szerző:
MTI / hvg.hu

Lemondásra szólította fel a Jobbik Balázs József fideszes országgyűlési képviselőt, az ellenzéki párt szerint ugyanis a Heves megyei politikus a gyöngyöspatai időközi választás befejeződése után fenyegetőzött és zsarolt. A Jobbik keddi sajtótájékoztatóján lejátszott egy telefonbeszélgetést, amelyen a párt szerint Balázs hallható.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján lejátszott egy telefonbeszélgetést, amely szerinte a jobbikos Juhász Oszkár, Gyöngyöspata vasárnap megválasztott új polgármestere és Balázs József között zajlott a múlt héten. A felvételen egyebek mellett az hallható - a Balázs Józsefnek tulajdonított mondatok között -, hogy "forrás oda megy ebben a térségben, akit én jóváhagyok. Akit nem hagyok jóvá, oda nem megy forrás. (...) Ezzel az írással vagy ezekkel a dolgokkal te ezeket a csapokat elzártad magad előtt, ezt vedd tudomásul". Juhász Oszkár felvetette, hogy a szintén jobbikos vezetésű Tiszavasváriban hat beadott pályázatból hatot elnyertek, majd erre hivatkozva azt kérdezte, hogy ha Gyöngyöspatának jobbikos lesz a polgármestere, akkor ez ott nem működhet-e. Balázs József nemmel válaszolt.

Juhász Oszkár azt is mondta, több környékbeli független polgármester panaszkodott arra, hogy ha nem működnek együtt Balázs Józseffel úgy, ahogyan ő azt elvárja, "akkor nem lesz úgy fejlesztési pénz". A felvételen erre az a válasz hallható, hogy "így van", "a sikernek a záloga az együttműködés". A szóvivő egy megvágott hangfelvételt mutatott be, ám hozzátette, hogy ez nem változtatja meg a teljes, vágatlan beszélgetés értelmét.

Mirkóczki Ádám szerint Balázs József hívta fel Juhász Oszkárt azért, mert sérelmezett egy, a gyöngyöspatai időközi választással kapcsolatos jobbikos kampánykiadványt. "Juhász Oszkárt egyébként március óta folyamatosan fenyegetik, zsarolják fideszes körökből" - folytatta a szóvivő, aki ezzel magyarázta, hogy a politikus az utóbbi időkben "védelemből" diktafonnal rögzítette a beszélgetéseit. A telefonbeszélgetéssel kapcsolatban Mirkóczki Ádám azt a kérdést tette fel: "ott tartunk már, mint egy dél- vagy közép-amerikai banánköztársaság, hogy egy-egy politikus kiskirály a saját választókerületében, és ő dönti el, hogy milyen pályázati vagy fejlesztési pénzek hova kerülhetnek?".

Juhász Oszkár a Jobbik elnökével, Vona Gáborral közösen tartott hétfői sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Balázs József, a térség fideszes országgyűlési képviselője telefonon azzal fenyegette meg őt, hogy Gyöngyöspata nem fog pályázati pénzeket nyerni a Jobbik vezetése alatt. Balázs József később visszautasította, hogy megfenyegette volna a jobbikos Juhász Oszkárt. Kifejtette: az elmúlt napokban Juhász a Jobbik polgármesterjelöltjeként felhívta őt, és arra kérte, hogy vegyen részt a választási kampánygyűlésén. Erre - mint felidézte - nemmel válaszolt, emlékeztetve a jobbikos indulót, hogy a Fidesznek nincs polgármesterjelöltje a településen. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy az időközi választás után országgyűlési képviselőként azzal kíván együtt dolgozni, akinek bizalmat szavaznak a gyöngyöspataiak. Fenyegetés nem történt - jelentette ki.

Gyöngyöspatán a több mint 60 százalékos részvétel mellett megtartott vasárnapi időközi voksoláson a Jobbik helyi csoportjának vezetője, Juhász Oszkár a szavazatok 33,8 százalékával győzött. A második helyen a település jelenlegi alpolgármestere, a függetlenként induló Matalik Ferencné végzett (26 százalék). Eszes Tamás, a Véderő elnevezésű szervezet vezetője a negyedik lett (10,5 százalék). A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai előzőleg március elejétől két héten át járőröztek a Heves megyei településen, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt.

Amennyiben a képviselő a felvételen hallható állítást nem tudja hitelt érdemlően cáfolni, akkor az LMP szerint méltatlan a mandátumára - közölte a most közzétett telefonbeszélgetésről a párt. Azzal együtt, hogy a Jobbiknak a kisebbségi és többségi társadalom közötti szakadék mélyítését célzó, az etnikai feszültségszítást szolgáló politikáját elfogadhatatlannak és rendkívül károsnak tartjuk, az LMP-nek kötelessége kiállni a gyöngyöspatai polgárok érdekeiért, politikai szabadságjogaik védelméért és a korrekt politikai verseny szabályainak betartásáért - szögezte le az LMP.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az én hetem: Péterfy Gergely és a kipcsak dácsák remetéje

Az én hetem: Péterfy Gergely és a kipcsak dácsák remetéje

Salvini: A törököket meg kell állítani Szíriában

Salvini: A törököket meg kell állítani Szíriában

Eladósorba került egy igen ritka BMW M3 CSL

Eladósorba került egy igen ritka BMW M3 CSL

Lejárt a gyes, ráért politizálni, most pedig polgármester lesz, nem is akárhol

Lejárt a gyes, ráért politizálni, most pedig polgármester lesz, nem is akárhol

A Felcsút és a Debrecen is nyerni tudott az NB I-ben

A Felcsút és a Debrecen is nyerni tudott az NB I-ben

Ment a feljelentés: Kábítószerért vehettek szavazatot a zalai Szentpéterúron

Ment a feljelentés: Kábítószerért vehettek szavazatot a zalai Szentpéterúron