szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy leendő cementcsomagoló ellen tüntettek helyiek, környezetvédők és politikusok a dabasi polgármesteri hivatal előtt szerdán - mondta a Dabasi Lokálpatrióta Egyesület elnöke. A Holcim csütörtökön azt közölte: nem cementcsomagolót, hanem cementelosztó-központot akarnak létrehozni.

Ács Ferenc, a Dabasi Lokálpatrióta Egyesület elnöke szerint a demonstráció főszervezője a Civilek Összefogása Dabasért Egyesület (CÖDE), a Jobbik és a Zöld Válasz Egyesület volt. Zábrácki László, a CÖDE szóvivője az MTI-nek szerdán elmondta: az váltotta ki a tüntetést, hogy bár még nincsenek meg az engedélyek a Holcim cementcsomagolójához, a módosított Pest Megyei Területrendezési Tervben már megjelent egy olyan közlekedési csomópont, amely a jelenleg még nem létező üzem mellett létesülne. „Ez egyértelműen jelzi, hogy számolnak a cementcsomagolóval” - mondta. Zábrácki László szerint a Dabas-Újhartyán-Kakucs-Inárcs négyszög közepére tervezett központból kikerülő por – az uralkodó szélirány miatt – Újhartyánt érintené a leginkább, de a közelben lévő többi település levegőjének tisztaságát is veszélyeztetné.

A civilek szerint Újhartyán évi 22 tonna cementport "kapna", és tovább súlyosbítaná a helyzetet a megnövekedett vasút- és kamionforgalom. A szóvivő tájékoztatás szerint Újhartyánban és Kakucson eddig 1800 aláírás gyűlt össze a Holcim-üzem létesítése ellen. A Holcim képviselői egy lakossági fórumon azt mondták, hogy három település – Lajosmizse, Taksony és Dabas – esetében kívánják megszerezni az engedélyeket, és az anyacég dönt majd arról, hol épüljön fel a cementcsomagoló.

Nem cementcsomagolót, hanem cementelosztó-központot szándékszik létrehozni a Holcim Pest megyében - közölte a cég csütörtökön. A Holcim olyan elosztóközpont létesítését tervezi, amely a régióba jelenleg kamionon érkező cement környezetbarát, vasúti szállítását teszi lehetővé - áll a cég közleményében. Azt majd az engedélyek megszerzése után döntik el, hogy a létesítmény Felsőlajosra, Dabasra vagy Taksonyba kerül - írták, jelezve, hogy Lajosmizse nem szerepel a lehetséges helyszínek között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!