szerző:
Szegő Péter
Tetszett a cikk?

A Képíró-per hétfői ítélethirdetésén résztvevő Vladimir Vukčević nem kívánt találgatni a másodfokú ítéletre vonatkozóan. Az ítélethirdetést követő tapsviharon megdöbbenő jogász hangsúlyozta: a háborús bűnök soha nem évülnek el.

Amint arról az MTI nyomán röviden beszámoltunk, a Fővárosi Bíróság Varga Béla vezette tanácsa első fokon, nem jogerősen felmentette Képíró Sándor egykori csendőr századost a háborús bűnök vádja alól. Képírót azzal vádolták, hogy 1942 januárjában közvetlen részese volt az újvidéki, zsidók és szerbek elleni mészárlásnak. Az ítélethirdetés nem fejeződött hétfőn be: az indoklás második felvonása kedden várható.

A tárgyaláson megjelent egyebek mellett Vladimir Vukčević, a háborús bűnök szerbiai főügyésze, akivel az ítélethirdetés után készítettünk interjút.

hvg.hu: Kérem, főügyész úr, hogy kommentálja a mostani ítéletet!

Vladimir Vukčević: Meg vagyok lepődve. Elmarasztaló ítéletet vártam. Abban reménykedtem, hogy az ítélet egyben igazságtétel lesz az áldozatok számára, de ez nem így történt. Meg kell várni a másodfokú bíróság ítéletét, ugyanis a magyar ügyész azt ígérte nekem, hogy fellebbez. (A hvg.hu Vukčević magyar kollégájával is szeretett volna interjút készíteni, ő azonban visszautasította megkeresésünket – Sz. P.)

A szerb ügyészt meglepte a tárgyalóteremben kitört ováció
©

hvg.hu: Feltételezve, hogy a kilencvennyolcadik életévében járó, szemmel láthatóan rossz egészségi állapotban lévő vádlott megéri a másodfokú ítélethirdetést, látja realitását annak, hogy másodfokon elmarasztaló ítélet születik?

V. V.: Nem gondolok most már semmit. Nem tudom, mi fog másodfokon születni. Mint említettem, most is elmarasztaló ítéletet vártam. Az ítélethirdetést követő tárgyalótermi taps viszont megdöbbentett. Tárgyalóteremben ilyesmi nem szokott történni.

hvg.hu: A múlttal való szembenézést mi segíti inkább? A kilencvenhét éves vádlott elítélése a majdnem hetven évvel ezelőtti újvidéki vérengzésben való részvételéért vagy a felmentés – ami történt?

V. V.: Ez nem lehet dilemma, a háborús bűnök ugyanis soha nem évülnek el. Teljesen lényegtelen, hogy mennyi idő telt el azóta.

hvg.hu: Ha Képírót másodfokon is felmentik, Szerbia kérni fogja Magyarországtól a kiadását?

V. V.: Szerbia annakidején kérte Képíró kiadását, de mivel erre akkor nem kerülhetett sor, ezért akkor Szerbia az összes nála lévő peranyagot átadta a magyar igazságszolgáltatásnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Képíró-per: "Mi azért jöttünk ide, hogy magukat megöljük"

A bíró hétfőn ismertette a háborús bűntett elkövetésével vádolt Képíró Sándor volt csendőr százados büntetőperében a Fővárosi Bíróságon azokat a tanúvallomásokat, amelyeket az újvidéki razzia során meggyilkolt emberek hozzátartozói tettek 1944-45-ben a jugoszláv tényfeltáró bizottság előtt.

"Felcsúti Pert" ígért Fekete-Győr a programjában

"Felcsúti Pert" ígért Fekete-Győr a programjában

A francia védettségi igazolványnál a PCR-teszt is számít

A francia védettségi igazolványnál a PCR-teszt is számít

Visszalépett Amanda Gorman verseinek holland fordítója, akiből hiányolták, hogy nem nő és nem fekete

Visszalépett Amanda Gorman verseinek holland fordítója, akiből hiányolták, hogy nem nő és nem fekete