szerző:
Dezső András (hvg.hu)

A szórakozóhelyek, plázák is felelősek lennének az ott tartózkodók egészségéért, de például a vadkenderes mintázatú termékek árusítását is visszaszorítanák az új nemzeti drogstratégia tervezetének részben egyházi vonalról érkező készítői. A dokumentum elkészítésébe a kormányzat szándékosan nem vonta be a szakmai szervezeteket.

Botrányosan szakmaiatlannak nevezték a hvg.hu-nak kábítószerügyben jártas szakemberek azt a koncepciót, amelyet a szakma képviselőinek múlt csütörtökön a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság (KKB) ülésén ismertetett az új nemzeti drogstratégia kidolgozását végző munkacsoport. Igaz, a KKB ülésén a szakmai szervezetek által delegált civilek mindössze egy 11 oldalas dokumentumot ismerhettek meg, miközben hétfőn a drogstrategia.hu oldalon közzétett elképzelések már 39 oldalt tesznek ki.

A tervezet szigorúan csak munkaanyag - hangsúlyozzák a szerzők a dokumentum végén -, tartalma „a tárcaközi egyeztetések, és a különböző érdekhordozói csoportokkal, illetve szakmai közösségekkel való egyeztetések nyomán tovább alakulhat, finomodhat”. Kérdés, valóban kíváncsi-e a szakmai közösségek véleményére a kormányzat, a dokumentum születésének körülményei ugyanis ennek ellenkezőjéről árulkodnak. Úgy tűnik, az Orbán-kabinet inkább a saját útját járná, mintsem azt, amit a szakma korábban helyeselt.

Háttérbe szorulhat a KKB

Ennek a fordulatnak az első jele volt, amikor tavaly decemberben a kormány váratlanul bejelentette: elutasítja a parlament által még 2009-ben megszavazott Nemzeti Drogstratégiát, amelynek elkészítésében a szakmai intézmények és a civil szervezetek túlnyomó többsége aktívan részt vett. Az akkori döntés hátterében sokak szerint egyértelműen politikai és nem szakmai okok húzódnak meg, mindenesetre tény, hogy mára a kormányzat drogpolitikájában jelentős befolyása lett a KDNP-s Soltész Miklós államtitkárnak, miközben fokozatosan parkolópályára került az első Orbán-kormány idején felállított, neves szakértőkből álló KKB. Pedig ez utóbbi testület éppen azért jött létre, hogy drogügyekben a mindenkori kormányzat legfőbb döntés-előkészítő és tanácsadó szerve legyen. De úgy tűnik, ez már a múlt: az új stratégia tervezet szerint a jövőben KKB intézménye is megújulna, s tárcaközi bizottságként az államigazgatás szereplőinek egyeztető fórumaként működne. Bár a dokumentum nem mondja ki, ebből kitűnik, hogy a civileknek a jövőben már nem lenne helyük a testületben.

Rendőrségi akció: a kormány az elrettentésre helyezné a hangsúlyt
©

A KKB fokozatos „kifúrása” azért is figyelemreméltó, mert a civil szervezetek által delegált tagjai között van például a szakmai körökben elismert Topolánszky Ákos, az első Orbán-kormány idején az ifjúsági tárca helyettes államtitkára, akit anno a Gyurcsány-éra alatt fosztottak meg pozíciójától, és csak a szakma erőteljes nyomásának köszönhette, hogy eltávolítása után a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet (NDI) élére kerülhetett. Innen azonban idén februárban „közös megegyezéssel” távozott, utódja a pszichiáter végzettségű Grezsa Ferenc lett. (Úgy tudjuk, Grezsát éppen Topolánszky javasolta a posztra.)

Új arcok, új irányok

Az új drogstratégiát elkészítő munkacsoportot is Grezsa Ferenc vezeti, aki egyébként el sem ment a stratégiatervezetet ismertető KKB-s ülésre. Az Antall-kormány alatt MDF-es országgyűlési képviselőként is tevékenykedő pszichiáter nem ismeretlen a szakmában: a nyolcvanas években ő volt a vezetője az első magyar drogambulanciának, így több olyan szakembert is személyesen ismer, akiknek úgymond neve van a területen. Ennek ellenére a munkacsoportot egy-két kivétellel jórészt olyan szakemberekkel töltötték fel, akik tudományos tevékenységet nem folytatnak. A testületbe ráadásul nem kerülhettek be azok az egyébként széles körben elismert szakemberek, akiknek a jelenlegi, a kormány szerint vállalhatatlan drogstratégiához bármilyen közük volt. Ezzel szemben túlsúlyban vannak azok a szakértők, akik egyházi vonalról jöttek: ilyen tagja például a munkacsoportnak Victorné Erdős Eszter református lelkésznő.

A munkacsoport tagjairól ugyanakkor azt sem lehet elmondani, hogy ne lenne közük a területhez: Victorné például egy rehabilitációs intézetet vezet, de van a tagok között orvos, mentálhigiénikus szakember, sőt, információnk szerint olyan szakértő is a csapat tagja, aki egykoron maga is szenvedélybeteg volt. A csapathoz később csatlakozott Buda Béla pszichiáter is.

Akcióterv még nincs, de lesz

„A dokumentum mindenféle vélekedést megfogalmaz, de nem látszik, hogy ezek a vélekedések milyen tudományos alapokra épülnek” – mondta lapunknak az egyik név nélkül nyilatkozó drogügyi szakértő, hozzátéve: a „kissé archaikusra sikeredett” anyaghoz cselekvési terv sem készült. Utóbbi hiányát egyébként maguk a szerzők is elismerik a 39 oldalas sstratégia végére fűzött megjegyzésükben. Állítják: akciótervet csak azután készítenek majd, hogy a szakmai szervezetekkel és a tárcákkal egyeztetnek.

Az egyeztetés minősége azonban már most hagy némi kívánnivalót maga után. Mint megtudtuk, a KKB-ülésre küldött civilek csak két nappal az ülés előtt kapták meg az akkor még csak 11 oldalas anyagot, így egyeztetni sem tudtak róla az őket delegált szervezetekkel.

A szórakozóhelyek és plázák felelősségét firtatják

A hétfőn nyilvánosságra hozott dokumentumban konkrétumokat is találunk. A szerzők például jogszabályban rögzítenék, hogy a kereskedelmi létesítmények, például a plázák, a szórakozóhelyek is felelősek az ott tartózkodók egészségének megóvásáért. Emellett internetfigyelő szolgálatot is felállítanának, hogy le lehessen fülelni a droghasználatot népszerűsítő felületeket.

A tervezet szerint a megelőzésben új irányt kell venni, előtérbe kell kerülniük a „társadalmi értékeket kifejező, egészséges magatartásmintáknak”. A szerzők azt szorgalmazzák, hogy épüljön ki egy olyan, önkormányzatoknak felelős hálózat, amely összehangolja az egészségfejlesztést és a drogmegelőzést a helyi közösségekben. Emellett az iskolai drogügyi koordinátori hálózatot is újjászerveznék. A tervezet javasolja, hogy az egészségfejlesztés helyi koordináló szervezete ne a jelenlegi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok, hanem a Közösségi Erőforrások Fóruma legyen.

Marad az „elrettentés” politikája

Az elterelést ugyan nem szüntetnék meg, de szigorítanák, mondván: csak akkor érheti el a célját, ha eredményei nyomon követhetőek és nem adnak lehetőséget újabb visszaélésekre. Így bizonyos törvényi garanciák beiktatásával (például együttműködés a hatóságokkal, bűnügyi költségek megtérítése, időszakonként meghatározott alkalommal való részvétel lehetősége) továbbra is megadnák az elterelés lehetőséget a fogyasztóknak. A stratégia lényegében a zéró tolerancia mellett foglal állást, leszögezve: „a büntetőjogi felelősség alól sem a függőség, sem más indok nem mentesíthet”.

A stratégia szorgalmazza, hogy a felelősségre vonás „elrettentő hatású legyen”, ehhez megfelelő eszköznek tartja a hosszú szabadságvesztést, valamint a kábítószerekkel kapcsolatos bűnözésből származó javak, jövedelmek elkobzását.

A tervezetről szerettük volna megkérdezni Grezsa Ferencet is, de a munkacsoport vezetőjét nem értük utol: az általa vezetett Nemzeti Drogmegelőzési Intézetben senki nem vette fel a telefont.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Elkészült Orbánék új drogstratégiájának tervezete

Elkészült az új nemzeti drogstratégia tervezete, mely hétfőtől megtekinthető a drogstrategia.hu weboldalon - írta közleményében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család - és ifjúságügyért felelős államtitkársága.

MTI Itthon

"Kárpát-medencei hatókörű" lesz az új drogstratégia

Elindult az új nemzeti drogstratégia tervezetének egyeztetése hétfőn. A szakmai és társadalmi szervezetek a következő hetekben konzultációkon vitathatják meg a koncepciót a dokumentumot kidolgozó munkacsoporttal. A www.drogstrategia.hu internetes oldalon bárki véleményezheti a 40 oldalas anyagot – közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága hétfőn.

hvg.hu Itthon

Nemzeti Drogstratégia: mik a közös pontok?

A héten a kormány benyújtja az Országgyűlésnek a Nemzeti Drogstratégiát tartalmazó javaslatát, amely a 2010-2018-as időszakra fogalmazza meg a célkitűzéseket.

HVG Hét nap

Felrúgott drogstratégia

Nem részletezett „ideológiai okokra”, valamint a társadalmi és a szakmai egyeztetés hiányára hivatkozva új, nemzeti...

Videót küldött egy riporternek egy dunaújvárosi férfi, hogy meg fog ölni valakit

Videót küldött egy riporternek egy dunaújvárosi férfi, hogy meg fog ölni valakit

Lett bringás nyerte a Tour de Hongrie-t, két magyar állt a dobogón

Lett bringás nyerte a Tour de Hongrie-t, két magyar állt a dobogón

Még sincs akkora dráma? Van egy láthatatlan magántanulóság, és az egyelőre marad is

Még sincs akkora dráma? Van egy láthatatlan magántanulóság, és az egyelőre marad is

Február óta 279 delfintetemet találtak a Mexikói-öbölben

Február óta 279 delfintetemet találtak a Mexikói-öbölben

Kilencvenszer egy mondat a 90. könyvhét kínálatából

Kilencvenszer egy mondat a 90. könyvhét kínálatából

Elfogadja az ellenzéki előválasztás eredményét az LMP

Elfogadja az ellenzéki előválasztás eredményét az LMP