szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Létrehoznak egy önálló bírói igazgatási hivatalt, amely a bíróságok gazdasági ügyeit intézi - a hvg.hu információi szerint többek között erről döntött a Fidesz-KDNP frakciószövetség csütörtök délután. Ezzel a Fidesz-frakció elvetette azt az elképzelést, ami a bírói igazgatást beolvasztotta volna a kormány szervezetébe. Helyszíni tudósításunk Hajdúszoboszlóról.

A bírósági reformról is döntött a Fidesz-KDNP frakciószövetség csütörtökön Hajdúszoboszlón. A hvg.hu egy fideszes képviselőtől úgy értesült, hogy a döntés értelmében létrehoznak egy önálló bírói igazgatási hivatalt, amelyet viszonylag nagy önállóssággal ruháznak fel. A hivatal vezetőjét a parlament választja meg kétharmados többséggel kilenc évre. Ez a hivatal intézi majd a bíróságok gazdasági ügyet, mint a forrásunk fogalmazott, az azonban nem dőlt el, hogy a kinevezéseket is az új szervezet intézze-e.

Szünetet tartanak a Fidesz-KDNP képviselői Hajdúszoboszlón
©

Úgy tudjuk, a döntés értelmében megmaradnak a táblabíróságok. Képviselői felvetésre a frakció úgy döntött, hogy a megyei bíróságokat törvényszéknek, a városi bíróságokat pedig járási bíróságoknak nevezzék át. A Legfelsőbb Bíróságot kúriának fogják hívni, de utóbbi már szerepel az áprilisban elfogadott új alaptörvényben is. 

Mivel a statisztikák szerint a Pesti Központi Kerületi Bíróság ügyhátraléka a legnagyobb, ezért a tehermentesítés miatt létrehoznának egy új kerületi bíróságot kispesti központtal - fogalmazott forrásunk.

Önmérsékletet mutatott a Fidesz

Mindez azt jelent, hogy az Áder János által kidolgozott első koncepció győzött, ugyanis a miniszterelnök erősebb központosítást szeretett volna. Július elején a Fidesz-elnökség elé két terv került: az egyik köztes igazgatási modellt vázolt fel, melyben az igazgatás feladatainak többségét egy bírói hivatal látná el, amelynek élére egy - a parlament által választott - bíró kerülne. Ez a hivatal döntene a bíróságok költségvetéséről, illetve a szervezés részletkérdéseiről. Felette a kormány igazságügyi tárcája állna, amely segítené a hivatal működését, a szervezeti ügyeket eddig intéző Országos Igazságszolgáltatási Tanács pedig megszűnne. Az Orbán támogatását is élvező másik koncepció viszont teljesen beolvasztotta volna a bírósági igazgatást a kormány szervezetébe.

Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője a hvg.hu bírói reformmal kapcsolatos kérdését azzal hárította el, hogy Lázár János frakcióvezető pénteken tart erről sajtótájékoztatót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!