szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hat, az MSZP-ben működő platform elnöke hétfőn kiadott nyilatkozatában kijelenti, hogy ha bármelyikük álláspontja a párt belső fórumain kisebbségbe kerül, a többség döntését elfogadják és céljaikat a továbbiakban is a szocialista párt tagjaként kívánják érvényesíteni. Az MSZP-ben hét platform működik, az aláírók közül így egyedül Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció Platform vezetője hiányzik. Úgy tudni, azért, mert nem szóltak neki.

A Kiss Péter (Baloldali Tömörülés Platform), Kertész Krisztián (Ésszerűség és Felelősség Platform), Harangozó Tamás (Harmadik Hullám Platform), Fekete Zoltán (Népi Platform), Baja Ferenc (Szocialista Platform) és Hiller István (Társulás a Szociáldemokrata Értékekért Platform) jegyezte nyilatkozat rögzíti: az MSZP legfontosabb célja a demokratikus viszonyok helyreállítása és az, hogy munkája révén mindenki békés, nyugodt és igazságos körülmények között éljen. Ehhez pedig "Orbán Viktor parlamenti diktatúráját le kell váltani", s a szocialistáknak minden erejüket e célnak kell alárendelni.

A hat platform vezetője kifejezi elkötelezettségét az MSZP szervezetének és működésének átalakítása, valamint a szocialista párt politikájának újragondolása mellett. A platformok vállalják, hogy ebben aktív szerepet vállalnak és a november közepén esedékes kongresszusig véleményüket egyeztetik.

Gyurcsány platformjától a hvg.hu megtudta, a nyilatkozat megvitatására senkit nem hívtak meg közülük, így a tervezetről nem is értesülhettek.

©

Az MSZP szombati választmányi ülésén határozatot fogadtak el, amely szerint a szocialista párt nem vállal közösséget azokkal, akik vétenek etikai normái ellen. A dokumentum a Demokratikus Koalíció feloszlatásának lehetőségét is felvetette. A testületben többen, így a pártelnök, Mesterházy Attila is élesen bírálta Gyurcsány Ferencet és az általa vezetett tömörülést, amiért azt javasolták: a listán parlamentbe jutott szocialista képviselők adják vissza mandátumukat, és képviselői helyük fenntartásáról vagy megvonásáról a párttagok dönthessenek.

Hiller István korábbi pártelnök, a szociáldemokrata platform elnöke a választmányi ülés után újságíróknak azt mondta: csak idő kérdése, hogy Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció Platform távozzon az MSZP-ből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fölényes győzelemmel kezdett a magyar női vízilabda-válogatott

Fölényes győzelemmel kezdett a magyar női vízilabda-válogatott

Globális tudásnépszerűsítés vagy a szerzői jogok világméretű megsértése?

Globális tudásnépszerűsítés vagy a szerzői jogok világméretű megsértése?

Különleges járványkísérletben vesz részt a Bécsi Fiúkórus

Különleges járványkísérletben vesz részt a Bécsi Fiúkórus