatok bizalmas jellegére hivatkozással - elutasította a birtokában lévő dokumentumok átadását.

Budai Gyula
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!