szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Választási ciklusokon átnyúló tanácsadói szerződéseket kötött a közigazgatási tárca – írja a Népszabadság a minisztérium által közzétett adatokra hivatkozva. Egy korábbi sajtóhír szerint a fejlesztési minisztérium is a 2014-es választások után is érvényben lévő tanácsadói szerződéseket kötne.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) 16 magánszeméllyel és céggel csaknem huszonnyolcmillió forint összértékű tanácsadói szerződést kötött, ők többségükben az egyetemek gazdasági tanácsaiba delegált tagok – derül ki a közigazgatási tárca nyilvánosságra hozott szerződéses listájából. A kormány.hu-n található dokumentáció szerint a tanácsadók a KIM közigazgatási államtitkára, Gál András Levente részére és igénye szerint látnak el szakértői, tanácsadói tevékenységet „a kormány társadalmi, gazdasági stratégiájának kialakításához kapcsolódóan biztosított hatásköre gyakorlásának támogatásához felsőoktatási intézményrendszerrel kapcsolatos közigazgatás-fejlesztés és stratégiai kérdésekben” – írja a Népszabadság.

A tárca ilyen megbízási szerződést kötött Kovács Gáborral, Kopp Máriával, Garancsi Máriával, Sváb Péterrel, Bélafi Lászlóval, Lakatos Antallal, Dóka Tibor Gyulával, Molnár Máriával, Hollósy Tiborral, Ókovács Szilveszterrel (a Duna TV korábbi vezérigazgatója, akit Orbán Viktor miniszterelnök nemrégiben az Állami Operaház megbízott főigazgatójának nevezett ki), Solymosi Tamással, Medgyesy Balázs Marcellel (a Corvinus egyetem oktatójával, aki 2003-tól évekig vezette a Fidesz zöldtagozatát), Kuttor Dániellel, Filep Bálinttal, valamint a Próza-Art Kft.-vel (amelynek tulajdonosa a Veszprémi Színház igazgatója) és a Biafood Élelmiszer-ipari és Szolgáltató Bt.-vel (ennek egyik tagja Biacs Péter Ákos, aki a Corvinus egyetem professzora).

©

A közigazgatási minisztérium a Népszabadság kérdésére azt közölte, hogy a tárca részt vesz a felsőoktatási stratégia kidolgozásának koordinálásában, ezért vonnak be szakértőket, akik jól ismerik egy-egy intézmény működését, és feladatuk a felsőoktatási intézményrendszer jelenlegi, mindennapi működésének feltérképezése.

Ókovács Szilveszter a Népszabadságnak azt mondta, hogy a Zeneakadémia gazdasági tanácsának tagjaként havi bruttó harminc-egynéhányezer forintot kap, megbízatása 2015 elejéig szól, tehát így jön ki a listán négy évre szereplő 1,6 millió forintos összeg. Oberfrank Pál a cégének 2011–2015 között járó 1,28 millió forintról azt mondta, hogy a Színház és Filmművészeti Egyetem gazdasági tanácsának tagjaként él a szerződése. Medgyesy Balázs a Népszabadságnak azt mondta, a 2 millió 400 ezer forintos összegért feladata, hogy folyamatosan tájékoztassa a minisztérium vezetését a felsőoktatás helyzetéről, és a szakterületén – közigazgatás, környezetvédelem – javaslatokat tegyen, véleményt mondjon a törvényi szabályozás átalakításáról.

Az Origo kedden arról írt: a tanulmányírástól a kommunikációs tanácsokon át a közvélemény-kutatásig sok különböző feladatra keres tanácsadó céget a kormány, amely a nyertessel olyan szerződést tervez kötni, amely átnyúlik a várhatóan 2014 tavaszán esedékes választások utáni időszakra is. A közbeszerzést a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium bonyolítja le, ahol tovább bővült a külső jogi tanácsadók köre is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!