szerző:
Kovács István, Miskolc

Többször előfordult, hogy azért rúgtak ki embereket a miskolci városháza intézményeitől, mert ellenzéki demonstráción vettek részt – mondta a hvg.hu-nak a város korábbi, szocialista polgármestere. Miskolcon az Orbán-kormány ellen szervezett tüntetést az MSZP. Mesterházy Attila lapunknak elmondta, ez csak az első volt a sorban, a szocialisták máshol is az utcára hívjék majd az elégedetleneket.

Egy nappal Orbán Viktor miskolci látogatását követően, pénteken tartott demonstrációt az MSZP városi szervezete a Városház téren. A borsodi megyeszékhely belvárosában háromezren gyűltek össze, bár Káli Sándor helyi MSZP-elnök szerint többeket igyekeznek megfélemlíteni.

Miskolc korábbi polgármestere arról beszélt a hvg.hu-nak, hogy „számos példa van arra, hogy akit egy ilyen ellenzéki eseményen lefotóztak, utána eltávolították a munkahelyéről”.  Káli Sándor szerint „Miskolcon ugyanaz az ámokfutás zajlik, mint az országban. A polgármesteri hivatal intézményeiből számos olyan szakembert váltottak le, akik saját területükön odáig kiemelkedőt nyújtottak. Helyettük a haverok, rokonok kerültek pozícióba.”

Napi gondok

A korábbi városvezető szerint Miskolcon mára a hivatal napi működése került veszélybe és „ennek köszönhető, hogy a város büdzséjéből kétmilliárd forintot zárolni kellett”. Az MSZP miskolci elnöke a vicc kategóriába sorolta, hogy a korábbi önkormányzat által megnyert és az új grémiumnak átadott 50 milliárd forint értékű pályázatokat most „átcímkézik és Új Széchenyi Terv logókkal látják el”. Káli szerint a csütörtökön átadott Bosch beruházást – melyet Orbánék saját sikerként könyvelnek el - a szocialista kormány egymilliárd, a város pedig több százmillió forinttal támogatta. A miskolciak nevében kifogásolta, hogy az „új vezetésnek ötlete sincs a városfejlesztésre és új munkahelyek teremtésére, egy évvel az önkormányzati választások után még mindig a visszamutogatás megy”.

Több ezren tüntettek Miskolcon a kormány ellen
©

Mesterházy Attila a Városház téren megjelentek számából azt a következtetést vonta le, hogy „sokaknál betelt a pohár, és egyre nő az elégedetlenség a kormánnyal szemben”. A pártelnök szerint a választások óta eltelt másfél évben mindenki arra várt, hogy a kampányban tett ígéretekből valami megvalósuljon. „Orbán gazdag, erős országról vizionált, de helyette a gazdagok és erősek országát építi” – mondta Mesterházy Attila. Nem látni az egymillió munkahelyet, nem történt meg a két hétre hirdetett közbiztonság javítás, de nem tapasztalható gazdaság növekedés és radikális adócsökkentés sem.

Utcára mennek

A miskolci tüntetés csak egy állomás volt, a következő időszakban egyre több helyen fogja utcára hívni az embereket az MSZP, hogy „megmutassák a kormánynak, milyen sok elégedetlen ember van, aki már most ajtót mutatna nekik”. „Hazug ígéretekkel lehet választásokat nyerni akár 2/3-dal is, de egy idő után az emberek rádöbbennek, hogy becsapták, hülyének nézték őket” - nyilatkozta  Mesterházy Attila.

A Gyurcsány Ferenccel kialakult újabb vitáról a pártelnök azt mondta: egy párt megújulása nem attól függ, hogy arról mit gondol egy politikus, senki nem sajátíthatja ki magának azt a címkét, hogy ő az MSZP megújítója. Ő egy radikális átalakításról szóló változatot terjeszt majd a kongresszus elé, amit 2/3-dal kell megszavazni. Annak „lesznek olyan pontjai, amelyek az elmúlt 20 év során fel sem merültek”.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
150 amerikai iskolát zártak be, mert egy lány fegyveres támadással fenyegetőzött

150 amerikai iskolát zártak be, mert egy lány fegyveres támadással fenyegetőzött

Az Ausztriát fixírozó Magyarországnál most Románia is nagyobbat lépett előre

Az Ausztriát fixírozó Magyarországnál most Románia is nagyobbat lépett előre

Kartellező elemgyártókra csapott le a GVH

Kartellező elemgyártókra csapott le a GVH

Valljuk be: a húsvét az evésről szól

Valljuk be: a húsvét az evésről szól

Bajban lehet a Deutsche Bank a 20 milliárd dolláros orosz pénzmosási ügy miatt

Bajban lehet a Deutsche Bank a 20 milliárd dolláros orosz pénzmosási ügy miatt

Betiltották az anti-Facebookot Indiában, mert pornót terjesztettek rajta

Betiltották az anti-Facebookot Indiában, mert pornót terjesztettek rajta