szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter terjesztette be a legtöbbet abból a 116 törvényjavaslatból, amelyet az Országgyűlés tavaszi-nyári ülésszakán elfogadott. Az önálló képviselői indítványok közül a legtöbbet Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője jegyezte - derül ki az Országgyűlés honlapján elérhető adatokból.

A parlament február 14. és július 11. között összesen 116 törvényt fogadott el, amelyből 52 új jogszabály, 64 pedig módosított. Ezek közül 77-et a kormány, 4-et parlamenti bizottság, 35-öt pedig kormánypárti képviselők terjesztettek be. Ellenzéki törvényjavaslatot nem hagyott jóvá a Ház.

A 77 kormányzati előterjesztésből - amelyekből 32 volt nemzetközi megállapodás - 17-et jegyez a nemzetgazdasági miniszter, 15-öt Fellegi Tamás, a nemzeti fejlesztési tárca vezetője, 13-at Pintér Sándor belügyminiszter, 12-12-t pedig Martonyi János külügy- és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter. Tíznél kevesebb javaslattal három miniszter élt: 4 indítványt nyújtott be a parlamentnek Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter, 2-2 javaslatot pedig Hende Csaba honvédelmi és Fazekas Sándor vidékfejlesztési tárcavezető.

Több fajsúlyos törvényt az elmúlt félévben is országgyűlés képviselők terjesztettek a Ház elé. Ezek benyújtói között a legtöbbször Lázár János neve fordult elő. A frakcióvezető előterjesztője volt például az alkotmánybírósági törvény módosításának, a korhatár előtti nyugdíjakat érintő alkotmánymódosításnak és annak a törvényjavaslatnak, amely januártól lényegében minden zárt légterű helyen megtiltotta a dohányzást. Mögötte a sorban 4-4 javaslatot jegyeznek frakciótársai, Rogán Antal és Koszorús László. Mindketten beterjesztői voltak az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző törvénymódosításnak, míg a belvárosi polgármester javaslatára változtak a többi között a hírközlési tárgyú törvények. Szintén 4-4 elfogadott indítvány előterjesztője volt L. Simon László és a június végén alkotmánybíróvá választott Balsai István, akik - Lázár Jánoshoz hasonlóan - a Kossuth Lajos tér rekonstrukciójáról szóló határozati javaslat előterjesztői is voltak.

A KDNP-s képviselők közül Michl József és Pálffy István volt a legaktívabb. Rendhagyó módon a tavaszi ülésszakon minden kormánypárti képviselő jegyzett elfogadott jogszabályt, mivel a 2012. január 1-jén hatályba lépő új alaptörvényről szóló javaslatot - a két frakcióvezető kivételével - minden fideszes és kereszténydemokrata politikus aláírta. Az elmúlt félévben elfogadott 60 határozati javaslat közül 22 foglalkozott mentelmi üggyel, 14 pedig személyi javaslat volt. Az egyetlen megszavazott ellenzéki határozat - a házszabály módosításáról - jobbikos képviselők nevéhez fűződik.

A három ellenzéki frakció összesen 75 javaslatot - az MSZP 13-at, az LMP 20-at, a Jobbik pedig 42-t - terjesztett a Ház elé az első félévben. Ezek közül a parlament egyet sem fogadott el, illetve nem döntött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Gyilkoltak azonnal” – Kováts Adél a hvg.hu-n ünnepli a költészet napját

„Gyilkoltak azonnal” – Kováts Adél a hvg.hu-n ünnepli a költészet napját

Pénzzel jutalmazzák azokat a közmunkásokat, akik gyorsan átlépnek a versenyszférába

Pénzzel jutalmazzák azokat a közmunkásokat, akik gyorsan átlépnek a versenyszférába

Mától elérhető az online felület az általános iskolai beiratkozáshoz

Mától elérhető az online felület az általános iskolai beiratkozáshoz