szerző:
MTI

Előzetes letartóztatásba helyezett a Pécsi Városi Bíróság szombaton egy férfit, aki a gyanú szerint uzsorakölcsönök adásával foglalkozott Harkányban és környékén.

Hajdu István, a bíróság elnöke a helyszínen újságíróknak elmondta: egy hónapra rendelték el az uzsora-bűncselekmény bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsított 67 éves harkányi férfi előzetes letartóztatását. Az indoklás szerint esetében fennáll a bűnismétlés, a tanúk befolyásolásának, megfélemlítésének, valamint a tárgyi bizonyítási eszközök, okiratok eltüntetésének, megsemmisítésének veszélye is.

Nem az első eset: a napokban már fogtak el uzsorásokat.
©

A gyanúsított tagadta a bűncselekmények elkövetését, ő és védője fellebbezett a végzés ellen, ezért az nem jogerős.

Az MTI bűnügyi forrásból úgy értesült, hogy a férfit csütörtökön Harkányban egy kommandós akció keretében fogta el a rendőrség. A gyanú szerint a fürdővárosban és környékén 2003 óta nyújtott kisebb, de akár több millió forintos kölcsönöket is, amelyekért havi tíz százalék kamatot kért mindaddig, amíg az adós nem rendezte a tartozását. Azokat, akik határidőre nem akartak fizetni, fenyegetéssel és bántalmazással kényszerítette erre.

Az ügynek több tucat sértettje van, nagy részük nehéz életkörülményeik javítására, beteg gyermek gyógykezelésére kért pénzt. Egy szerb állampolgárnak pékség nyitásához volt szüksége tőkére, őt a gyanúsított azzal fenyegette meg, hogy ha nem fizet, kiutasíttatja Magyarországról.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HavariaPress Itthon

Uzsorás házaspárt vettek őrizetbe

Őrizetbe vette a rendőrség csütörtökön azt a fegyverneki házaspárt, akik uzsorakölcsönöket adtak rászoruló, szegény családoknak magas kamatra.

hvg.hu Itthon

Öt évet kaphatnak az uzsorások és le kell ülniük

Akár nyolc nap múlva hatályba léphet az a ma a parlamentnek benyújtott Btk.-módosítási javaslat, mely az uzsorásokat a továbbiakban akkor is a korábbinál nagyobb szigorral büntetné, ha nem üzletszerűen, hanem egyetlen alkalommal elkövetett cselekményről van szó. Emellett akár büntetési mentességet is kaphatnak a hatóságnak bejelentő cinkosok.

MTI Itthon

Fogynak az uzsorások Borsodban

A rendőrség szerint kevesebb mint egy év alatt 29 uzsorabűncselekménnyel gyanúsítható férfit és nőt fogtak el Ózdon és térségében.

MTI Itthon

Újabb uzsorást kaptak el Borsodban

Újabb uzsorás ellen indított eljárást a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Az ormosbányai nőt a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte – közölte a rendőrség.

MTI/Magyar Nemzet Itthon

Garamvölgyi külön nyomozócsoportot akart az uzsorások ellen

Külön nyomozócsoport alakult az országos rendőrfőkapitány utasítására, amely kizárólag az uzsora-bűncselekmények felderítésével foglalkozik - írta keddi számában a Magyar Nemzet Garamvölgyi László szóvivőre hivatkozva.

MTI Itthon

Új nyomozócsoport vadászik az uzsorásokra

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) egy 12 főből álló külön nyomozócsoportot állított fel az uzsora-bűncselekmények felderítésére, emellett az ország hat régiójában megerősítik a rendőri erőket - mondta Garamvölgyi László szóvivő.

Megszakadt az internet, amikor arról tárgyaltak, mi a teendő, ha megszakad az internet

Megszakadt az internet, amikor arról tárgyaltak, mi a teendő, ha megszakad az internet

Versenyt gratulálnak az új ukrán elnöknek a nyugati politikusok

Versenyt gratulálnak az új ukrán elnöknek a nyugati politikusok

Remekeltek a magyar szumósok Tallinnban

Remekeltek a magyar szumósok Tallinnban

Ez a legsúlyosabb arany kád a világon, amiben megfürödhet

Ez a legsúlyosabb arany kád a világon, amiben megfürödhet

Ön is a Facebookon locsolkodik? Ne aggódjon, nincs vele egyedül

Ön is a Facebookon locsolkodik? Ne aggódjon, nincs vele egyedül

651 millió forint a legdrágább itthon kínált használt autó

651 millió forint a legdrágább itthon kínált használt autó