szerző:
Kapcsándi Dóra
Tetszett a cikk?

Személyesen beszélgetnek el a Jobbik vezetői a párhoz köthető botrányoknak a főszereplőivel, és már „ki is jelölték a határokat” – mondta a hvg.hu-nak a parlamenti párt egyik képviselője. A történtek miatt ismét kiéleződtek az ellentétek a párt szakpolitikusai és a „mozgalmárok” között.

„Előre fogtam a fejem, amikor meghallottam, hogy Tyirityán és Toroczkai miket mondott a Magyar Szigeten. Elszállt a frank, benyújtottuk a hiteleseket mentő javaslatunkat, el is érte a média ingerküszöbét, erre két nappal azelőtt, hogy behívják a Szilvit (Bertha Szilvia, a Jobbik szakpolitikusa, a javaslat egyik jegyzője – a szerk.) ezzel kapcsolatban a Ma Reggelbe, jönnek ezek a hírek, és tudtam, hogy csak a balhéról fogják kérdezni” – dühöngött a párt egyik képviselője a hvg.hu-nak.

A Jobbik kedden pártelnöki szinten volt kénytelen magyarázkodni a holdudvarába tartozók vagy éppen saját képviselője botrányai miatt. A Betyársereg vezetője, Tyirityán Zsolt az európai neonáci rendezvénnyé vált Magyar Szigeten arról beszélt, késznek kell lenni zsidók és cigányok meggyilkolására – szavait taps fogadta. Ugyanitt Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) vezetője – egyben a Jobbik szegedi önkormányzati képviselője – arról szónokolt, időnként kedve lenne Gyurcsány Ferenc, de Orbán Viktor megölésére is. A Terrorelhárítási Központ vizsgálatot indított. Novák Előd utólag azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, hogy a Betyársereget nem tekintik partnerüknek vagy szövetségesüknek.

Zagyva rohama

Ezt követte Zagyva György Gyula akciója a Sziget Fesztivál pénteki napján; a HVIM tiszteletbeli elnöke megpróbálta „rohammal” bevenni a rendezvényt, hogy ott néhány tucat szélsőjobboldalival és egy Árpád-sávos zászlóval a „magas benzinárak” miatt „tüntessen”. (A rendőrség arra hivatkozva, hogy magánrendezvény folyik, nem engedte be, hanem előállította. A Társaság a Szabadságjogokért szerint Zagyvának joga lett volna a Nagyszínpad mellett tüntetni.)

Zagyva György Gyula akciója a Szigeten: most a pártvezetés foghatja le a kezét
©

Az eset azért is volt abszurd, mert eközben a Jobbik hivatalos rendezvényeket bonyolított le a Szigeten, tagjai akkreditációval léptek be a rendezvényre. Losonczy Pál, a Jobbik budapesti frakcióvezetője az Origónak nyilatkozva „hülyeségnek” nevezte Zagyva akcióját, míg Vollner János, a párt egyik gazdaságpolitikusa arról beszélt, hogy ha ideje engedte volna, ő maga is szívesen kiment volna néhány koncertre, így nem érti, miért akcióztak Zagyváék, „elhibázott és rosszul időzített” volt az akció.

Vona Gábor ezek után mondta azt sajtótájékoztatóján, hogy „a józan ítélőképességüket elveszítő”, és „alternatívát kínálni nem tudó” emberekkel és mozgalmakkal nem vállalnak közösséget. A párt több szakpolitikusa is azt mondta a hvg.hu-nak, hogy szeptemberig „kezelni fogják a problémát”, és onnantól „más lesz a stílus”. „Én az üzleti szférából jövök, nekem és a hozzám hasonlóknak természetes, hogy ezek vállalhatatlan dolgok, mert így sosem vesznek minket komolyan. Pedig most, a gazdasági helyzet romlásával van esély arra, hogy előtérbe toljuk a parlamenti frakció szakmai javaslatait. Csak ezt meg kell értetni ezekkel a mozgalmárokkal is” – mondta egy forrásunk.

©

Szubkultúra

Egy másik képviselő szerint „a Jobbik mindig is egy szubkultúrában gyökerezett, ennek pedig vannak vadhajtásai, ezt meg kell tanulni kezelni valahogyan: a HVIM ennek a szubkultúrának a része, Zagyva György Gyula pedig a szervezet tiszteletbeli alelnöke, ő mindig is egy önálló ’színt’ képviselt a frakción belül”. Felvetésünkre, hogy a frakciótag Zagyvát már alapvetően a Jobbikkal, és nem a HVIM-el azonosítja a közvélemény, forrásunk úgy válaszolt, hogy ez tény, ezért is vált szükségessé, hogy mindenkivel „elbeszélgessenek, és mindenki számára kijelöljék a továbbiakban a korlátokat”.

Mivel Zagyva jelenleg a szerbiai Nisben tartózkodik, esetében még nem került sor erre az „elbeszélgetésre”, de a többi érintettel információink szerint már megtörtént. Így ősszel forrásaink szerint már némileg más stílusú pártot láthat a közönség, egy szakpolitikus szerint elsősorban a várható megszorítások okozta szociális feszültségekre, és – továbbra is – a bajba jutott devizahitelesekre koncentrálva próbálnak majd alternatívát felmutatni a Fidesszel szemben.

Kérdés, hogy ez elég hatásos lesz-e, hiszen az elmúlt egy év közvélemény-kutatásai éppen azt mutatták, hogy a Jobbik „mozgalmár működése” volt igazán eredményes, ezzel sikerült ismét megerősíteni a választások után átmenetileg megkopó támogatottságukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A Fidesz a Jobbik igazi arcára kíváncsi

A Fidesz szerint a Jobbik szövetségesi politikája, Zagyva György Gyula előállítása és Vona Gábor keddi szavai után tisztázni kell, melyik a Jobbik igazi arca.

MTI Gazdaság

Nemzeti kríziskezelőt akar a Jobbik

A Jobbik azt szeretné, ha a devizahitelezés teljes rendszerét állami ellenőrzés alá vonnák – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel.

Népszabadság Itthon

Pősze Lajos szemében már megszűnt a Jobbik

Leépülő médiapártnak tartja a Jobbikot Pősze Lajos, aki ideológiai viták miatt kilépett korábban az ellenzéki pártból, és azóta független képviselőként dolgozik. A politikus a Népszabadságnak adott interjújában azt mondta: a Hatvannégy Vármegye, a Betyársereg és a Jobbik vezetősége szerinte egy és ugyanaz.

MTI Itthon

Horogkeresztet festettek egy Jobbik-iroda falára

Önkényuralmi jelképeket festettek ismeretlenek a Jobbik, illetve a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) egri irodájának otthont adó épület falára - adta hírül a HVIM elnökségi tagja hétfőn. A szombatra virradóra történtek miatt feljelentést tettek az egri rendőrkapitányságon.

Ez történt: rájöttek, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Ez történt: rájöttek, mikor fertőz legjobban, aki koronavírusos

Financial Times: A briteknél már december 7-én beadhatják az első Pfizer-oltásokat

Financial Times: A briteknél már december 7-én beadhatják az első Pfizer-oltásokat

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket

Trump karácsonyi búcsúajándéka: sortűzzel és gázzal is kivégezhetik a halálraítélteket