szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két év felkészülési idő után 2014. januárjában lép életbe a patikai létszámrendelet, ami addig "próbaüzemmódban" működik. Eszerint az egyes gyógyszertárakban meghatározzák, hogy bizonyos nyitvatartási időhöz mennyi alkalmazottra van szükség. Míg a Magyar Gyógyszerész Kamara egyetért az intézkedéssel, a hvg.hu-nak nyilatkozó patikusok szerint ezzel sok gyógyszertár húzhatja majd le a rolót.

Két év felkészülési időt hagyott a kormány a gyógyszertáraknak arra, hogy eleget tegyenek a személyi minimumfeltételeknek. A patikai létszámrendelet néven elhíresült passzus arról rendelkezik, hogy a nyitvatartási időben 1-4 gyógyszerész, illetve patikusonként két gyógyszerkiadásra jogosult szakasszisztensnek kell jelen lennie.

A létszám megállapításához a vényforgalmat is figyelembe veszik: ha a tárgyévet megelőző évben a gyógyszertárban befogadott vények száma havi átlagban gyógyszerkiadásra jogosult személyenként meghaladja a kétezret, akkor kétezer vényenként további egy gyógyszerészt vagy szakasszisztenst is fel kell vennie a működtetőnek.

Már így is a fennmaradásért küzdenek?

A szabályozással egyetért a Magyar Gyógyszerészi Kamara- mondta a hvg.hu-nak a kamara alelnöke. Hankó Zoltán ugyanis azon a véleményen van: míg a tárgyi minimumfeltételeket már 1997 óta szabályozzák, a személyi feltételeknél erről elfeledkeztek eddig.

Az alelnök szerint megnyugtató a szaktárcától kapott ígéret, miszerint 2012 januárjától monitorozzák a gyógyszertárak nyitva tartását, forgalmát és a szaklétszámot, és szükség esetén módosítják az amúgy 2014. januárjában életbe lépő rendeletet. Addig egy másik előírásnak is meg kell majd felelniük a patikáknak: azokban 25 százalékos gyógyszerészi tulajdonnak kell lenni, három évvel később pedig ennek el kell érnie az 50 százalékot.

Mérlegen a létszámrendelet: mi a cél?
©

Nem egészen így látja a helyzetet egy lapunknak nyilatkozó patikus, aki úgy fogalmazott: a kérdés nem aktuális most, hogy a gyógyszertárak a fennmaradásért küzdenek. Szerinte most, hogy amúgy is sok helyen kell alkalmazottakat elbocsájtani, “nem egyeztethető össze a rendelet a gazdasági helyzettel.”

A gyógyszerész szerint egyértelmű, hogy senki nem fog plusz alkalmazottat felvenni, akinek erre nincsen módja, “helyette inkább a nyitva tartási idővel fognak játszani, vagy úgy, hogy megtörik azt egy déli zárással, vagy úgy, hogy csökkentett nyitvatartással dolgoznak majd a szombati napokon.”

“Egyértelműen az a cél, hogy a bevásárlóközpontokban működő patikákat lehetetlenítsék el”- mondja egy másik patikus, aki az egyik fővárosi hipermarketben gyógyszerész. “Ha a rendelet a jelen formájában életbe lép két év múlva, nálunk konkrétan meg kell kétszerezni a patikusok számát ahhoz, hogy megfeleljünk a törvényi előírásoknak”- mondja, majd hozzáteszi: ezt semmi esetre sem fogják tudni kigazdálkodni.

A gyógyszerész hasonló eshetőségekre utalt, mint kollégája, a lényeg: valamilyen módon törvénysértésre kényszerítik őket. Szerinte az egésznek az lehet hosszútávon a következménye, hogy sok gyógyszertár húzhatja le a rolót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Mi lesz a súlyponti kórházakkal és a patikaalapítással?

Megszűnik a súlyponti kórházak fogalma, módosulnak a kórházi kapacitások szabályai, változik a patikaalapítás és -működtetés rendszere. Az egészségügyi szabályokat több helyen átrendező, a parlament által hétfő este elfogadott "salátatörvény" alapján Mefedron felkerül a veszélyes szerek listájára, így kábítószernek minősül majd. Ebbe a törvénycsomagba került be a Költségvetési Tanács elnökének visszahívhatóságára vonatkozó szabály is.

MTI Itthon

Alkotmánybírósághoz fordult a HGYSZ a patikatörvény miatt

Az Alkotmánybírósághoz fordult a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) a tavaly év végén megszavazott, a patikák működtetéséhez többségi gyógyszerészi tulajdont előíró törvény miatt - jelentette be Korodi Karolina, a szövetség elnöke.