szerző:
MTI

A közmunkaprogramok összehangolása érdekében a vidékfejlesztési tárcától a jövőben a Belügyminisztérium irányítása alá kerül a tizenkét területi vízügyi igazgatóság - jelentette be Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár csütörtökön Kiskörén.

A kormányzat szándékai szerint ugyanis, a vízügyben foglalkoztatott közmunkások száma a korábbi 9 ezerről 35-50 ezerre emelkedik a következő években - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára, amikor felavatta a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. 550 millió forintos rekonstrukción átesett kiskörei víztisztító művét.

Az átalakítás célja, hogy a közmunkaprogram valamennyi eleme egy kézben összpontosuljon, a hatékony irányítás érdekében egy helyettes államtitkárság felügyelete alatt. Ugyanakkor a szakmai, hatósági felügyeletet továbbra is a vidékfejlesztési tárca látja el - tette hozzá.

A  kormányzatnak az a szándéka, hogy jelentősen csökkenjen a vízi-közműszolgáltatók száma. Ugyanis, miközben a rendszerváltást megelőzően mindössze 33 vállalat látta el az ivóvíz-szolgáltatási és szennyvízkezelési feladatokat, ma 400 társaság működik - mondta az államtitkár. Ez elfogadhatatlan, hiszen a rendszer szétdarabolását, az amortizálódott közműhálózat felújításának elmaradását eredményezte, ami a hatékony működés rovására ment - szögezte le.

Pintér Sándor
©

Példaként említette, hogy az elmaradt rekonstrukciók miatt a magyar vízközmű hálózat 40 százalékos veszteséggel működik, vagyis minden 100 liter vízből 40 liter elszivárog. Ebben a helyzetben a már elkészült és várhatóan 2012 január elsején életbe lépő vízi-közmű törvény szerint azok az önkormányzatok válhatnak a hálózatok tulajdonosaivá, akiket terhel az ivóvíz ellátási kötelezettség.

Ez azt jelenti, hogy a vízmű társaságokba az önkormányzatok által korábban apportként bevitt vezeték hálózatok áfa és társasági adó mentesen újra visszakerülnek az önkormányzatok tulajdonába. Amennyiben ez nem valósul meg akár az önkormányzati szándék, akár a társasági érdek miatt az állam ingatlanként kisajátítja a rendszereket és állami tulajdonként működteti tovább.

A helyhatóságok pedig, a szaktárca reményei szerint azokkal az állami vízközmű szolgáltatókkal kötnek majd szolgáltatási szerződést, amelyek a profittal szemben a biztonságos ellátást tartják a legfontosabbnak. Ily módon jelentősen csökkenhet a szolgáltatók száma és ezzel együtt a vízdíjak is - mondta az államtitkár.

A most átadott beruházás keretében 2100 köbméter kapacitásúra bővült, a korábban napi 800 köbméter víz tisztítására alkalmas, öt Tisza-tó menti település szennyvizét befogadó szennyvíztisztító telep kapacitása, illetve egy harmadik tisztítási fokozat is garantálja a befogadó Tisza vízminőségét. Emellett a korszerű iszapkomposztálás kialakításával, a keletkező szennyvíziszap mellett a települési  zöldhulladék is komposztálható.

A beruházáshoz 454 millió forint támogatást nyújtott az Európai Unió a nemzeti fejlesztési terv keretében. Az állami tulajdonú Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. 5 megye 50 településén biztosítja az ivóvízellátást illetve a szennyvíztisztítást. A társaság az elmúlt egy évben megduplázta szolgáltatási területét.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
New York polgármestere betiltaná az acélból és üvegből épülő felhőkarcolókat

New York polgármestere betiltaná az acélból és üvegből épülő felhőkarcolókat

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?

Videó: Már nem is kéri a Tesla autója, hogy néha fogjuk a kormányt

Videó: Már nem is kéri a Tesla autója, hogy néha fogjuk a kormányt

Harry Potter-kollekciót dob piacra a Vans

Harry Potter-kollekciót dob piacra a Vans

Csődbe ment az egyik mobilgyártó

Csődbe ment az egyik mobilgyártó

Már biztos: hét öngyilkos merénylő robbantott Srí Lankán

Már biztos: hét öngyilkos merénylő robbantott Srí Lankán