szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egész országra kiterjedő fokozott idegenrendészeti és migrációs ellenőrzést rendelt az országos rendőrfőkapitány a migrációval kapcsolatos bűncselekmények visszaszorítására, az akció pénteken nulla órától október 31-én éjfélig tart – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője.

Az ellenőrzést Hatala József altábornagy a Balkánról Nyugat-Európába irányuló és az észak-afrikai illegális migráció megelőzése érdekében rendelte el - mondta Garamvölgyi László. Az akció során a határszakaszokon fokozzák a rendőri jelenlétet, a mélységi ellenőrzést, illetőleg valamennyi rendőri szervnek kiemelt feladata lesz a határszakaszokhoz vezető főbb közlekedési utak ellenőrzése és a határsértők kiszűrése, de fokozott lesz a közterületi rendőri jelenlét is – tette hozzá.

Az ORFK szóvivőjének tájékoztatása szerint az idén szeptember közepéig a rendőrség a migrációhoz kapcsolódó jogellenes cselekmények miatt összesen 7511 emberrel szemben indított eljárást, ez az adat az előző év azonos időszakához képest 20 százalékos emelkedést mutat. Megjegyezte, hogy a migránsok mintegy 5 százaléka az Észak-Afrikában történt események miatt érkezett, főként Algériából, Marokkóból, Líbiából és Egyiptomból, és többnyire a szerb és román határon át közelítik meg Magyarországot, az Európai Unió schengeni határszakaszát. Hozzáfűzte: ezek az emberek elsősorban a zöldhatáron próbálnak bejutni, döntően gyalogosan vagy embercsempészek által szervezetten, sokszor hamisított okmányokkal.

A dandártábornok azt mondta: Magyarország változatlanul tranzitországnak számít, a migránsok Nyugat-Európába, főként Olaszországba, Németországba és Svájcba akarnak eljutni Magyarországon keresztül. Az ORFK szóvivője hangsúlyozta: a fokozott rendőri tevékenység alapvető célja visszaszorítani a migrációs bűncselekményeket, ennek érdekében még szeptemberben egy 165 fős bevetési osztályt telepítenek Kiskunhalasra, és még az idén ugyanekkora létszámmal Pécsett is megjelenik egy kontingens, ezek a Készenléti Rendőrséghez tartoznak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyarok akkor se nagyon maradtak otthon, amikor már napi szinten több mint 200 halottja volt a járványnak

A magyarok akkor se nagyon maradtak otthon, amikor már napi szinten több mint 200 halottja volt a járványnak

A rióinál is hatalmasabb Krisztus-szobor épül

A rióinál is hatalmasabb Krisztus-szobor épül

Már több mint 37 ezer áldozata van a járványnak Ukrajnában

Már több mint 37 ezer áldozata van a járványnak Ukrajnában