szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát hétfő este függesztette fel az Országgyűlés. A döntés szerdán délután jelent meg a Magyar Közlönyben. Az ELTE tanszékvezetője szerint vele szemben az ügyészség feltehetően nem kezdeményez kényszerintézkedést.

Megjelent a Magyar Közlönyben szerda délután az az országgyűlési határozat, amely felfüggeszti Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát. A Központi Nyomozó Főügyészség mostantól bármikor beidézheti gyanúsítottként kihallgatásra a volt miniszterelnököt. Gyurcsány Ferenc ellen a sukorói kaszinóberuházás ügyében hivatali visszaélés gyanúja miatt indulhat büntetőeljárás.

A Híradó úgy tudja, Gyurcsány Ferenc már korábban megadta mobilszámát a Központi Nyomozó Főügyészségnek, hogy szükség esetén, rövid úton, telefonon is tudják idézni.

Gellér Balázs, az ELTE tanszékvezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenccel szemben az ügyészség feltehetően nem kezdeményez kényszerintézkedést. "Szinte bizonyos, hogy nem fog megtörténni sem az őrizetbe vétel, sem az előzetes letartóztatás. Én azt gondolom, hogy az előzetes letartóztatás elrendelésének, indítványozásának az esélye szinte nulla"  - vélekedett Gellér.

Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész kérte arra hivatkozva, hogy a sukorói kaszinóberuházás ügyében folyó eljárásban "felmerült a volt miniszterelnök büntetőjogi felelőssége".

Az ügyben eljáró Központi Nyomozó Főügyészség szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként hivatali visszaélést követett el, amikor az állami területek cseréjéről döntött. A nyomozásban beszerzett ingatlanszakértői vélemény szerint a csereügylet - ha a földhivatal bejegyzi - több százmilliós kárt okoz az államnak.

Mint arról beszámoltunk: 306 igen, 52 nem ellenében felfüggesztette Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát az Országgyűlés hétfő késő este. A volt kormányfő azt mondta, koncepciós per zajlik ellene. "Az ügyészség valótlant állít, hazudik. Amit mond, amit megküldött az Országgyűlésnek, a gyanúsításnak egyetlenegy szava nem helytálló" - mondta beszédében, mielőtt mentelmi jogáról szavaztak volna a képviselők.

Gyurcsány Ferencet hivatali visszaéléssel gyanúsítaná meg az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben, ezért kérte mentelmi jogának felfüggesztését. A szocialista bizottsági tagok ellenszavazata mellett ezt javasolta az Országgyűlésnek a parlament mentelmi bizottsága is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!