szerző:
MTI/Magyar Nemzet
Tetszett a cikk?

Egy rendeletmódosítással az eddigi 10 év helyett 13 évben maximálták a mentésben használható gépkocsik korát. A Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének a mentőautók műszaki ellenőrzésének szigorítását sürgeti – írja a szerdai Magyar Nemzet.

Toma Lajos, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének vezetője szerint csak akkor lehetne megengedni, hogy ilyen öreg autókkal vonuljanak ki a mentők a betegekért és sérültekért, ha ezzel egyidejűleg szigorítják a gépkocsik műszaki ellenőrzését. Időközönként most is átnézik a járműveket, de ez a vizsgálat nem kellően szigorú, még egy tételes lista sincs, hogy pontosan mit is kell átvizsgálni – tette hozzá.

A mentőszolgálatnál egyébként év elején elismerték, hogy az ÁNTSZ ideiglenes működési engedélyével eddig is használtak már tízévesnél idősebb autókat, de a helyzet azóta romlott, egyre több jármű lépi át ezt a kort.

Öregedő rendőrautók, megemelt korhatárok
©

Eközben az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ) továbbra sem sikerült szerződést kötnie az új autók beszerzésére, a tender eredményét ismét megtámadták ugyanis a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. Így nem tudni, mikor érkezhetnek új mentőautók – olvasható a cikkben. A nettó 679 millió forintos pályázatot legalább 32 új rohammentő vásárlására írták ki korábban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!