szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendőrség ismét elutasította az atlatszo.hu portál főszerkesztőjének, Bodoky Tamásnak arra való hivatkozását, hogy újságíróként a magyar törvényekben és a nemzetközi emberi jogi egyezményekben biztosított jogánál fogva nem köteles információforrását felfedni. A rendőrség hetek óta szeretné megtudni egy, a magyar WikiLeaks-ként emlehetett portálon megjelent cikk forrását.

A "magyar WikiLeaks-ként" emlegetett atlatszo.hu portál a napokban vette kézhez a rendőrség Brokernet-ügyben hozott határozatát, amelyben ismételten, immár írásban elutasítják Bodoky Tamás főszerkesztő hivatkozását arra, hogy újságíróként a magyar törvényekben és a nemzetközi emberi jogi egyezményekben biztosított jogánál fogva nem köteles információforrását felfedni.

Újságírók dolgoznak a Képíró-per tárgyalásán
©

Mint ismert: az atlatszo.hu-n hetekkel ezelőtt jelent meg egy írás, ami miatt a rendőrség tanúnak idézte be Bodokyt, arra kérve őt, hogy adja ki forrásait, ám ezt nem tette meg. A részletekről Bodoky akkor azt írta: "a tanúmeghallgatás elején (tényleg) nagyon kedvesen biztosítottak a rendőrök arról, hogy nem a sajtó és az újságírók ellen akarnak fellépni, mindössze egy zsarolási ügyeket akarnak megoldani. A kedvesség hűvös távolságtartásba váltott át, amikor ennek ellenére fenntartottuk, hogy szerintünk a magyar törvények, az Európai Emberi Jogi Egyezmény és az Európai Emberi Jogi Bíróság gyakorlata szerint az újságírónak joga van titokban tartania az információforrásait".Önmagában ezen nem lepődtünk meg, hiszen már a tanúkihallgatáson kiderült, hogy a rendőrség szerint a konkrét ügyben nem tagadható meg a tanúvallomás.

A most kézhez kapott határozat indokolása a portál szerint "nem bíbelődik azzal, hogy alátámassza: miért különösen indokolt a jelen esetben az információforrás felfedésére kötelezni az újságírót, noha ez a nyomozó hatóságnak a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény 6. § (3) bekezdése alapján kötelessége lenne". "A rendőrség ehelyett nemes egyszerűséggel azt állítja, hogy az újságírót a büntetőeljárások során nem illeti meg tanúzási mentesség" - olvasható az atlatszo.hu cikkében.

Az oldal panaszt nyújtott be a határozat ellen és várja az ügyészség döntését ebben. "Őszintén reméljük, hogy nem akarja a magyar állam azzal égetni magát, hogy egy ilyen ügyben elmeszelje az Európai Emberi Jogi Bíróság" - teszik hozzá.

A rendőrségi határozat letölthető innen (PDF)

A panasz letölthető innen (PDF)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországon is elindítja külső tényellenőrző programját a Facebook

Magyarországon is elindítja külső tényellenőrző programját a Facebook

Microsoft-igazgató: Jön a "következő generációs Windows"

Microsoft-igazgató: Jön a "következő generációs Windows"

136 újabb áldozata van a koronavírusnak

136 újabb áldozata van a koronavírusnak