szerző:
hvg.hu

A legfőbb ügyésznél kezdeményezte az MSZP-s Vadai Ágnes annak kivizsgálását, történt-e államtitoksértés a kémügyben. A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke úgy fogalmaz: a köztársaság történetének legsúlyosabb államellenes bűncselekményével kapcsolatos gyanúsításokkal összefüggésben olyan információk láttak napvilágot, amelyek indokolttá teszik, hogy Polt Péter vizsgálatot indítson az ügyben.

Vadai Ágnes egy hete közölte: kezdeményezi a volt titkosszolgálati vezetők ügyében rendelkezésre álló dokumentumok titkosításának feloldását, hogy a közvélemény világosan lásson "a harmadik köztársaság történetének legsúlyosabb államellenes bűncselekményével összefüggő gyanúsításokban". A politikus levélben fordult a titkosítás feloldásáért Bolcsik Zoltánhoz, a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatójához, Balajti Lászlóhoz, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójához és Bánhegyi Gábor megbízott katonai főügyészhez.

Gulyás Gergely, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke akkor úgy reagált: Vadai Ágnes úgy követeli a volt titkosszolgálati vezetők ügyében rendelkezésre álló dokumentumok minősítésének feloldását, hogy azokat valójában az MSZP-kormány időszakában titkosították a nemzetbiztonsági szakszolgálatok.

Vadai Ágnes
©

A Magyar Nemzet szombaton írt arról, hogy az elmúlt hetekben kirobbant kémügy titkosítását immár nem 2089-ig tartják fenn, hanem „csak” 2040-ig. Ezt Szilvásy György exminiszter ügyvédje megerősítette a TV2 Tények című hírműsora szerint.

Vadai Ágnes most ugyancsak levélben kérte Polt Péter legfőbb ügyésztől annak kivizsgálását, visszaélhetett-e valaki szigorúan titkos vagy titkos adatokkal a kémügyben, illetve történt-e olyan cselekmény, amely a Büntető Törvénykönyvbe ütközik, és büntetőeljárás megindítására okot adhat - derül ki a politikus rövid közleményéből. Ebben a képviselő nem részletezi, pontosan melyek az információk, amelyek megjelenése szerinte indokolttá teszi a legfőbb ügyész vizsgálatát.

Vadai Ágnes a közlemény megjelenése után a hvg.hu-nak azt mondta: azért nem részletezte, pontosan milyen információkról lehet szó, mert nem akar államtitkot sérteni. A mentelmi jog államtitoksértésre nem vonatkozik ugyanis. Lapunknak nem kívánta megerősíteni, hogy elsősorban a kormánypárti sajtó feltűnően jól értesült cikkeire gondol.

Elmondta azt is, hogy a Polt Péternek írt levelében sem írt konkrétumot, mert indoklása szerint „a legfőbb ügyésznek tudnia kell, miről van szó”. Ebben az ügyben a katonai ügyészség a titok gazdája, és a katonai ügyészség is a legfőbb ügyészség alá tartozik – magyarázta.

A hétfőn elküldött levélre egyébként még nem érkezett reakció, de Vadai Ágnes reméli, hogy sem a válasszal, sem az esetleges intézkedéssel nem várják meg a 30 napot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

A kémügy negyedik szereplője egy biztonsági cég vezetője

Megvan az eddig ismeretlen gyanúsítottja a kémügynek, Galambos Lajos, az Nemzetbiztonsági Hivatal volt vezetője ártatlannak mondja magát és Jakubinyi Róbert immár nem előzetes letartóztatásban, hanem házi őrizetben várja a vele szemben vesztegetés gyanúja miatt folyó eljárás végét. Ezek a Budapesti Katonai Főügyészség által folytatott nyomozás legújabb fejleményei.

hvg.hu Itthon

A kémügy új szereplője a Zömök Kft. főtulajdonosa?

A Magyar Nemzet és a Hír Tv szerint az államellenes bűncselekmények miatt folytatott nyomozás negyedik gyanúsítottja vélhetőleg egy biztonsági cég társtulajdonosa, P. László, akinek az édesanyja és üzlettársa is orosz származású. A férfi – a cégnyilvántartás adatai alapján – az a Püski László lehet, aki az Eclipse-botrányba belekeveredett egyik cég, a Zömök Kft. fő tulajdonosa.

hvg.hu Itthon

Már csak 2040-ig titkos a "kémügy"?

A TV2 Tények című másora szerint Szilvásy György exminiszter ügyvédje megerősítette a Magyar Nemzet információját, miszerint az elmúlt napokban, hetekben kirobbant kémügy titkosítását immár nem 2089-ig tartják fenn.

MTI Itthon

Az FB visszautasítja a kémügy bíróját ért állításokat

A Fővárosi Bíróság (FB) visszautasítja a Magyar Nemzet pénteki számában olvasható, A kémbotrány bírája már lelepleződött című cikkében megjelenteket, amelyek szerint a volt titkosszolgálati vezetők ügyében a kényszerintézkedésekről döntő bíró pártatlansága és elfogulatlansága megkérdőjelezhető.

hvg.hu Itthon

Titkosszolgák kémügye: a bizonyítás nehéz lesz

Tárgyi bizonyítékok hiányában nem könnyű valakire rábizonyítani, hogy idegen államnak kémkedik – márpedig forrásaink kétlik, hogy az ügyészségnek "épkézláb" bizonyítékai lennének az őrizetbe vett egykori titkosszolgálati vezetők ellen. Az első Orbán-kormány idején egyébként már gyanúsítottak meg kémkedéssel egy titkosszolgát, de akkor az ügy házon belül maradt, sajtónyilvánosságot nem kapott.

MTI Itthon

Kémügy: "jóhiszemű butaság" állhat a háttérben Földi szerint

Földi László szerint nem annyira kémkedés, mint inkább "dilettáns, jóhiszemű butaság" lehet Szilvásy György volt titokminiszter és a két volt nemzetbiztonsági főigazgató meggyanúsításának a hátterében. Az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója erről hétfőn az ATV műsorában beszélt.

MTI Tech

A Microsoftnál dolgozott az orosz kémügy egyik gyanúsítottja

Kétszer járt az Egyesült Államokban, és mindkét alkalommal a Microsoft vállalatnál alkalmazták azt a 23 éves orosz állampolgárt, akit a közelmúltbeli kémüggyel összefüggésben toloncoltak ki kedden az Egyesült Államokból - közölte szerdán a cég szóvivője.

Csikász Brigitta Itthon

Kémügy: a poligráf visszatér

Az államtitokká minősített homályos kémügy lényege a kormánypárti sajtó szerint, hogy egy „orosz érdekeltségű cég” poligráfos vizsgálatokat végzett a szolgálatok megbízására. Mindezt a kiszivárogtatók leleplezése érdekében. A cég pedig továbbadta a profilokat az oroszoknak. Az első Orbán-kormány idején is volt ilyen, csak akkor a szereplők voltak mások.

MTI Itthon

MSZP: hozzák nyilvánosságra a kémügy vádjait

Lendvai Ildikó szerint az ügyészségnek nyilvánosságra kellene hoznia a volt titkosszolgálati vezetőket érintő vádakat. A szocialista politikus erről szombati budapesti sajtótájékoztatóján beszélt kérdésre válaszolva.

Vasúti munkagéppel ütközött, a helyszínen életét vesztette

Vasúti munkagéppel ütközött, a helyszínen életét vesztette

Borkai-ügy: Steinmetz Ádám már meg is kereste a MOB-ot

Borkai-ügy: Steinmetz Ádám már meg is kereste a MOB-ot

Botránnyal kezdődött az ülésszak a Parlamentben: Orbán, Hadházy és Gyurcsány a főszerepekben

Botránnyal kezdődött az ülésszak a Parlamentben: Orbán, Hadházy és Gyurcsány a főszerepekben

Azt hitte, szellemet lát a babamonitoron, de az igazság ennél sokkal viccesebb volt

Azt hitte, szellemet lát a babamonitoron, de az igazság ennél sokkal viccesebb volt

Ez már két focicsapat: a 22. babát várják Anglia legnépesebb családjában

Ez már két focicsapat: a 22. babát várják Anglia legnépesebb családjában

Ráfutásos baleset okozott gigadugót a rakparton

Ráfutásos baleset okozott gigadugót a rakparton