szerző:
MTI

A legfőbb ügyész a főbíróval azonos státusú közjogi méltósággá válna, és részt vehetne a Kúria ülésein, az ügyészek alapilletménye pedig meghaladná a bírókét az ügyészségi törvény tervezete szerint. A birtokába került dokumentumot pénteken ismertette az Index.hu.

Az írás szerint az ügyészségről szóló sarkalatos törvény tervezete a vádhatóságot független, csak a törvénynek alárendelt önálló alkotmányos szervezetként definiálja. Újdonság, hogy az ügyészek jogállásáról és életpályájáról szóló, párhuzamosan elkészített törvénytervezet a legfőbb ügyészt kiemelten védett vezetőnek minősíti, aki a tisztségéhez fűződő egyéb jogosultságait tekintve a Kúria elnökével azonos beosztásúnak minősülne. A legfőbb ügyész továbbra is a bírói igazgatási csúcsszerv tagja maradna, ugyanakkor a tervezet szerint a Kúria teljes ülésein is részt vehet.

A katonai ügyészségek január 1-jén történő megszüntetése miatt módosítanák a katonai büntetőeljárásban az ügyészség hatáskörére és illetékességére vonatkozó szabályokat, lehetővé téve, hogy a katonai ügyész nem katonai büntetőeljárásban is eljárjon – írja az Index.

A hírportálhoz "ügyészséghez közeli" forrásból jutott el a törvénytervezet, amelyről azt írják, hogy az ügyészség szakemberei készítették. Az ismertetés szerint a tervezet – a büntetőeljárási törvénnyel szemben – nemcsak a kiemelt, hanem minden büntetőügyben lehetővé tenné, hogy a legfőbb ügyész döntsön a vádemelés helyéről. Az Országgyűlés július elején módosította a büntetőeljárási törvényt, ennek értelmében a kiemelt ügyekben az eljárást soron kívül kell lefolytatni, méghozzá úgy, hogy a nyomozás lezárultával megváltoznak az illetékességi szabályok, és az ügyész – a bíróságok aktuális leterheltségére figyelemmel – maga döntheti el, mely bíróságon emel vádat.

A mostani tervezet emellett jelentősen megemelné az ügyészek alapilletményére vonatkozó, a szolgálati időt díjazó szorzókat. Jelenleg a bírák és az ügyészek alapilletménye egységesen bruttó 356 ezer forint, ami az évek múlásával 14 fokozatban az 1,75-szörösére nő. Az ügyészi életpályáról szóló tervezet melléklete szerint ugyanakkor az első szorzó másfélszeres lenne, a 14. pedig 2,25-szörös, azaz a tervezet jelentős bérfejlesztést ígér – írja az Index, megjegyezve, ha a bíróságokról szóló készülő törvény nem tartalmaz hasonló mértékű illetménynövekedést, komoly bérfeszültség alakulhat ki az igazságszolgáltatásban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Átalakítja műsorrendjét az RTL

Átalakítja műsorrendjét az RTL

Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát

Húsvét tinikkel: már megint csak a telefonját nyomkodja

Húsvét tinikkel: már megint csak a telefonját nyomkodja

Most akkor lőttek a plázáknak, vagy van remény a túlélésre?

Most akkor lőttek a plázáknak, vagy van remény a túlélésre?

Srí Lanka: totális blokád volt a merénylet napján

Srí Lanka: totális blokád volt a merénylet napján