szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kisebbek lesznek a korhatári besorolást jelző televíziós piktogramok, és a jövőben minden műsorhoz tartozik majd egy jelzés, a hatévesnél fiatalabbak számára készült programokat egy kisfiú ábrája jelzi – a többi közt ezt tartalmazza a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által elfogadott klasszifikációs ajánlás.

A három jelölt közül a vitát kiváltó - mert az úgynevezett pedomacira emlékeztető - maci nem nyert a Médiatanács szavazásán: az óvodások, a hat éven aluliak számára ajánlott tartalmakat egy kisfiú ábrája jelezheti a jövőben. A nem kötelezően használható piktogramot internetes szavazás eredményeként választotta ki a testület, a Médiatanács blogján másfél hét alatt több mint 16 ezer látogató szavazott.

Mind a nézők, mint a televíziós csatornák számára segítséget jelenthet az az ajánlás, amelyet keddi ülésén fogadott el a médiatanács – vélekedett a karikák megjelenítéséről szóló ajánlást bemutató szerdai, budapesti sajtótájékoztatón a testület egyik tagja. Kollarik Tamás emlékeztetett arra, hogy a korhatári besorolásokat a január 1-je óta hatályos médiatörvény szabályozza, a testület azonban "szakértők, a tudományos élet, civil szervezetek és a szakma képviselőinek bevonásával, féléves egyeztetést követően árnyalta" a rendelkezéseket. Hozzátette: a véleményeket figyelembe véve mintegy harmadával csökkentették a hat, a tizenkettő, a tizenhat és a tizennyolc éven aluliaknak nem ajánlott műsorok jelzésére szolgáló karikák méretét. A piktogramok a jövőben a képernyő bármelyik alsó sarkában megjeleníthetők, s elhelyezésük új technikája miatt nem égnek bele a képernyőbe.

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének alelnöke a tájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a 18 év alatti fiatalok és gyermekek negyede több mint négy órát tölt naponta a televízió előtt. Mint mondta, a szülők feladata, hogy ezt az időt a gyermekek egészsége érdekében csökkentsék, ehhez nyújthat segítséget a klasszifikációs besorolás.

Az új, kisfiút ábrázoló ábrát Jegyes-Tóth Kriszta és Azurák Csaba televíziós műsorvezetők mutatták be a budapesti Liliomkert Óvodába járó gyermekeknek. A bemutatón jelen volt még Vass Ágnes, a médiatanács tagja, valamint Kutassy Jenő, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének képviselője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Otthagyta a DK-t két óbudai politikusa

Otthagyta a DK-t két óbudai politikusa

Darknetről, bitcoinnal vette az eladásra szánt drogot, de így is lebukott

Darknetről, bitcoinnal vette az eladásra szánt drogot, de így is lebukott

A járványban az államé lett a Zuglói Filharmónia

A járványban az államé lett a Zuglói Filharmónia