szerző:
hirado.hu

Tucatnyi borsodi megyei oktatási intézményt – köztük óvodát, általános iskolát, gimnázium és szakközépiskolát – vesz át egyházi fenntartásba ősztől a Miskolci Apostoli Exarchátus Hivatala – tudta meg a hirado.hu. Bár a változással az önkormányzatok mentesülnek a fenntartási költségek alól, a megkérdezett polgármesterek szerint nem ez motiválta a településeket.

Sárospataki és kazincbarcikai óvoda, miskolci közgazdasági szakközépiskola, valamint a többi között az edelényi általános iskola, gimnázium és szakközépiskola kerül egyházi fenntartásba az új tanévtől Borsod-Abaúj Zemplén megyében. Grunda János, a Miskolci Apostoli Exarchátus Hivatalának oktatási referense a hirado.hu megkeresésére elmondta: az önkormányzatok és az egyház egymásra találását kölcsönös érdeklődés előzte meg.

"Mi is kerestük az önkormányzatokat, és több helyről ők is kerestek minket" – fogalmazott. "Számunkra az volt a fontos, hogy híveink igényeinek megfelelően szélesebb körben dolgozhassunk, szolgálhassunk. A miskolci Fáy András Közgazdasági Szakközépiskola átvételével, a roma szakkollégiummal, illetve a kórházi óvodában induló újabb két csoporttal a már meglévő miskolci közoktatási szolgálatunk válik teljessé. Ősztől ugyanis a bölcsődétől az egyetemig valamennyi intézményben biztosítani tudjuk a keresztény szellemiség, gondolkodásmód szerinti nevelést a városban" – tette hozzá.

"Elsődleges a gyerekek nevelése"

Nem pusztán arról van szó, hogy az önkormányzatok anyagi tehertől szabadulnak meg. Grunda János hangsúlyozta, hogy ezekben az iskolákban a legfőbb változás a nevelés megerősítése lesz. "Nem szabad csak és kizárólag az oktatásra helyezni a hangsúlyt, számunkra elsődleges a gyerekek nevelése" – magyarázta. Azt mondta, hogy eddig egyetlen tanár sem jelezte, hogy nem fogadja el az új fenntartót, és a szülők részéről sem érkezett ellenvetés. "A Fáy szakközépiskola több mint hétszáz tanulója közül is csupán egyetlen diákot vittek el, de ebben az esetben sem az egyházi fenntartás volt az ok" – jegyezte meg.

A közelmúltban felújított homrogdi óvoda és általános iskola is egyházi fenntartásba kerül. Három fontos kikötésük volt az átadás előtt – mondta a hirado.hu-nak Juhász Imre polgármester. Kiemelt fontosságúnak tartották a dolgozók védelmét, ezért ragaszkodtak a jogfolytonosság elvéhez, a szolgálati idő figyelembevételéhez. Évente fogják vizsgálni az iskola oktatási színvonalát, a jelenleg kiváló állapotú intézmény felszereltségét, műszaki állapotát, valamint feltételük volt, hogy az egyház az iskolát és óvodát azok előnyeivel és hátrányaival együtt vegye át, például a még fizetendő hitelt is.

Ő azt mondta: egyáltalán nem anyagi szempontok motiválták az önkormányzatot. "Úgy látjuk, hogy az egyház meg tudja adni azt a pluszt, amire a mai gyerekeknek szükségük van, s amelyet sajnos sok családtól hiába is várni. Abban bízunk, hogy az egyház megtalálja a kapcsolatot, az utat a szülőkhöz. Bár valóban mentesülünk a fenntartással járó költségektől, az így megtakarított pénzt szeretnénk visszaforgatni az oktatásba, például azzal, hogy a jövőben is mi biztosítjuk a tüzelőanyagot az iskola kazánjához" - mondta a polgármester.

"Az anyagi tényező másodlagos"

Az anyagi tényezőt szintén másodlagosnak nevezte Edelény polgármestere. Molnár Oszkár hangsúlyozta: a térségre jellemző hatalmas munkanélküliségnek mélyrehatóak a következményei, a családokon belül is. "Éppen ezért azt gondoljuk, hogy az önkormányzati fenntartású iskolához képest gyermekeink biztosabb kezekben lesznek az egyházi intézményben, ahol az oktatásnál is fontosabb szempont a nevelés".

A Pest megyei Verőce 2004-ben az elsők között adta egyházi, református fenntartásba általános iskoláját. Bethlen Farkas polgármester osztja a borsodi településvezetők véleményét. A hirado.hu kérdésére kijelentette: "1948-ban szinte minden egyházi általános iskolát bezártak. Mi ezt a kaput nyitottuk ki újra. Az lenne a jó, ha az önkormányzatok és az egyházak továbbra is keresnék az együttműködés lehetőségeit".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A lengyel kormánypárt kész tárgyalni Salviniékkal

A lengyel kormánypárt kész tárgyalni Salviniékkal

Kormányzati támogatást kér a Coop, hogy megmaradhassanak a vidéki boltok

Kormányzati támogatást kér a Coop, hogy megmaradhassanak a vidéki boltok

Műtét vár Daniel Craigre

Műtét vár Daniel Craigre

Már a Samsung Galaxy S11-ről is suttognak

Már a Samsung Galaxy S11-ről is suttognak

Bagi Iván és Nacsa Olivér nagyot kampányolt Orbán Viktor mellett

Bagi Iván és Nacsa Olivér nagyot kampányolt Orbán Viktor mellett

A Prada is nemet mond a szőrmére

A Prada is nemet mond a szőrmére