szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az LMP szerint további ápolónők elvándorlását eredményezheti, ha elfogadják az új munka törvénykönyvének tervezetét, amely negyedére csökkentené az éjszakai műszakpótlékot és megszüntetné a délutánit.

Az ellenzéki párt keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet arra, hogy a közelmúltban csoportosan távozott negyven nővér a pécsi klinikáról Németországba, ahol a nettó kezdő fizetés átszámítva jóval félmillió forint felett van. A kormány most mégis azt vette a fejébe, hogy még jobban megsarcolja azokat, akik eddig még nem mentek el - fogalmaznak. 

Az LMP közli: bár javaslatokat nyújtottak be, hogy megállítsák az egészségügyi dolgozók elvándorlását, a várólisták növekedését, mindhiába; "a kormány pénzkivonással és egykulcsos adóval sújtotta az ágazatot és az ott dolgozókat".

Még ha a szaktárca részéről látszik is a jó szándék - hiszen ők bérpótlékot ígérnek - Matolcsy György és Orbán Viktor láthatóan eltökélték, hogy agyagba döngölik az állami egészségügyet - teszi hozzá az LMP, amely szerint ha a nővérek jövedelmét 30-40 százalékkal csökkentő új munka törvénykönyve hatályba lép, a kórházak "lehúzhatják a rolót". 

A még ellenzéki Fidesz a szociális népszavazáson azzal kampányolt, hogy mindenkinek biztosítani kell az egészségügyhöz való hozzáférést. Az LMP ezzel messzemenően egyetért - áll a közleményben, amely úgy zárul: "ha tehát az Orbán-kormány nem vet gátat azonnal az orvosok és nővérek elvándorlásának, ha folytatja a pénzkivonást, az ellátórendszer zsugorítását, és életbe lépteti az egészségügyi dolgozókat különösen sújtó új munka törvénykönyv tervezetét, akkor ismét elmondhatjuk, hogy a Fidesz hazugsággal került hatalomra".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jól jött ki a járványból a debreceni Globus gyár

Jól jött ki a járványból a debreceni Globus gyár

Koronavírusos Törőcsik András, az Újpest legendája

Koronavírusos Törőcsik András, az Újpest legendája

Már az ivóvízellátással is bajok vannak Tigrében

Már az ivóvízellátással is bajok vannak Tigrében