szerző:
MTI/Magyar Hírlap
Tetszett a cikk?

Az elmúlt egy évben tartása lett a nemzetnek, erősebb és egységesebb lett – mondta Schmitt Pál köztársasági elnök a Magyar Hírlap pénteki számában megjelent interjújában, hozzátéve: reméli, hogy Szent István ünnepén az emberek is megélik azt az érzést, hogy az általuk választott vezetők tisztes erőfeszítést tesznek, és alázatosan dolgoznak.

A lapnak arra a kérdésére, nem bánja-e, hogy az új alkotmány nem hozott létre erősebb elnöki intézményt, elmondta: nem protokolláris a magyar államfő szerepe, hiszen a kinevezéseknél és a törvényhozásnál jelentős a mozgástere, és vétójogai vannak.

Arra a felvetésre, hogy ez utóbbi jogával az elmúlt egy évben egyszer sem élt, Schmitt Pál kifejtette: egészen más történelmi helyzetben dolgozik, mint a korábbi elnökök, és markáns pártkötődésű emberként került az elnöki székbe. Megjegyezte, hogy a mai kormánypártok helyzete történelmi, Európában még nem volt példa ilyen fokú választói felhatalmazásra. "Ezt a nagyon erős, szuverén népakaratot nekem is tiszteletben kell tartanom" – mondta, hozzátéve, hogy a társadalmi, gazdasági, morális válság kezelése kényszer szülte vagy nem szokványos döntéseket igényel.

A változás érdekében erőn felül végzett munka szerinte magában hordozza a hibázás lehetőségét, de ilyen esetekben is fontosabb érdek fűződik az összességében jó döntés szentesítéséhez, s neki egy törvény aláírását e szemszögből is meg kell fontolnia. "... csak azért, hogy önmagam tekintélyét építsem, nem fogok visszaküldeni törvényeket, miközben az ország az eladósodottsággal küzd. Nekem nemzetünk sorsa fontos, nem a személyem megítélése" – mondta a köztársasági elnök.

Nagyítás-fotógalériánk Schmitt Pál karrierjéről - Kattintson a képre!
©

A lap kérdésére Schmitt Pál közölte, hogy az ősszel a parlament elé kerülő sarkalatos törvények ügyében meg fog szólalni. Elmondja például a honatyáknak, hogy mit vár az új választási törvénytől: azt, hogy biztosítsák az összes politikai erő esélyegyenlőségét, az új rendszer tiszta, közérthető és demokratikus legyen.

"Az emberek elnökeként olyan választási rendszert szeretnék, amely kifejezi a népakaratot, épp ezért igazságos, a mindenkori többség győzelmét segíti elő, emellett lehetőséget teremt a stabil kormányzásra, és megszilárdítja a rendet" – mondta az államfő. Jelezte: lesz véleménye az Alkotmánybíróságról, a bíróságokról, vagy a helyhatóságokról szóló törvényről is.

Arra a kérdésre, kihasználja-e szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerét, hogy meggyőzze az országot és a kormányt igazságtalanul, vagy tényismeret nélkül bíráló külföldi politikusokat, Schmitt Pál elmondta, hogy az uniós elnökség fél éve alatt számos alkalommal találkozott a legfontosabb európai vezetőkkel, s mivel az Európai Parlament alelnökeként nemrég még "egy volt közülük", sokkal hitelesebben tudta elmagyarázni, hogy a médiatörvénnyel vagy az új alaptörvénnyel nincs semmi baj – írja a Magyar Hírlap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Nagyítás

Őexcellenciája Schmitt Pál karrierje - Nagyítás-fotógaléria

Bár a "demokrácia őreként" szinte láthatatlan, annál színesebb pályaképet tudhat maga mögött a köztársasági elnök. Schmitt Pál itt, Schmitt Pál ott, Demszky, Gyurcsány, Orbán, vagy a pápa - a politikus mindenkivel megtalálta a közös hangot. Képes visszatekintésünk egy fordulatokban gazdag karrierre.

Kapcsándi Dóra Itthon

„Nem az a baj, hogy nevetséges” – Schmitt Pál egy évéről

Nehezen értékelhető Schmitt Pál egyéves tevékenysége, ha az alkotmányból a köztársasági elnökre „rótt” feladatok, „kötelezettségek” szempontjából vesszük szemügyre működését – derül ki a hvg.hu által megkérdezett szakértők véleményéből. Egyéves az „álamfő” – összeállításunk második része.

Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró

Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró

Orbán nem várta meg, hogy a vírus lenullázza a gazdaságot, inkább ő maga vágta földhöz

Orbán nem várta meg, hogy a vírus lenullázza a gazdaságot, inkább ő maga vágta földhöz

A BMW hamarosan nem gyárt több belsőégésű motort Németországban

A BMW hamarosan nem gyárt több belsőégésű motort Németországban