szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyugállományú rendvédelmi dolgozók demonstráltak a szolgálati nyugdíj visszamenőleges megszüntetése ellen tiltakozva hétfőn, a 4-es számú főút Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán; a tüntetők 8 és 16 óra között harminc gépkocsival állták el a fél útpályát és lassították a forgalmat a Záhony-Csap közötti magyar-ukrán határállomás előtt.

A demonstrálók szószólója, Smid János nyugállományú tűzoltó főtörzszászlós az MTI-nek elmondta: a visszamenőleges hatályú törvénykezés ellen tiltakoztak, amit jogsértőnek tartanak, s az – véleményük szerint – ellenkezik az Európai Unió alapszerződésével, az európai alapjogi chartával és az EU Bírósága által alkalmazott jogelvekkel is.

A forgalomlassítók "felháborítónak" nevezték a visszamenőleges törvénykezést, mint hangsúlyozták, ők a hatályos rendelkezések szerint vonultak korábban nyugállományba, annak lehetőségével számoltak is életük tervezésénél. Ezért is vállalták az átlagostól lényegesen több kötelezettséggel járó rendvédelmi hivatást, voltak rendőrök, határőrök, vám- és pénzügyőrök, tűzoltók, illetve börtönőrök, s "bizony méltatlanul kevés bérért" – tették hozzá.

Közlésük szerint mindaddig demonstrálnak, amíg az illetékesek el nem vetik "a jogok sárba tiprását jelentő visszamenőleges törvénykezést". A szabolcsi nyugállományú rendvédelmi dolgozók szeptember 29. és október 1. között háromnapos félpályás útlezárásos demonstrációt szerveznek, szintén a 4-es főút záhonyi határállomás előtti szakaszán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: Kigyulladtak a Vivo telefonjai a hongkongi repülőtéren

Videó: Kigyulladtak a Vivo telefonjai a hongkongi repülőtéren

Karácsony Gergely látványos képekkel mutatja, milyen diákvárost szeretne a kínai egyetem helyett

Karácsony Gergely látványos képekkel mutatja, milyen diákvárost szeretne a kínai egyetem helyett

Élesebbé vált a verseny a gimnáziumi helyekért

Élesebbé vált a verseny a gimnáziumi helyekért