szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyilvánosságra hozza a hódmezővásárhelyi önkormányzat azoknak a cégeknek és magánszemélyeknek a listáját, akik a törvényben meghatározott határidőt követően több mint egy héttel sem fizetik meg a helyi adókat - jelentette be Korsós Ágnes, a város címzetes főjegyzője szerdán.

A városban 5159 olyan vállalkozás vagy magánszemély van, aki nem fizetette be az adót, de nem kért részletfizetést, illetve fizetési haladékot - mondta a főjegyző. Az önkormányzat kintlévősége eléri a 150 millió forintot. Korsós Ágnes kifejtette, élt minden jogszabályi lehetőséggel, egyetlen hódmezővásárhelyi polgár fizetési haladékra vagy részletfizetésre vonatkozó kérelmét sem utasította el. Az elmúlt évekhez hasonlóan azonban az adózók mintegy 15 százaléka nem vagy csak későn tesz eleget fizetési kötelezettségének.

Az önkormányzat vizsgálata szerint nagyjából ugyanarról a körről van szó évek óta, amely vélhetően nem pénzügyi problémák miatt nem teljesített, mivel sem fizetési haladékot, sem részletfizetést nem igényelt. A főjegyző, a város elsőfokú adóhatóságának vezetőjeként döntött arról, hogy az önkormányzat hivatalos honlapján nyilvánosságra hozzák azon cégek és magánszemélyek listáját, akik a jogkövető polgárokkal szemben nem tettek eleget a helyi adók megfizetésére vonatkozó kötelezettségüknek.

Hódmezővásárhelyen 34.156 adózót tartanak nyilván, 85 százalékuk a törvényben meghatározott határidőig, szeptember 15-ig befizette a helyi adót. A nem fizetőknek péntekig adtak haladékot. Azoknak a nevét, akik addig sem rendezik tartozásukat, hétfő reggel nyilvánosságra hozzák - tudatta a főjegyző. Korsós Ágnes közölte, a Nemzeti Adó és Vámhivatal honlapján jelenleg is elérhető a bejelentési kötelezettségeiket elmulasztó, adóhiánnyal, adótartozással rendelkező cégek és magánszemélyek listája, és a bankok is vezetnek nyilvános listákat a fizetési kötelezettségeiket elmulasztókról. Ezt a gyakorlatot veszi át a hódmezővásárhelyi önkormányzat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Áder János a szegedi professzorról: Ha valóban az hangzott el, az minősíthetetlen

Áder János a szegedi professzorról: Ha valóban az hangzott el, az minősíthetetlen

Fülöp hercegre egy eddig nem látott fotóval emlékezik az unokája

Fülöp hercegre egy eddig nem látott fotóval emlékezik az unokája

Feljelentést tettek a kínai vakcina beszerzése miatt

Feljelentést tettek a kínai vakcina beszerzése miatt