szerző:
MTI

Csalás és magánokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt 23 gyanúsított ellen javasol vádemelést a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság, miután kiderítette: a gyanúsítottak egy ingatlanforgalmazó és egy ügyvéd közreműködésével számos ingatlanra a valós értéküknek a többszörösét vették fel hitelként.

A korábbi ügyészségi közlések szerint az ügyben gyanúsított az ingatlanforgalmazással és értékbecsléssel foglalkozó S. Szilárd - korábban a Jobbik keszthelyi szervezetének elnöke és a város egyik önkormányzati bizottságának külső tagja -, valamint ügyvéd anyja, Sz. Irén. A férfi tavaly három hónapig előzetes letartóztatásban is volt, anyját pedig szintén őrizetbe vették, majd lakhelyelhagyási tilalommal sújtották.

A rendőrség hétfőn azt közölte: 2009 júliusa óta folytatott nyomozást egy türjei férfi és társai ellen jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt.

A férfi 2007 novembere és 2009 januárja között Zalaszentgróton és vonzáskörzetében több lakóházat is megvásárolt különböző magánszemélyektől. Egyenként másfél millió és hárommillió forint közötti vételárat fizetett, majd az ingatlanokat rövid időn belül a többszöröséért eladta hozzátartozóinak, ismerőseinek, s ehhez a vevők banki hitelt igényeltek.

A nyomozás adatai és a megalapozott gyanú szerint a férfi az ingatlanokat azért vásárolta, hogy azokat jelentősen túlértékelten, valótlan tartalmú, színlelt szerződésekkel továbbértékesítse ismerőseinek, köztük hajléktalanoknak. A vevők a vásárláshoz valótlan tartalmú kérelmekkel, értékbecslések felhasználásával igényeltek hitelt egy banktól, de a kölcsön visszafizetésére sem szándékuk, sem reális lehetőségük nem volt.

A valótlan tartalmú értékbecsléseket a bankkal szerződéses kapcsolatban álló cég ügyvezetője, egy értékbecslő férfi készítette el, aki az ingatlanok értékét a tényleges forgalmi érték többszörösében állapította meg, hogy a bankot megtévesztve az ingatlanok vevői hitelt kapjanak. A hiteligényléssel kapcsolatos teljes körű ügyintézést is az értékbecslő férfi által vezetett cég intézte.

A benyújtott hitelkérelmek és a valótlan tartalmú értékbecslések alapján a türjei férfi vevői és társai hat ingatlanra összesen 47,3 millió forint hitelt igényeltek, ebből 31,3 milliót folyósítottak is nekik.

Az ingatlanok adásvételi szerződéseit minden esetben egy keszthelyi ügyvéd szerkesztette és ellenjegyezte, s ezekben a szerződésekben valótlan volt az is, hogy a vevők vételárelőleget fizettek. A papírokon kikötötték, hogy a bank a hitel összegét az ügyvéd bankszámlájára utalja, s ezzel biztosították azt, hogy a pénzből az ügyvéd és az értékbecslő férfi részesüljön.

Megalapozott a gyanúja annak is, hogy az értékbecslő férfi a vizsgált időszakban több szabad felhasználású hitel igényléséhez is készített valótlan tartalmú értékbecslést. A hiteligényléshez így olyan dokumentumokat csatoltak, amelyek révén több magánszemélynek összesen 25,5 millió forint összegű kölcsönt folyósított a pénzintézet.

A zalai rendőr-főkapitányság közölte: a nyomozás során 23 embert hallgattak ki gyanúsítottként csalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt. Az okozott kár megtérülésének biztosítására az eljárás során zárolták a gyanúsítottak vagyontárgyait is.
A most vádemelési javaslattal lezárt nyomozás folyamán korábban a Zala Megyei Főügyészség azt közölte: 2010 februárjában őrizetbe vette a rendőrség, majd a bíróság lakhelyelhagyási tilalommal sújtotta Sz. Irén keszthelyi ügyvédet. Egy hónappal korábban vették őrizetbe fiát, S. Szilárdot és a türjei K. Zoltánt, őket három hónapig előzetes letartóztatásba is helyezte a bíróság.

Az ügyben bűnsegédként gyanúsított S. Szilárd szabadlábra helyezése után tavaly májusban közleményt juttatott el az MTI-hez, ebben úgy fogalmazott: "a rendőrség és az ügyészség nem tudott összeállítani törvényes alapon álló vádat, ezért nincs, ami ellen védekeznünk kellene". Hozzátette: "nem követtem el sem én, sem édesanyám azt, amivel meggyanúsítottak".

"Tragédiának tartom, hogy ma vád és jogerős bírói ítélet nélkül egy ember életét ketté lehet törni, bilincsben a médiákban ország-világ előtt lejáratni" - közölte a gyanúsított, aki előzetes letartóztatásáig volt a Jobbik keszthelyi elnöke, de a keszthelyi önkormányzat városfejlesztési bizottságának tagjaként is tevékenykedett.

Kifejtette, hogy húsz éve működő cégére eddig nem volt panasz, és nem érti, hogy a Jobbik helyi elnökeként miért hurcolták meg. A tavaly májusi közleményében kitért arra is, hogy munkáját tovább folytatja Hévízen, és "erőt ad" neki, hogy továbbra is dolgozhat a keszthelyi városfejlesztési bizottságban is.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Kiszivárgott videó: működés közben a Huawei P30 Pro

Kiszivárgott videó: működés közben a Huawei P30 Pro

Bukott a Boeing egy 49 gépes rendelést

Bukott a Boeing egy 49 gépes rendelést

Csendes kora tavaszi idő lesz

Csendes kora tavaszi idő lesz

Moldova György: Ami most megy, csak kitöréssel végződhet

Moldova György: Ami most megy, csak kitöréssel végződhet

Videó: végül Orbán Viktor is befutott az EU-csúcsra

Videó: végül Orbán Viktor is befutott az EU-csúcsra

Többen elfogadnák, Orbánék viszont elgáncsolnák az uniós klímatervet

Többen elfogadnák, Orbánék viszont elgáncsolnák az uniós klímatervet