szerző:
MTI

Nem vonja vissza a kukázás tilalmáról szóló rendeletet a VIII. kerület, és helyi sajátosságokkal kiegészítve be fogja vezetni az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmát - jelentette ki Kocsis Máté (Fidesz-KDNP), a városrész polgármestere.

Érvénytelen lett a hajléktalanellátással kapcsolatos kérdésekben kiírt vasárnapi helyi népszavazás, így a feltett kérdésekben való döntés joga visszaszáll a képviselő-testületre. A kerület vezetője jelezte: csaknem 10 ezer ember felhatalmazásából tárgyalásokat fog kezdeni a főpolgármesterrel és a fővárosi önkormányzattal annak érdekében, hogy igazságos, arányos és hatékony legyen a hajléktalanellátás, ezzel párhuzamosan tehermentesítsék a kerületet.

Kocsis Máté bejelentette azt is, hogy a rendőrség és a közterület-felügyelet együttműködésével nagyszabású, 0-tól 24 óráig tartó közrendvédelmi akció kezdődik a szabálysértések visszaszorítására, megakadályozására. Elmondása szerint  ennek nem célja az, hogy az önkormányzatnak bevétele legyen a szabálysértési bírságokból. Mint mondta, "az önkormányzatban nem úgy fogalmazódtak meg a közrendvédelmi jogszabályok, illetve az azokra vonatkozó igény, hogy növeljük a bevételt, pusztán rendet szeretnénk". Hozzátette: azt mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy egy közösségben az együttélés írott és íratlan szabályait mindenkinek be kell tartania.

A polgármester arról is tájékoztatást adott, hogy "a hajléktanságból kivezető út megteremtéseként" programot indít az önkormányzat azoknak, akik a kerületben veszítették el otthonukat. Ismertette, hogy a Józsefvárosi lélek program lelki segítségnyújtási, életviteli, lakhatási, egzisztenciateremtési és közösségi program lesz. Tájékoztatása szerint ebben azok a közterületen, krízisszállón, hajléktalanszállón vagy anyaotthonban élők vehetnek rész, akiknek előtte legalább öt évig állandó otthonuk volt a VIII. kerületben.

Kocsis Máté elmondta: a program három pillérre épül, mentorálásra, munkára és lakhatásra, és a kerület gondoskodik az érintettek teljes körű egészségügyi ellátásáról is. Kifejtette, hogy a városrész városüzemeltetési szolgálata munkaszerződést fog kötni a programba kerülőkkel, illetve egyéves lakásbérleti szerződést is kötnek velük. Hozzátette: olyan lakhatási feltételeket fognak biztosítani, amelyek módot adnak arra, hogy családok ismét együtt éljenek, és lehetőséget teremtenek arra, hogy az újrakezdés könnyebb legyen.

Az egyéves bérleti szerződés lejárta után a társasházi lakóközösségek véleményét is kikérik az érintettekről, ami arra sarkallja a programban részt vevőket, hogy betartsák az együttélés szabályait - mondta a polgármester, hozzátéve, hogy ennek figyelembevételével hosszabbítják meg a bérleti szerződéseket. A kerület szolidaritási akciót is indít, magánszemélyeket, vállalkozásokat vonnak be az elesettek otthonának felújításába. Kocsis Máté "kíméletlen" harcot ígért a lakásmaffia ellen, amely számos esetben a hajléktalanná válás oka. Jelezte: az elmúlt tíz év hasonló ügyeit ki fogják vizsgálni, és jelentést készítenek. A polgármester arról is beszámolt, hogy a helyi tapasztalatok alapján a hajléktalanellátás újragondolását javasolja a szociális államtitkárságnak.

A VIII. kerületben érvénytelen lett a hajléktalanellátással kapcsolatos kérdésekben kiírt vasárnapi helyi népszavazás, miután a választásra jogosultak 16 százaléka járult az urnákhoz a minimálisan szükséges 50 százalék helyett. Az 57.835 jogosult közül 9227-en vettek részt a szavazáson.

A megjelentek 85,9 százaléka támogatja, hogy hatályban maradjon a kukázást tiltó rendelet, 88 százalék igennel szavazott a közterületen történő életvitelszerű lakhatás megtiltására, illetve 94,5 százalék egyetért azzal, hogy Józsefváros polgármestere még az idén tárgyalásokat folytasson a fővárosi önkormányzat vezetésével a hajléktalanellátás színvonalának emelése és a kerület - hajléktalanokkal kapcsolatos - tehermentesítése érdekében. A népszavazást azért kezdeményezte Kocsis Máté, mert álláspontja szerint Józsefváros a lehetőségeihez képest túlzott terhet vállal a budapesti hajléktalanok ellátásában és az ehhez kapcsolódó problémák megoldásában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem beszélhettek vitájukon az ellenzéki pártok EP-listavezetői Orbán Viktorról, de megtették

Nem beszélhettek vitájukon az ellenzéki pártok EP-listavezetői Orbán Viktorról, de megtették

Három hónap alatt 15 milliárd forintot költött a kormány kommunikációra

Három hónap alatt 15 milliárd forintot költött a kormány kommunikációra

Megnyugodhatunk: nem fogja reklámra használni a Pepsi az égboltot

Megnyugodhatunk: nem fogja reklámra használni a Pepsi az égboltot

EP-választás: lejárt a határidő, legfeljebb 11 párt állíthat listát

EP-választás: lejárt a határidő, legfeljebb 11 párt állíthat listát

Srí Lanka: már 359-re nőtt a halottak száma

Srí Lanka: már 359-re nőtt a halottak száma

Srí Lanka: Letartóztatták a merénylőket szállító sofőrt is

Srí Lanka: Letartóztatták a merénylőket szállító sofőrt is