szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A legfőbb ügyész a főbíróval azonos státusú közjogi méltósággá válna, és részt vehetne a Kúria ülésein, az ügyészek alapilletménye pedig meghaladná a bírókét az ügyészségi törvény tervezete szerint. A birtokába került dokumentumot pénteken ismertette az Index.hu.

Az írás szerint az ügyészségről szóló sarkalatos törvény tervezete a vádhatóságot független, csak a törvénynek alárendelt önálló alkotmányos szervezetként definiálja. Újdonság, hogy az ügyészek jogállásáról és életpályájáról szóló, párhuzamosan elkészített törvénytervezet a legfőbb ügyészt kiemelten védett vezetőnek minősíti, aki a tisztségéhez fűződő egyéb jogosultságait tekintve a Kúria elnökével azonos beosztásúnak minősülne. A legfőbb ügyész továbbra is a bírói igazgatási csúcsszerv tagja maradna, ugyanakkor a tervezet szerint a Kúria teljes ülésein is részt vehet.

A katonai ügyészségek január 1-jén történő megszüntetése miatt módosítanák a katonai büntetőeljárásban az ügyészség hatáskörére és illetékességére vonatkozó szabályokat, lehetővé téve, hogy a katonai ügyész nem katonai büntetőeljárásban is eljárjon – írja az Index.

A hírportálhoz "ügyészséghez közeli" forrásból jutott el a törvénytervezet, amelyről azt írják, hogy az ügyészség szakemberei készítették. Az ismertetés szerint a tervezet – a büntetőeljárási törvénnyel szemben – nemcsak a kiemelt, hanem minden büntetőügyben lehetővé tenné, hogy a legfőbb ügyész döntsön a vádemelés helyéről. Az Országgyűlés július elején módosította a büntetőeljárási törvényt, ennek értelmében a kiemelt ügyekben az eljárást soron kívül kell lefolytatni, méghozzá úgy, hogy a nyomozás lezárultával megváltoznak az illetékességi szabályok, és az ügyész – a bíróságok aktuális leterheltségére figyelemmel – maga döntheti el, mely bíróságon emel vádat.

A mostani tervezet emellett jelentősen megemelné az ügyészek alapilletményére vonatkozó, a szolgálati időt díjazó szorzókat. Jelenleg a bírák és az ügyészek alapilletménye egységesen bruttó 356 ezer forint, ami az évek múlásával 14 fokozatban az 1,75-szörösére nő. Az ügyészi életpályáról szóló tervezet melléklete szerint ugyanakkor az első szorzó másfélszeres lenne, a 14. pedig 2,25-szörös, azaz a tervezet jelentős bérfejlesztést ígér – írja az Index, megjegyezve, ha a bíróságokról szóló készülő törvény nem tartalmaz hasonló mértékű illetménynövekedést, komoly bérfeszültség alakulhat ki az igazságszolgáltatásban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!