szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Varga Mihály szerint az idei év legfontosabb feladata, hogy befedjék azt a 80-100 milliárd forint körüli államháztartási hiányt, amely akkor keletkezik, ha a tervezetthez képest valóban alacsonyabb, az első becslések szerint 2 százalék vagy az alatti lesz az ez évi gazdasági növekedés. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Hír TV Kontraszt című műsorában vasárnap azt mondta, 8-10 tétel kellhet ahhoz, hogy a költségvetési hiány így is 3 százalék alatt maradjon. A kormányátalakítást firtató kérdésre közölte: csak kisebb változások elképzelhetők.

Varga Mihály szerint "nem lesz egy egyszerű történet" a várható 80-100 milliárd forintos hiány befedése. Arra a kérdésre, hogy a kormány ehhez visszatarthatja-e esetleg a szuperbruttó tervezett feloldását, azt válaszolta: ez is egy reális alternatíva, ha nem tudják más forrásokból eltüntetni, kisebbé tenné a "lukat".

Az államtitkár hozzátette, valószínű, hogy egy ekkora mértékű hiányt nem lehet egy tétellel "behúzni". Ehelyett 8-10 olyan kisebb tételre lehet szükség, amely 10-20 milliárdos nagyságrendben tud segíteni a hiány 3 százalék alatt tartásában. Kérdésre válaszolva kijelentette ugyanakkor, hogy például a nyugdíjvagyon nem ezt a célt szolgálja.

Szólt arról is, hogy van néhány olyan adóterület, amely esetében a vártnál kevesebb bevétel folyik be az államkasszába. Példaként elsősorban az áfát említette, kifejtve: a magyar lakosság az új adórendszer bevezetésével nála maradt pénzből nem fogyaszt többet, ami szerinte nem is annyira meglepő akkor, amikor mindenki rossz híreket hall, válságról beszél, ekkor ugyanis az emberek óvatosabbak. Mint fogalmazott, hiába hagyott pénzt az egykulcsos adórendszer a családok jelentős részénél, abból elsősorban a megemelkedett törlesztőrészleteket fizetik az emberek, illetve megtakarítanak.

Arra a kérdésre, hogy az európai uniós elmarasztalás miatt a kormánynak mennyi áfát kell visszafizetnie az igénylő vállalkozásoknak, Varga Mihály közölte: az első becslések szerint ez az összeg 240-260 milliárd forint között lehet.

Egy esetleges kormányátalakítást firtató felvetésre a Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt mondta: kisebb változások elképzelhetőek, nagy átalakítások viszont egyelőre nem lesznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Önvezető BMW, Tesla, Apple Car – mit tudhatnak ma, mit holnap?

Önvezető BMW, Tesla, Apple Car – mit tudhatnak ma, mit holnap?

Gumilövedékes pisztollyal lőttek egy férfira és lányára Jászapátiban

Gumilövedékes pisztollyal lőttek egy férfira és lányára Jászapátiban

Látta már az Észak-Korea által egyszerűen lemásolt Mercedest? Mutatjuk

Látta már az Észak-Korea által egyszerűen lemásolt Mercedest? Mutatjuk