szerző:
hvg.hu

A nemzetközi beruházók dicshimnuszokat zengenek Debrecen befektetőbarát polgármesteréről, de Kósa Lajosról egyik korábbi szövetségese úgy véli, a városvezető egyre korruptabb és zsarnokibb – írta Washingtonnak az amerikai nagykövetség egy 2009-es üzenetében, amelyet a WikiLeaks tett közzé.

A Fidesz "megtámadhatatlan hűbérbirtokot" épített ki Debrecenben, amelyet 1998 óta Kósa Lajos polgármester a párt egyik bástyájává tett – írja a Washingtonnak küldött egyik 2009. végi üzenetében a budapesti amerikai nagykövetség. A WikiLeaks által közzétett irat részletekbe menően próbálja bemutatni Debrecent, a "kálvinista Rómát", amelyet újabban már a "Fidesz fővárosának" is neveznek.

A három éve íródott üzenet szerint a külföldi befektetők nagyon dicsérték Kósát, aki az egyik meg nem nevezett nagy amerikai cég szerint a "budapesti bürokratákkal" szemben nyitott volt arra, hogy adókedvezményekről tárgyaljon. Kósa befektetőbarát hozzáállására az irat a Teva izraeli gyógyszergyártó 100 millió dolláros üzembővítési tervét hozta fel példaként. Szintén megemlíti a szöveg, hogy felújították a belvárost, a villamosvonalat, és új bevásárlóközpontok is épültek Debrecenben.

©

Ennek ellenére Kósával kapcsolatban vannak, akik "a felszín alatt" morgolódnak elégedetlenségükben – tette hozzá a távirat, amely erről a Kósa egyik korábbi szövetségesének nevezett Turi Gábort, Debrecen 2002 és 2006 közötti polgármester-helyettesét idézi. "Egy szűk körről van szó, ők kontrollálnak mindent, (Kósa) a főnök" – mondta a szöveg szerint Turi. "Mr. 10 százalékból Mr. 20 százalék lett" – tette hozzá a WikiLeaks-irat szerint.

Szintén Kósát és Debrecent kritizálta az iratban Lévai Katalin MSZP-s képviselő, aki a korrupcióról panaszkodva azt mondta a nagykövetség szerint, hogy Debrecenben "vizet prédikálnak és bort isznak". Lévai feltételezései szerint a debreceni közműcégeket, hulladék- és vízsszolgáltatókat átitatja a korrupció. "Az emberek úgy látják, hogy csak úgy haladhatnak előre, ha beállnak a sorba" – tette hozzá az irat szerint Lévai azzal kapcsolatban, hogy szerinte a helyi képviselők, hivatalnokok mind a Fidesz tagjai.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

Nappal +13 fok, éjszaka mínusz is lehet

Nappal +13 fok, éjszaka mínusz is lehet

Sláger és Music FM elhallgattatása: gyermekek védelmével és díjtartozással indokol az NMHH

Sláger és Music FM elhallgattatása: gyermekek védelmével és díjtartozással indokol az NMHH

Akit Putyin egy másodperc alatt lenyomott szkanderben

Akit Putyin egy másodperc alatt lenyomott szkanderben

Hatalmas: megérkezett az Audi A6 L, ami már majdnem A8 méretű

Hatalmas: megérkezett az Audi A6 L, ami már majdnem A8 méretű

Új funkciót építettek a Google Térképbe, könnyebben elérheti a kedvenc helyeit

Új funkciót építettek a Google Térképbe, könnyebben elérheti a kedvenc helyeit