szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mintegy harmincmillió forintért szerződött a Fidesz frakciója honlapjának működtetésére, ám a fideszfrakcio.hu nem létezik, ugyanis erről a címről a párt internetes oldalára – a fidesz.hu-ra – irányítják át az érdeklődőt. Krakkó Ákos, a frakció szóvivője szerint ez azért nem probléma, mivel kampányidőszakon kívül felesleges lenne két külön honlapra költeni.

A parlamenti pártok frakciói közül csak a Fideszé kapott akkora hangsúlyt, hogy külön honlapja legyen, amelynek a neve fideszfrakcio.hu. Az Átlátszó.hu közölte azokat a szerződéseket, amelyeket az Országgyűlési Hivatal idén kötött, és amelyek között szerepel a Fidesz képviselőcsoportjának internetes oldalára aláírt kontraktus is. A megállapodás a Support-Express Kft.-vel 2011. január 31-én jött létre a fideszfrakcio.hu honlap "karbantartásának és működtetésének támogatására". Eszerint a tavalyi országgyűlési képviselő választás után – július 21-én – létrehozott Support-Express munkája a honlappal kapcsolatban 2012. július 31-ig tart. Abból a szempontból is különös hát az eset, hogy egyetlen más parlamenti képviselőcsoport sem kap frakcióhonlap működtetésére országgyűlési pénzt.

De van egyéb bibi is. A megbízás tehát él, ellenben a fideszfrakcio.hu nem, az  ugyanis a Fidesz honlapjára, a fidesz.hu-ra irányít át. Minderről megkérdeztük a párt képviselőcsoportjának szóvivőjét, Krakkó Ákost, aki elmondta, hogy mivel a frakciót a párt képviselői alkotják, és a kampányon kívüli időszak az ő tevékenységükről szól, külön a szervezetnek, és külön a frakciónak felesleges lenne két honlap fenntartása. Mindebből persze az is következne, hogy akkor nem kellett volna 30 milliót kérni az országgyűlés hivatalától, de a Fidesz-frakció más logika szerint cselekedett.

A honlap

A szóvivő hozzátette, hogy a Support-Express információs hátteret nyújt ahhoz, hogy a frakcióval kapcsolatos hírek, események felkerüljenek a fidesz.hu-ra. A cég alvállalkozójaként a Help-Express Kft. van feltüntetve a szerződésben. Mindkét társaság Veres György és testvére tulajdonában van.

Eszerint a két társaság a frakció híreit „pakolja” a fidesz.hu-ra, és nem a szerződésben megjelölt fideszfrakcio.hu-ra, egy olyan oldalra, ami nem létezik. Végeredményben tehát az Országgyűlési Hivatal által átutalt mintegy harmincmillió forint a pártnál hasznosul, noha a frakciónál kellene.

A házszabály  ugyanis kimondja, hogy „a képviselőcsoport gazdálkodására a központi költségvetési szervek gazdálkodására vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni”. A frakciók működési költségeiről az Országgyűlés Hivatala költségvetésén belül, elkülönítve kell gondoskodni. A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény szerint pedig egyetlen párt sem kaphat hozzájárulást költségvetési szervtől, márpedig az országgyűlés Hivatala az.

Cikkünk megjelenése után Krakkó Ákos kérte annak hangsúlyozását, hogy a fideszfrakcio.hu-nak külön szervere van, amelyre külön töltenek fel anyagokat, és ez meg a Fidesz honlapja, mivel mind a kettő tartalma azonos, így azok egy oldalon jelennek meg.

Cs. B.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ellenzéki együttműködés kulisszatitkai: A "legnagyobb arcú" pártot próbálják megrendszabályozni

Az ellenzéki együttműködés kulisszatitkai: A "legnagyobb arcú" pártot próbálják megrendszabályozni

Feljelentették Stummer Jánost az alagutas információ miatt

Feljelentették Stummer Jánost az alagutas információ miatt

Fejenként havi 10 ezer forint lett az állami bértámogatás a járulékok levonása után a Jedermann kávézónál

Fejenként havi 10 ezer forint lett az állami bértámogatás a járulékok levonása után a Jedermann kávézónál