szerző:
MTI

Martonyi János szerint azzal nyer értelmet a szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak halála, ha folytatódik a nemzetközi együttműködés a terrorizmus visszaszorítására és az esetleges újabb támadások megelőzésére.

A külügyminiszter a 2001. szeptember 11-i terrortámadás közelgő évfordulója alkalmából, a Demokratikus Átmenet Nemzetközi Központja az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének támogatásával rendezett nemzetközi konferencián kijelentette: a terrorizmus nem ismer határokat, ezért az együttműködésben "nem hátrálhatunk meg".

Martonyi János szerint az arab tavasz eseményei azt bizonyították, hogy "az emberek elérhetik, amit a terrorizmus nem". Magyarország megosztja tapasztalatait az észak-afrikai és közel-keleti országokkal, mert a rendszerváltozás alatt kialakult jó gyakorlatok átadása hasznos lehet az átmenetben - vélekedett.

Felidézte: az év első felében, az EU soros elnökeként Magyarország sokat tett a terrorizmus visszaszorítását célzó transzatlanti együttműködés hatékonyabbá tételéért. Magyarország emellett veszteségei ellenére is teljes mértékben elkötelezett az afganisztáni misszióban való részvételben - tette hozzá. A tárcavezető emlékeztetett: a szeptember 11-i támadás után írt cikkében úgy fogalmazott, hosszú harc vár az országokra, amelyeknek gazdasági, kulturális, politikai különbségeiktől függetlenül össze kell fogniuk a terrorizmus, a közös fenyegetés ellen.

©

Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet kiemelte: a terroristák azt hitték, csak erőszakos úton érhetik el a politikai és társadalmi változásokat, holott "ez nem is lehetne távolabb az igazságtól".  Az áldozatok nem hiába vesztették életüket, "erősebbek, egységesebbek lettünk" a támadás után - hangoztatta. Hozzátette: a terrorizmus ellen tett erőfeszítések eredményeként az al-Kaida szervezete szétzilálódott.

A nagykövet hangsúlyozta: továbbra is a demokratikus értékek terjesztéséért dolgoznak, és azt akarják elérni, hogy minél több helyen válasszák a demokráciát az erőszak és félelem helyett. Az Egyesült Államok együttműködik minden országgal, amely békés úton akar demokráciát építeni - fűzte hozzá. A diplomata kijelentette: 2001. szeptember 11. az egyik legtragikusabb nap volt országa történelmében, és az Egyesült Államok sosem felejti el azt az együttérzést, amelyet utána kapott szerte a világon.

John Shattuck, az esemény helyszínét adó Közép-európai Egyetem rektora azt mondta, szeptember 11. "az egyik legsötétebb nap" a történelemben, és mindenki máig emlékszik rá, mit csinált aznap. A terrortámadás csaknem háromezer áldozatot követelt, majd rengetegen haltak meg az azt követő harcokban is - emlékeztetett. Kiemelte azt is, hogy a támadás hatalmas anyagi kárt is okozott, továbbá a későbbiekben drasztikusan megugrottak a biztonsági és a katonai kiadások is.

2001. szeptember 11-én New Yorkban két eltérített repülőgép csapódott a Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba, melyek egy órával később leomlottak, egy harmadik gép Washingtonban az amerikai védelmi minisztériumra zuhant, egy negyedik pedig Pittsburgh közelében zuhant le. A merényletek csaknem háromezer emberéletet követeltek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ideiglenes fatemplomot állítanak a leégett Notre-Dame elé

Ideiglenes fatemplomot állítanak a leégett Notre-Dame elé

Sárba írt üzenettel menekültek meg a krokodilok torkából

Sárba írt üzenettel menekültek meg a krokodilok torkából

Mindent felforgat az Ajax BL-elődöntője

Mindent felforgat az Ajax BL-elődöntője

Börtöncégeket telepítenének a leszakadó településekre

Börtöncégeket telepítenének a leszakadó településekre

Kartellező elemgyártókra csapott le a GVH

Kartellező elemgyártókra csapott le a GVH

Ezért is eszünk annyit az ünnepekkor, mintha nem lenne holnap

Ezért is eszünk annyit az ünnepekkor, mintha nem lenne holnap