szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A pozsonyi belügyminisztérium szerint Gubík László, a kedvezményes magyar honosítását nyilvánosan vállaló lévai helyi MKP-vezető elvesztette szlovák állampolgárságát - írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap kedden.

Az újság szerint nem biztos, hogy erről Gubík hivatalos végzést kap, így fellebbezni is nehéz lesz. Gubík László a belügyi tárca szerint döntésének hivatali bejelentése ellenére is pénzbírságot kaphat.

Korábban Gubíkot a nyitrai körzeti hivatal felkérte, hogy töltse ki a szlovák állampolgárság elvesztésének bejelentése című nyomtatványt, és küldje vissza szlovák iratait. Gubík a nyomtatványt kitöltetlenül küldte vissza, szlovák irataitól nem vált meg, válaszában azt írta a hivatalnak: szlovák állampolgárságáról nem akar lemondani, s így az alkotmány értelmében azt el sem vesztheti. "Ha kitöltöttem volna a nyomtatvány, ezt úgy értelmezhették volna, hogy önként válok meg állampolgárságomtól, ami nem igaz" – mondta lapnak a fiatal politikus.

A minisztérium szerint mindegy, Gubík mit válaszolt, már nem szlovák állampolgár. Arra a kérdésre, hogy erről a tényről kap-e hivatalos értesítést, a tárca szóvivője nem tudott egyértelmű választ adni. Grendel Gábor szóvivő később azt írta a lapnak: "a belügyminisztérium megvárja Gubík László hivatalos válaszát, majd levélben értesíti a további lépésekről". Hivatalos értesítés nélkül viszont Gubík aligha tudna fellebbezni – pedig az első, honosítását nyilvánosan vállaló szlovákiai magyarnak ez feltett szándéka. "Ha megkapom írásban is a határozatot, mindenképpen indul a jogi procedúra" – erősítette meg az Új Szónak Gubík.

©

Mivel Gubík hivatalosan bejelentette magyar honosítását, a törvény szerint nem kaphatna pénzbírságot. A belügy viszont másként látja a helyzetet. "Bárki, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, köteles ezt a tényt hivatalosan bejelenteni, ennek értelmében ki kell töltenie a minisztérium által kiadott nyomtatványt is. Amennyiben ennek nem tesz eleget, több mint 3000 eurós pénzbírságot kockáztat" – mondta a lapnak a belügyi szóvivő.

Szlovákia tavaly - a határon túli magyarok könnyített honosításáról hozott budapesti döntésre válaszul - úgy módosította állampolgársági törvényét, hogy elveszíti eredeti állampolgárságát az, aki felveszi egy más ország állampolgárságát. A téma azóta éles belpolitikai viták tárgya Szlovákiában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A dalai láma is megkapta az első oltását

A dalai láma is megkapta az első oltását

Azt ígérik, öt perc alatt teljesen fel lehet tölteni hamarosan az elektromos autókat

Azt ígérik, öt perc alatt teljesen fel lehet tölteni hamarosan az elektromos autókat

Hétfőn már tárgyalnának a kormánnyal a magánegészségügyi szolgáltatók arról, hogyan tudnák segíteni a járvány elleni védekezést

Hétfőn már tárgyalnának a kormánnyal a magánegészségügyi szolgáltatók arról, hogyan tudnák segíteni a járvány elleni védekezést