szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Gyurcsány Ferenc támogatói nélkül kezdte el rendkívüli csütörtöki értekezletét az MSZP parlamenti frakciója. A pártelnök-frakcióvezető által összehívott tanácskozáson Gyurcsánynak azt a felvetését vitatják meg, mely szerint a listán bejutott képviselőknek a párt megújulása érdekében le kellene mondaniuk mandátumukról.

A Gyurcsány Ferenc híveinek számító frakciótagok nélkül kezdődött el az MSZP csütörtöki rendkívüli frakcióülése. A hvg.hu értesülései szerint sem Molnár Csaba, a volt miniszterelnök vezette Demokratikus Koalíció Platform elnökhelyettese, sem Ficsor Ádám, sem Vadai Ágnes nem jelent meg a tanácskozáson. Betartotta ígéretét Gyurcsány Ferenc is, aki még szerdán, egy gödöllői fórumon azt nyilatkozta, nem fog részt venni a tanácskozáson, mert kezdeményezésük nem a képviselőcsoportnak, hanem az MSZP-nek, a kongresszusnak szól, "a frakciónak nincs dolga vele", csak az egyes képviselőknek.

Mesterházy Attila azt követően hívta össze a frakcióértekezletet, hogy a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc párton belüli platformja, a Demokratikus Koalíció a párt vezetéséhez írt levélben azt kérte, hogy a listás mandátumot szerző szocialista képviselők adják vissza parlamenti mandátumukat, és ezzel cseréljék le szinte a teljes képviselőcsoportot a megújulás jegyében. "Újítsuk meg az MSZP-frakciót" című Facebook-bejegyzésében Gyurcsány azt írja: "nézzünk szembe azzal a ténnyel, hogy annak dacára sem növekszik támogatásunk, hogy a Fidesz lassan már egymillió szavazatot elvesztett. Eközben viszont azt olvassuk, hogy a Jobbik beért bennünket. Mi a tanulság? Szerintünk az, hogy gyökeres változások kellenek."

©

Mesterházy Attila azzal indokolta a frakcióülés összehívását, hogy "itt az ideje, hogy mindenki eldöntse, hol áll ebben a küzdelemben". A rendkívüli tanácskozás fél 1-kor kezdődött; Burány Sándor a frakcióülésre menve azt mondta az újságíróknak, két lehetőség van: vagy szakad a párt, vagy megegyeznek. A szocialista politikus az utóbbiban bízik.

Jön a „zöld mezős beruházás”?

A listás helyek visszaadásának tervéről Gyurcsány már korábban is beszélt. A 168 Órának adott interjújában megjegyezte : „Változatlan körülmények között nincs sokáig maradásom a pártban. Ilyen MSZP-nek nem akarok még egyszer a képviselője lenni” – mondta Gyurcsány Ferenc, aki a hetilapnak is megemlítette a mandátumok visszaadásának tervét: „A mostani garnitúrával nekünk sok babér nem terem. Jeleznünk kell a minket jelölő pártszervezeteknél: mindnyájan készen állunk, hogy listás mandátumunkat visszaadjuk, megnyitva az utat egy új, jobb összetételű frakció előtt.”

Gyurcsány és Mesterházy egy korábbi MSZP-s rendezvényen
©

Nem ez volt az első olyan alkalom, amikor a volt miniszterelnök-pártelnök jelezte, ha nem történik változás az MSZP-ben, akkor elhagyja a pártot. Május elején az amerikai hírügynökségnek, a Bloombergnek azt mondta, ha 2012-ig nem tudja megreformálni az MSZP-t, akkor „zöld mezős beruházásba kezd”. Pár nappal később a Magyar Nemzet nyilvánosságra hozta, hogy hívei már bejegyeztek egy új szervezetet, a Demokrata Pártot.

A cikk megjelenését követően tartott frakcióülésen 9 órán keresztül vitatkoztak zárt ajtók mögött a szocialista képviselők. Az ülésen többek között arra is figyelmezették Gyurcsányt, ha tényleg menni akar, akkor mondjon le a pártalapítvány vezetéséről, mire ezt a volt kormányfő megtagadta. Végül a május 11-i frakcióülésen fegyverszünetet kötöttek a felek: Gyurcsányt kiállt a párt egysége mellett, Mesterházy pedig belement a pártszavazásba.

A pártszavazást a korábbi kormányfő szorgalmazta. Gyurcsány április 26-án Facebook-oldalán bejelentette, hogy az MSZP megreformálása érdekében pártszavazást kezdeményez, majd május 3-án ismertette azt a hat témát, amiről meg akarja kérdezni a tagságot. A szavazásra bocsátandó felvetései többek között olyan célokat fogalmaztak meg, mint a pártgazdálkodás átláthatóbbá tétele, a pártelnök közvetlen, tagság általi megválasztása, illetve a funkcióhalmozás megtiltása.

Végül július 2-án az MSZP választási bizottsága eredménytelennek találta a szavazást. Bár a feltett hat kérdés mindegyikében 80 százalék körüli volt az igen szavazatok aránya, a nyilvántartott 31 ezer tagból nem voksoltak elegen, így Gyurcsány formálisan vereséget szenvedett.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Mesterházy egyenként vár választ a képviselőktől Gyurcsány javaslatára

Gyurcsány Ferenc és támogatóinak távollétében megkezdte ülését csütörtökön dél körül az MSZP képviselőcsoportja. A frakciót Mesterházy Attila hívta össze miután a volt miniszterelnök vezette Demokratikus Koalíció Platform azt javasolta: a szocialista képviselők erősíttessék meg mandátumukat az őket jelölő párttagokkal, pártszervezettel.

MTI Itthon

Gyurcsány új honlappal rukkol elő

Gyurcsány Ferenc arra szólítja fel az ügyészséget, hogy majdani gyanúsítotti kihallgatásán készüljön kép- és hangfelvétel, amelyből másolatot kér.

MTI Itthon

Újraalapítaná a köztársaságot Gyurcsány platformja

Az 1918-ban, 1946-ban és 1989-ben megalapított köztársaság "Orbán rendszerének" leváltásával történő, "negyedik újraalapítását" tűzi ki célul a Gyurcsány Ferenc volt kormányfő vezette Demokratikus Koalíció Platform 22 pontos kiáltványa, amelyet – miután egy szerdai gödöllői rendezvényen már ismertettek –, csütörtökön eljuttattak az MTI-hez is.

„Nem akarom végignézni, ahogy ártatlanul tönkreteszik” – megszólalt Mihályi Győző felesége

„Nem akarom végignézni, ahogy ártatlanul tönkreteszik” – megszólalt Mihályi Győző felesége

Arcfelismerő szoftverrel igazoltathatnak a magyar rendőrök?

Arcfelismerő szoftverrel igazoltathatnak a magyar rendőrök?

115 ezer forintos átverés terjed a neten, a nyugdíjasokat célozzák

115 ezer forintos átverés terjed a neten, a nyugdíjasokat célozzák

Kovács Zoltán értelmezésében az EU Tanácsa egy Soros-zenekar

Kovács Zoltán értelmezésében az EU Tanácsa egy Soros-zenekar

Van egy iparág, amelyet a bicikli menthet meg

Van egy iparág, amelyet a bicikli menthet meg

Beindult a szülés, rendőri felvezetést kapott a kismama

Beindult a szülés, rendőri felvezetést kapott a kismama