szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Inkasszót jegyeztek be Hódmezővásárhely önkormányzatának számlájára, mivel a Lázár János fideszes frakcióvezető által irányított város is azon önkormányzatok között van, amelyek milliókkal tartoznak a tankönyvterjesztőknek. A könyvkereskedő kivár, Hódmezővásárhely önkormányzata pedig állítja: zökkenőmentes lesz a tanévkezdés, és még szeptemberben rendezik az összes tartozásukat.

A hvg.hu úgy tudja, amennyiben a hódmezővásárhelyi önkormányzat nem egyenlíti ki szeptember elejéig a terjesztő szerint közel a 45 millió forintos számlát (az önkormányzat szerint ez az összeg 35 millió), életbe lép az inkasszó, vagyis a könyvterjesztő cég, a Gálik István Könyvkereskedés kezdeményezésére leemelik a szóban forgó összeget az önkormányzat számlájáról. A kereskedő elmondta, nem fenyegetéről van szó, az inkasszó bejegyzése csupán biztosítékot jelent számára, hogy időben hozzájut majd követeléséhez.

Göbl Vilmos, a polgármesteri hivatal sajtóreferense lapunknak azt mondta: minderre nem kerülhet sor, mert az önkormányzat szeptemberben minden fizetési kötelezettségének maradéktalanul eleget tesz. Arról, hogy Hódmezővásárhely is a tartozást felhalmozó, és sokszor fizetésképtelen önkormányzatok között van, az Origo számolt be elsőként.

Kinél van az igazság?

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár kedden azt mondta, az oktatási államtitkárság teljesítette kötelességét, átutalták az ingyenes tankönyvekkel kapcsolatos állami normatívát az önkormányzatoknak.

Erre reagálva a hódmezővásárhelyi önkormányzat sajtóreferense, Göbl Vilmos közleményében azt írta: a Magyar Államkincstár hivatalos tájékoztatása szerint a normatíva nem is érkezik meg az iskolakezdésig, csupán a szeptember elején kapja meg a város. Hódmezővásárhely esetében ez az összeg 28,8 millió forint, amelyet az önkormányzat hitelez meg a tankönyvterjesztő cégnek. A kommünikében arra kérik az államtitkárt: "a közvélemény félretájékoztatása és az érintett önkormányzatok lejáratása helyett inkább segítse, hogy az állami támogatások valóban megérkezzenek az önkormányzatokhoz".

A hvg.hu az üggyel kapcsolatban megkereste az oktatási államtitkárságot, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Hoffman Rózsa nyilatkozatának vonatkozó része csak a tavalyi normatíváról szólt, nem pedig az ideiről. Dobi Ágnes sajtóreferens lapunknak azt is elmondta: miután Hoffmann Rózsa nyilatkozataiban "egyetlen önkormányzatot sem nevesített, és senkit sem állított pellengérre", nem kívánnak reagálni a hódmezővásárhelyi önkormányzat éles hangvételű nyilatkozatára.

Gálik István könyvkereskedő a hvg.hu-nak kifejtette, Hódmezővásárhely tavalyról körülbelül 15 millió forinttal tartozik a késedelmi kamatokkal együtt, idén pedig még 30 millió forintot kéne kifizetniük. Ezeket az összegeket az önkormányzat úgy pontosította: tavalyról 10 millió forinttal tartoznak, idén pedig egy 25 millió forintos számlát kell kiegyenlíteniük.

Bajban a város?
©

Az ügyvezető szóban egyezett meg Balázs Józseffel, az önkormányzat oktatási csoportvezetőjével, illetve Végh Ibolya aljegyzővel arról, hogy szeptember elejéig a város kiegyenlíti a számlát. Ha azonban ezt nem teljesítik, akkor Gálik benyújtja igényét az inkasszóra az önkormányzat számlavezető bankjához.

Ez viszont még mindig nem elegendő biztosíték arra, hogy a könyvterjesztő cég megkapja a pénzét: „Ha lesz pénz a számlán, akkor rendben, ha nem, akkor nem” – tette hozzá a könyvterjesztő, aki azért sem engedheti meg magának, hogy kiegyenlítetlen számlák nélkül adják át a könyveket, mert hitelt vett fel, hogy rendezni tudja tartozását a kiadókkal szemben.

Mi is az az inkasszó?

Ha a két fél közötti szerződésben kikötik, hogy a fizetés elmulasztása esetén a megrendelő számlájáról le lehet emelni a megrendelt szolgáltatás vagy áru ellenértékét, akkor a hoppon maradt cég inkasszót kérhet. Jelzi, ha az adott határidőig a megrendelő nem fizet, akkor lehívja a pénzt a bankszámláról – mondta a hvg.hu-nak Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvelők Szövetségének elnöke. Az inkasszó benyújtása után a bank értesíti az ügyfelét, jelzi a határidőt, és ha az adós addig nem kifogásolja az inkasszó jogosultságát, akkor a pénzintézet átutalja az összeget a cégnek.

Göbl Vilmos sajtóreferens ugyanakkor azt mondta lapunknak: a sajtóban eddig megjelent információkkal szemben zökkenőmentes lesz az iskolakezdés a város minden oktatási intézményében, és kivétel nélkül minden diák megkapja a tankönyveit. A fizetés ütemét az is befolyásolja, hogy az idei évre még nem kapták meg az ingyenes könyvek után járó állami normatívát – a legfrissebb információk szerint ez szeptember elsején várható –, de a tervek szerint szeptemberben ki fogják fizetni mind a 35 millió forintot.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, miután huszonhét önkormányzat összesen nagyjából százmillió forintnyi tartozást halmozott fel 2010-ben, bojkottot hirdetett a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete (TVOT).  Ha az intézmények fenntartói nem fizetik ki tavalyi tartozásukat és nem egyenlítik ki a 2011-es számlát előre, a könyvek a raktárakban maradnak. Megegyezés nélkül tízezer diák maradhat tehát könyv nélkül. Az önkormányzatok sokszor fűtésre vagy étkeztetésre költötték az ingyenes tankönyvekre kiutalt állami normatívát, de a legnagyobb tartozást felhalmozó Pest megyében például nem is tudták követni a pénz útját, ott más volt a prioritás.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Itthon

Pest megye adósságai ellenére is beszerzi a tankönyveket

A Pest megyei önkormányzat azt ígéri, mindenképpen megtalálja a módját annak, hogy a könyvkiadóknál és -forgalmazóknál fennálló jelentős tartozása ellenére biztosítsa az általa fenntartott iskolák számára a tankönyveket.

MTI Itthon

Tankönyvek nélkül kezdhetik a tanévet az eladósodott iskolák

Nem biztos, hogy minden iskolához eljutnak majd szeptemberig a tankönyvek, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete (TVOT) ugyanis azt ajánlja a tagjainak, hogy ne szállítsák ki a tankönyvek egy részét azoknak az iskoláknak, melyek fenntartója még a tavalyiak árát sem fizette ki - írja a Magyar Nemzet.

MTI/Magyar Nemzet Karrier

Tízezer diák maradhat tankönyv nélkül

Az elmúlt tizenkét napban egy érintett önkormányzat sem rendezte tartozását, ezért a tankönyvterjesztők megkezdték a bojkottot, az érintett iskolákba csak a fizetős diákok tankönyveit viszik ki, az ingyenességre jogosultakét nem. Ha nem lesz megegyezés, tízezer diák maradhat könyv nélkül – írja a keddi Magyar Nemzet.

hvg.hu Itthon

Fűtésre költött tankönyvpénz - kin csattan az ostor?

Százmillió forinttal tartoznak egyes önkormányzatok a tankönyvterjesztőknek, akik emiatt bojkottba kezdtek: amíg nem kapják meg a hiányzó pénzt, nem szállítják ki a könyveket. Ha nem oldódik meg a helyzet, tízezer diák maradhat tankönyv nélkül. A csődközeli helyzetben lévő önkormányzatok vagy fűtésre, vagy étkeztetésre költötték az állami normatívát, közben viszont a könyvterjesztő szféra is a végét járja. Hoffmann egyeztetést ígér, a tanév viszont egy hét múlva elkezdődik.

MTI Itthon

Iskolakezdés: mennyibe fájnak a tankönyvek?

Árkorláttal akadályozza meg a szaktárca azt, hogy az idén jelentősebben dráguljanak a tankönyvek. Az általános iskolát most szeptemberben megkezdő gyermekek tankönyvcsomagjának ára 6482 forint, a végzősöké pedig 10 840 forint lesz.

MTI Itthon

Ingyenes lehet a tankönyv

Bevezetné az iskolai tulajdonban lévő, ingyenesen hozzáférhető tankönyvek rendszerét az oktatási tárca - ismerteti a szombati Magyar Hírlap.

MTI Itthon

Hoffmann Rózsa akcióba lendül a tankönyvbojkott miatt

Az oktatási államtitkár megkeresi az elkövetkező napokban azokat az önkormányzatokat, amelyek nem fizették ki a diákok tankönyveinek árát a forgalmazóknak, s emiatt azok nem akarják kiszállítani a kiadványokat. Hoffmann Rózsa jelezte: jövő évtől a tankönyvtámogatások címkézett tételként szerepelnének a büdzsében.

E-mailt kapott a WHO-tól? Ki ne nyissa a mellékletet

E-mailt kapott a WHO-tól? Ki ne nyissa a mellékletet

Az ellenzéki pártok közösen követelik az időkorlátot a felhatalmazási törvénybe

Az ellenzéki pártok közösen követelik az időkorlátot a felhatalmazási törvénybe

Németországban lassult a vírus terjedése

Németországban lassult a vírus terjedése