szerző:
Stemler Miklós

Az Alaptörvény Asztala mellett a „Fideszes Gázos Ügyek Asztalát” is felállították Dombóváron. Az érdeklődők az új alaptörvény helyett a helyi Fidesz gázosnak vélt ügyeit tanulmányozhatják rajta. A Tolna megyei városban heves küzdelem várható ősszel a baloldali polgármester és a fideszes képviselő-testületi többség között.

Túlteljesítették Dombóváron az Alaptörvény Asztalára vonatkozó előírást, az önkormányzat ugyanis mindjárt két asztalt is felállított. Az egyiken a kormányzati kérésnek megfelelően az új húsvéti alkotmányt tanulmányozhatják az érdeklődő állampolgárok, és szuvenírnek akár be is szerezhetik az Alaptörvény Kövér László autogramjával ellátott verzióját. A másik, az Alaptörvény asztalára megszólalásig hasonlító asztal kevésbé magasztos funkciót lát el, ám talán felkelti a dombóvári polgárok figyelmét, ezen ugyanis azok a fideszes ügyek tanulmányozhatóak, amelyek az MSZP által támogatott polgármester, Szabó Lóránd szerint „gázosnak” minősülnek.

Kirúgások, baráti cégek, baráti ügyvédek

Ezekből pedig szép számmal akad a képviselő-testület jobboldali többségével késő tavasszal teljes mértékben szakító Szabó szerint, aki a Fidesz-KDNP által delegált alpolgármesterét összes jogkörétől megfosztotta. A polgármesteri címet a helyi széttagolt jobboldal ellenében 2010 őszén visszaszerző régi-új városvezető többek között ezek közé sorolja az önkormányzat aljegyzőjének indoklás nélküli, jogilag aggályos felmentését, egy ügyvédi irodával kötött jogi tanácsadói szerződést, amelynek értelmében az iroda rendelkezésre állási díja havi 437 ezer forint, avagy egy olyan 8 millió forint értékű átvilágítási megbízást, amelynek pályázatára a transzparencia jegyében a jobboldali testületi többség csakis azonos érdekeltségi körbe tartozó, a pécsi Fidesznél nagy népszerűségnek örvendő cégeket hívott meg.

A „gázos ügyeket” júniusban lufikon engedte a magasba az MSZP dombóvári szervezete, arra kérve a választókat, hogy ők is gyűjtsék a jobboldali többség véleményük szerint megkérdőjelezhető dolgait: a lista jelen pillanatban 56 kisebb-nagyobb jelentőségű ügyet tartalmaz.

Fideszes Gázos Ügyek Asztala: Dombóvár túlteljesített
©

A Fideszes Gázos Ügyek Asztala pontos másolata az Alaptörvény Asztalának, és az érdeklődő dombóváriak egy kérdőívet is kitölthetnek arra vonatkozóan, hogy megítélésük szerint mik a jobboldali párt gázos ügyei – ez a kérdőív „véletlenül” kísértetiesen hasonlít arra a papírra, amit a kormány az új alkotmány kapcsán postázott ki kora tavasszal, kiváltandó a népszavazást. Szabó szerint a fricska célja annak demonstrálása, hogy az Alaptörvény Asztala tökéletes pótcselekvés a kormány részéről, miközben a jobboldalnak mind helyben, mind országosan bőven lenne érdemi tennivalója.

A csütörtök reggel felállított asztal népszerűségéről még nem sokat tudni. Pécsett egyébként egy hét alatt 34 választópolgár mutatott érdeklődést az új Alaptörvény iránt, ám a polgármester szerint a Fidesz-frakcióból is többen jelezték, hogy kitöltik a kérdőíveket. Megpróbáltuk megtudakolni a jobboldal véleményét is az asztalról, ám a dombóvári Fidesz-KDNP frakció szóvivőjétől, Nagy Rolandtól nem kaptunk érdemi felvilágosítást.

Esztergom 2.0

A Fideszes Gázos Ügyek Asztala minden bizonnyal nem használ a két oldal egyébként is feszült kapcsolatának, amely júliusra olyannyira elmérgesedett, hogy sorban maradtak el a testületi ülések a kivonulások miatt. Ezt követően a Fidesz-KDNP lemondásra szólította fel a polgármestert, arra hivatkozva, hogy Szabót nem jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság, mert 2003-ban és 2004-ben testületi felhatalmazás nélkül utalt át forrásokat önkormányzati érdekeltségű cégeknek annak érdekében, hogy azok képesek legyenek pályázataikhoz biztosítani a szükséges önrészt. A pénz egyébként hiánytalanul visszakerült az önkormányzathoz.

A polgármester távozása az MSZP-nek és Szabónak se lenne ellenére, amennyiben maga a képviselő-testület oszlatná fel önmagát, és új választást írnának ki a városban. Mindez azonban a nem túl erős helyi beágyazottsággal bíró Fidesz-KDNP-nek nincs ínyére. Az egymásnak betartás politikája még nem lehetetlenítette el olyan szinten a város működését, mint az Esztergom esetében tapasztalható, ám az alapszintű működésen kívül nem sok mindenre futja.

A két oldal most a harmadfokú, immár jogerős ítéletre vár Szabó ügyében: amennyiben a Legfelsőbb Bíróság szintén sikkasztásnak ítéli a polgármester korábbi akcióit, úgy a polgármesternek le kell mondania - 2009 óta immár másodszor. Az LB verdiktje idén ősszel várható.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Napi merítés

Rogánéknál már kész van az "Alaptörvény Asztala"

Egyetlen délutánjuk maradt a jegyzőknek, hogy intézkedjenek az úgynevezett „Alaptörvény Asztala” felállításáról. Az V. kerületi önkormányzatnál habozás nélkül kerítettek egy kényelmes, az olvasásnál a hátat megtámasztó, öblös fotelt, valamint egy asztalt.

ATV Itthon

Kolláth: jogellenes az "Alaptörvény Asztala"

Kolláth György szerint jogellenes a kormánymegbízott és a kormányhivatalok eljárása, amelyben néhány nappal ezelőtt arra utasították az önkormányzatokat és a körjegyzőségeket, hogy mától állítsák fel az Alaptörvény Asztalát. A kormány ugyanis csak törvénnyel utasíthatja az önkormányzatokat, levélben nem - tette hozzá.

A magyar munkavállaló azt a pénzt szereti, amit azonnal elkölthet

A magyar munkavállaló azt a pénzt szereti, amit azonnal elkölthet

Több kilométeres a kocsisor Hegyeshalomnál, a kilépő oldalon

Több kilométeres a kocsisor Hegyeshalomnál, a kilépő oldalon

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

Országszerte romlik a levegő minősége

Országszerte romlik a levegő minősége

A szudáni elnök szerette a készpénzt – 130 millió dollár volt a rezidenciáján

A szudáni elnök szerette a készpénzt – 130 millió dollár volt a rezidenciáján

Hiába finom, ha még nagyon drága: mikor kerül műsonka a húsvéti asztalra?

Hiába finom, ha még nagyon drága: mikor kerül műsonka a húsvéti asztalra?