szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Családja körében, református szertartás keretében szombaton délután eltemették Sarkadon Képíró Sándor volt csendőr századost, aki 1914-ben a városban született.

A Kalmár János lelkész által vezetett megemlékezést több mint félezren követték figyelemmel, közöttük Novák Előd, Ruby Gergely és Jámbor Nándor, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselői. A gyászolók között sokan fekete színű vászonnadrágot és fehér vagy fekete inget viseltek, ám ruházatukon semmilyen felirat nem szerepelt.

©

A temetőben megjelent a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület több tagja. Néhányan Magyar Gárda Csendőrség feliratú nemzetiszínű szalagot viseltek a karjukon.

A csaknem másfél órás szertartás végén a megemlékezők koszorúkat helyeztek el a síron.

Szeptember 3-án, életének 98. évében halt meg Képíró Sándor volt csendőr százados, akit háborús bűntett elkövetésével vádoltak, de bizonyítottság hiányában felmentette első fokon a Fővárosi Bíróság.

Képíró július közepe óta volt kórházban, az ítélethirdetésre is a mentők vitték a bíróságra, infúzióra kötve. Az idős férfi rossz egészségi állapota miatt az ítélethirdetés két napon át tartott.

Képíró Sándort az ügyészség azzal vádolta, hogy 1942. január 21-e és 23-a között egy Újvidéken tartott razzia során az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött civilek törvénytelen kivégzésében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Meghalt a háborús bűntettekkel vádolt Képíró Sándor

Életének 98. évében szombat reggel meghalt Képíró Sándor volt csendőr százados, akit háborús bűntett elkövetésével vádoltak, de bizonyítottság hiányában felmentette első fokon a Fővárosi Bíróság. A hírről hozzátartozója és ügyvédje értesítette az MTI-t.

MTI Itthon

A bíróság megszüntette a Képíró-pert

Megszűnik a Képíró Sándor ellen háborús bűntett vádjával indult büntetőper a vádlott halála miatt - közölte a Fővárosi Bíróság büntető kollégiumának vezetője az MTI érdeklődésére vasárnap.

MTI Világ

Több helyen is tüntettek a Képíró-per ítélete miatt

Gyűlést tartottak vasárnap este Belgrádban és Újvidéken tiltakozásul amiatt, hogy Magyarországon a Fővárosi Bíróság hétfőn - nem jogerősen - felmentette a háborús bűntettek vádja alól Képíró Sándor volt csendőr századost.

MTI Világ

Képíró-per: a szerb elnök várja a magyar állam reagálását

Megdöbbenésének adott hangot Borisz Tadics szerb elnök amiatt, hogy a Fővárosi Bíróság hétfőn - nem jogerősen - felmentette a háborús bűnök vádja alól Képíró Sándor volt csendőr századost, valamint amiatt is, hogy a tárgyalóteremben taps fogadta az ítéletet.

MTI Itthon

A védelem is fellebbezett a Képíró-ügyben

Bűncselekmény hiányának megállapításáért megfellebbezte Képíró Sándor ügyvédje a Fővárosi Bíróságon hétfőn hozott bírósági ítéletet. Első fokon bizonyítottság hiányában mentették fel a háborús bűntett elkövetésével vádolt volt csendőr századost.