szerző:
MTI

November 7-én tartják az első tárgyalási napot a Fővárosi Bíróságon az Il Ferro-ügyben - közölte Bense László Erik, a sértettek ügyvédje.

A tervek szerint a december 1-ig zajló tárgyalásokon meghallgatják a vádlottakat, a sértetteket, valamint az igazságügyi adó- és könyvszakértőket. Amennyiben a bizonyítási eljárás eredményeként megállapítható a tényállás, akkor akár december 1-én meghozhatja a Fővárosi Bíróság az elsőfokú ítéletet - áll az ügyvéd közleményében. A Fővárosi Főügyészség 2010 júliusában emelt vádat az Il Ferro-ügyben - közölte akkor az ügyészség szóvivője az MTI-t.

Skoda Gabriella közlése szerint L. Róbert és 6 társa ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés, különösen nagy értékre üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett sikkasztás, több mint kétezer rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás, számvitel rendje megsértésének bűntette és más bűncselekmények miatt emeltek vádat. 

A vádirat lényege szerint az Il Ferro Kft. 2006 januárjától gépkocsireklámmal kapcsolatos tevékenységet is folytatott, amelyet a második félévtől egyedüli tevékenységként végzett. A cég gépjármű-tulajdonosoknak mint reklámközzétevőknek "hasznosítási" és "reklámszerződési" lehetőséget kínált. A cég új gépkocsi vásárlása esetén vállalta, hogy biztosítja a gépjárművet és fizeti annak havi törlesztőrészletét, maximum bruttó 40 ezer forintig. 

A gépjármű tulajdonosának egyszeri, ügyintézési díjat kellett fizetnie és a járművet csak az Il Ferro Kft. mint reklámozó által kijelölt forgalmazóknál vásárolhatta meg. Ezért cserébe a vádlottak a forgalmazóktól közvetítői jutalékot kaptak. Használt gépkocsi esetén a gépjármű tulajdonosa több évre szóló "reklámszerződést" köthetett a céggel, ebben az esetben is egyszeri szerződéskötési díjat kellett fizetnie. 

A szerződő autótulajdonosok vállalták továbbá, hogy járművükön elhelyezik az Il Ferro Kft. hirdetését, és a gépkocsival munkanapokon legalább 40 kilométert megtesznek. A cég pedig vállalta, hogy havonta bruttó 50 ezer forint reklámdíjat fizet a reklámhordozó részére. Az Il Ferro Kft. - az ügyészség vádirata szerint - a megalapításától kezdődően likviditási gondokkal küzdött, saját tárgyi eszközállománnyal nem rendelkezett, bérelt ingatlanokban működött. 

A kft. költségei 2006 decemberére csaknem 100 millió forinttal, míg 2007 áprilisára 500 millió forinttal haladták meg a szerződésekből befolyó összeget. A reklámtevékenységből eredő kiadások, díjfizetések fedezetére, a gépkocsireklám-tevékenység működtetéséhez a járműtulajdonosokkal kötött újabb szerződések alapján beszedett belépési díjak önmagukban hosszú távon nem voltak elegendőek.

L. Róbert, V. Mátyás és K. Attila vádlottak irányítása alatt 2006 júliusától 2007 áprilisáig az Il Ferro Kft. összesen 2.518 ügyféllel úgy kötött hasznosítási és reklámszerződést, hogy a vádlottak tisztában voltak azzal: a szerződésekben vállalt havi reklámdíj fizetési kötelezettségének a társaság egyáltalán nem, illetve csak két-három hónapig tud eleget tenni, mivel a cég hosszú távú működése nem biztosított - tartalmazza a főügyészség közleménye. 

Az ügyészség szerint 2006-ban L. Róbert a gazdasági társaság bankszámlájáról több részletben több mint 500 millió forintot utalt át két, az Il Ferro Kft.-vel üzleti kapcsolatban nem álló gazdasági társaságnak, melynek képviselői az összeget készpénzben visszajuttatták L. Róbertnek, aki azt eltulajdonította. A vádlottak szabadlábon védekeznek - közölte akkor Skoda Gabriella.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Húsvét hétvége volt, hát lopott egy vaddisznót

Húsvét hétvége volt, hát lopott egy vaddisznót

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

Lázár János kétharmados törvénnyel védené be a mezőhegyesi Ménesbirtokot

Lázár János kétharmados törvénnyel védené be a mezőhegyesi Ménesbirtokot

Kegyetlen előzetest kapott a Trónok harca 3. része

Kegyetlen előzetest kapott a Trónok harca 3. része

Srí Lanka: totális blokád volt a merénylet napján

Srí Lanka: totális blokád volt a merénylet napján

Elhunyt Pongrácz Tibor egykori államtitkár

Elhunyt Pongrácz Tibor egykori államtitkár