szerző:
delmagyar.hu

Teljes a bizonytalanság a Magyar Televízió Szegedi Körzeti Stúdiójában azután, hogy megszüntették hétfőtől a regionális híradókat és magazinokat a Magyar Televízióban. A sajtóban elterjedt, hogy leépítik a Magyar Televízió vidéki stúdióit, amelyek közül a szegedi és a pécsi a legnagyobb.

Síri csönd és hullaszag – így jellemezte a Délmagyarország című napilap forrása azt, milyen most a hangulat a szegedi körzeti tévéstúdióban. Nem csupán Szegeden, de Miskolcon és Pécsett is megszűntek hétfőtől a körzeti híradók, illetve a magazinműsorok, amelyeket a vidéki stúdiók gyártottak. Az MTV Szegedi Körzeti Stúdiójának munkatársai három megyéből – Bács-Kiskun, Békés és Csongrád – szállították a képes híreket a minden hétköznap jelentkező regionális híradóba, valamint a Regióra magazinműsorba.

A nemzetiségi – román és szlovák – műsorok egyelőre képernyőn maradtak. A regionális stúdiókat 35 éve hozta létre és működteti a Magyar Televízió.

Nyáron a közszolgálati televízió és rádió regionális szerkesztőségeiben drasztikus létszámleépítést hajtottak végre. Júliusban a szegedi körzeti tévéstúdió 69 munkatársából 25-öt bocsátottak el, köztük szerkesztő-műsorvezetőket, operatőröket és rendezőket. De a Magyar Rádió szegedi körzeti stúdiójától is küldtek el szerkesztő-riportereket.

Elnémult adások. Kézben tartva
©

Név nélkül nyilatkozó tévések azt mondták, hogy senki nem tud semmit. Egyelőre bizonytalan, milyen szerepet szánnak vagy szánnak-e egyáltalán szerepet a közmédia vezetői a vidéki stúdióknak az MTV új, ősszel induló műsorstruktúrájában. Jurkovics János stúdióvezető azt mondta, hogy nem nyilatkozhat az ügyben.

Szabó Lászlóhoz, a médiaszolgáltatási alap kommunikációs igazgatója lapzártáig nem válaszolt az írásban feltett kérdésekre.

Akadnak televíziós riporterek, akik már a Magyar Rádió szegedi körzeti stúdiójában dolgoznak, a lap információja szerint négy-öt volt tévés rádiózik. A szerencsésebbeket felhívták Budapestre, ahol állást ajánlottak nekik a Magyar Televíziónál. Úgy tudni, hogy Szegeden egy vagy két riporter marad, aki bedolgozik majd az országos híradónak.

A delmagyar.hu-n olvasható cikkben emlékeztetnek a Csongrád Megyei Közgyűlés fideszes elnökének közleményére, amelyet 2009 decemberében adtak ki. Az MTV akkori vezetői bejelentették: csoportos létszámleépítés lesz az MTV-ben, felszámolják a regionális stúdiókat, megszűnik a magasabb jövedelműek béren kívüli juttatása. Magyar Anna úgy fogalmazott: „Mérhetetlen cinikusságról árulkodik a regionális stúdiók bezárása, hiszen mindenki tudja, hogy a Nap-kelte című műsor megszűnése miatt vesz revánsot a kormány, és megint a vidéken áll kicsinyes bosszút. Mi, Csongrád megyeiek kikérjük magunknak, hogy megfosszanak bennünket a tájékozódás jogától! Nem fogjuk engedni, hogy bezárják a szegedi stúdiót!"

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
ifj. Vidnyánszky Attila: Boldognak lenni nem szégyen

ifj. Vidnyánszky Attila: Boldognak lenni nem szégyen

Két pályán is vesztésre áll a kormány

Két pályán is vesztésre áll a kormány

Áder János részvétét fejezte ki a Srí Lanka-i áldozatok családtagjainak

Áder János részvétét fejezte ki a Srí Lanka-i áldozatok családtagjainak

Összevertek egy cseh képviselőt egy borkóstolón

Összevertek egy cseh képviselőt egy borkóstolón

Változékony idő várható

Változékony idő várható

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit

13 millió euróra büntették az erdőtűz okozóit